Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα;

Ορισμένα βακτήρια του γένους Salmonella μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Τα βακτήρια αυτά διαβιούν στο έντερο των ανθρώπων και των ζώων. Οι λοιμώξεις στον άνθρωπο είναι το αποτέλεσμα κατανάλωσης νερού ή φαγητού μολυσμένου με κόπρανα που φέρουν τον παθογόνο μικροοργανισμό.

Μία γαστρεντερική λοίμωξη σαλμονέλας συνήθως επηρεάζει το λεπτό έντερο. Ονομάζεται επίσης και εντεροκολίτιδα ή εντερίτιδα από σαλμονέλα και είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους τροφικής δηλητηρίασης.

Περίπου 19.000 άτομα νοσηλεύονται με τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Η πάθηση είναι περισσότερο κοινή σε άτομα κάτω των 20 ετών. Επίσης, είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή τα βακτήρια αυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε θερμές συνθήκες.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα;

Η κατανάλωση τροφής ή υγρών μολυσμένων με συγκεκριμένα είδη του γένους Salmonella προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Τα άτομα συνήθως μολύνονται όταν καταναλώνουν ωμά τρόφιμα ή τρόφιμα που έχουν προετοιμαστεί από άλλους.

Η σαλμονέλα μεταδίδεται όταν τα άτομα δεν πλένουν (ή δεν πλένουν σωστά) τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί αν αγγίξετε κατοικίδια, ειδικά ερπετά και πουλιά. Το καλό μαγείρεμα ή η παστερίωση σκοτώνουν τα βακτήρια της σαλμονέλας. Για αυτό, βρίσκεστε σε κίνδυνο όταν καταναλώνεται ωμά, μη καλά μαγειρεμένα ή μη παστεριωμένο τρόφιμα.

Η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα προκαλείται κυρίως από:

 • Μη παστεριωμένο γάλα ή χυμούς
 • Μη καλά μαγειρεμένο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλα πουλερικά
 • Μη καλά μαγειρεμένα αυγά
 • Μολυσμένα ωμά φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς

Μία πληθώρα παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα, όπως:

 • Ένα κατοικίδιο ερπετό ή πουλί (τα ζώα αυτά μπορούν να μεταφέρουν τη σαλμονέλα)
 • Η ύπαρξη ατόμων στην οικογένεια με τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα
 • Τα ταξίδια σε χώρες με κακή υγιεινή
 • Η διαβίωση σε χώρους, όπως κοιτώνες ή εστίες, όπου έρχεστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και το φαγητό προετοιμάζεται από άλλους

Αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πιο πιθανό να μολυνθείτε από σαλμονέλα.

Συμπτώματα

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα;

Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα συνήθως εμφανίζονται ταχέως, κυρίως μέσα σε 8 με 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού ή νερού. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα και να διαρκέσουν μέχρι και 48 ώρες.

Τυπικά συμπτώματα κατά το οξύ στάδιο περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακό άλγος, κράμπες και ευαισθησία
 • Μυϊκούς πόνους
 • Ναυτία
 • Εμετό
 • Ρίγη
 • Διάρροια
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Σημάδια αφυδάτωσης, όπως μειωμένα ούρα ή ούρα με σκούρο χρώμα, ξηροστομία και χαμηλή ενέργεια
 • Πυρετό

Η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διάρροια είναι σοβαρή ιδιαίτερα στα μωρά και τα παιδιά. Τα μωρά μπορούν να αφυδατωθούν σημαντικά μέσα σε μόνο μία μέρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα;

Για τη διάγνωση της τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Θα ελέγξει την κοιλιακή χώρα για ευαισθησία και θα αναζητήσει εξάνθημα στο δέρμα με μικρές ροζ βούλες. Αν αυτό συνοδεύεται και από υψηλό πυρετό, μπορεί να υποδεικνύει μία σοβαρή μορφή μόλυνσης από σαλμονέλα που ονομάζεται τυφοειδής πυρετός.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει εξετάσεις αίματος ή καλλιέργεια κοπράνων με στόχο να αναζητήσει το ίδιο το βακτήριο στο σώμα σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα;

Η κύρια θεραπευτική στρατηγική για την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα είναι η αποκατάσταση των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα που χάσατε όσο είχατε διάρροια. Οι ενήλικες θα πρέπει να πίνουν νερό ή να γλύφουν πάγο. Όσον αφορά στα παιδιά, ο παιδίατρος μπορεί να σας συστήσει ειδικά ροφήματα για την αφυδάτωση.

Επιπλέον, θα πρέπει να διαμορφώσετε τη διατροφή σας, ώστε να περιλαμβάνει μόνο εύπεπτες τροφές. Οι μπανάνες, το ρύζι, το τοστ και η μους μήλου είναι μερικές καλές επιλογές. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και να ξεκουράζεστε επαρκώς, ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.

Αν η ναυτία σας αποτρέπει από το να πίνετε υγρά, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να λάβετε υγρά ενδοφλέβια. Τα μωρά μπορεί επίσης να χρειαστούν χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών.

Τυπικά δεν συνίστανται αντιβιοτικά και φάρμακα για τον τερματισμό της διάρροιας. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να παρατείνουν τη «φάση του φορέα» και τη λοίμωξη αντίστοιχα. Η «φάση του φορέα» είναι η περίοδος κατά τη διάρκεια και μετά τη λοίμωξη όπου μπορείτε να μεταδώσετε το βακτήριο σε άλλους. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν επιθυμείτε να λάβετε φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Σε σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα;

Για να προλάβετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα:

 • Καθαρίστε πολύ προσεκτικά τον πάγκο και τα σκεύη σας πριν και μετά το μαγείρεμα τροφίμων «υψηλού κινδύνου», όπως τα πουλερικά.
 • Μαγειρέψτε το φαγητό σωστά, στις προτεινόμενες θερμοκρασίες, και καταψύξτε κατάλληλα τα υπολείμματα.
 • Πλένετε ενδελεχώς τα χέρια σας, ειδικά όταν χειρίζεστε αυγά ή πουλερικά.
 • Αν έχετε για κατοικίδιο κάποιο ερπετό ή πουλί, φορέστε γάντια ή πλύνετε τα χέρια σας αφού τα αγγίξετε.
 • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά μαχαιροπίρουνα για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
 • Διατηρείστε τα τρόφιμα στο ψυγείο πριν το μαγείρεμα.

Τα άτομα που παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα και εργάζονται στον τομέα της εστίασης δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 48 ώρες χωρίς διάρροια.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα;

Στα υγιή άτομα τα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα σε 2 έως 7 ημέρες. Ωστόσο, τα βακτήρια μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν δεν βιώνετε συμπτώματα, μπορείτε να μεταδώσετε τη μόλυνση στους άλλους.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2014). Dehydration: Symptoms and causes. mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/basics/symptoms/con-20030056

2. Mayo Clinic Staff. (2014). Salmonella infection. mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/basics/definition/con-20029017

3. Salmonella. (2016). cdc.gov/salmonella/

4. Salmonella. (n.d.). foodsafety.gov/poisoning/causes/bacteriaviruses/salmonella/