Τσιμπήματα

Τσίμπημα από ψύλλους

Τι είναι οι ψύλλοι;

Οι ψύλλοι είναι μικροσκοπικά έντομα. Δεν μεγαλώνουν σε μέγεθος περισσότερο από την άκρη ενός μολυβιού και το χρώμα τους ποικίλλει από ανοιχτό καφέ έως μαύρο. Είναι άπτερα (δεν έχουν φτερά), επομένως μετακινούνται πηδώντας από μέρος σε μέρος. Τα επίπεδα σώματά τους και τα σκληρά κελύφη τους σημαίνει ότι χρειάζεται να τα πιέσετε μεταξύ των νυχιών σας ή μεταξύ δύο σκληρών επιφανειών για να τα σκοτώσετε. Ακόμα και τότε, εάν βρείτε έναν ψύλλο, σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι. Οι ψύλλοι αναπαράγονται πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα αν έχετε κατοικίδια στο σπίτι. Όμως ακόμη και αν δεν έχετε κατοικίδια, ο κήπος σας μπορεί να αποτελεί εστία για τους ψύλλους. Δεν γίνεται να τους απομακρύνετε χωρίς απεντόμωση.

Συμπτώματα Στο σπίτι Στους σκύλους Στους ανθρώπους Κουνούπια Ακάρεα Αντιμετώπιση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός τσιμπήματος από ψύλλο;

Τα τσιμπήματα από ψύλλους έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα. Είναι πολύ κνησμώδη και το δέρμα γύρω από κάθε τσίμπημα μπορεί να γίνει επώδυνο. Μπορεί να παρουσιάσετε κνίδωση ή να εμφανίσετε εξάνθημα κοντά στην περιοχή του τσιμπήματος. Το ξύσιμο μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω βλάβη στο δέρμα και πιθανώς να προκαλέσει μία βακτηριακή μόλυνση στην περιοχή του τσιμπήματος. Όσο μπορείτε, αποφύγετε το ξύσιμο. Ελέγχετε τα τσιμπήματα για ενδείξεις μόλυνσης, όπως για εμφάνιση λευκών φυσαλίδων ή εξανθήματος.

Πώς μοιάζει το τσίμπημα από ψύλλο;

Τα τσιμπήματα από ψύλλους είναι αρκετά χαρακτηριστικά. Μοιάζουν με μικρά ερυθρά επάρματα σε συσσωματώματα των τριών ή τεσσάρων ή σε μία ευθεία γραμμή. Τα επάρματα παραμένουν μικρά, σε αντίθεση με τα τσιμπήματα κουνουπιών. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα ερυθρό «φωτοστέφανο» γύρω από το κέντρο του τσιμπήματος. Τα πιο κοινά μέρη όπου εμφανίζονται τα τσιμπήματα των ψύλλων είναι τα πόδια ή οι αστράγαλοι. Τα τσιμπήματα επίσης είναι κοινά γύρω από τη μέση, τις μασχάλες, το στήθος, τη βουβωνική χώρα ή στις πτυχώσεις των αγκώνων και των γονάτων.

Μπορούν τα τσιμπήματα από ψύλλους να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα;

Για τους ανθρώπους, ο κίνδυνος μετάδοσης μιας ασθένειας από τους ψύλλους είναι πολύ μικρός. Ωστόσο, βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω ενός τσιμπήματος και να προκαλέσουν μόλυνση, ιδιαίτερα εάν ξύνετε την περιοχή. Ένα μολυσμένο σημεία τσιμπήματος θα γίνει ερυθρό, θερμό στην αφή και μπορεί να εκκρίνει πύον. Τα τσιμπήματα ψύλλων μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε ευαίσθητα άτομα. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ανυψωμένες ζώνες στο δέρμα έως δυσκολία στην αναπνοή. Τα τσιμπήματα ψύλλων μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές και στα κατοικίδια, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και αναιμία από απώλεια αίματος. Για αυτό, είναι σημαντικό τα κατοικίδια να εξετάζονται από κτηνίατρο αν έχουν ψύλλους.

Στο σπίτι

Εντοπίζοντας τους ψύλλους στο σπίτι

Ανέχεται τετράποδα ζώα με τρίχωμα στο σπίτι, θα γνωρίζετε πού ακριβώς έχετε ψύλλους. Οι ψύλλοι προτιμούν να ζουν στους σκύλους ή τις γάτες, αλλά μπορούν να παρασιτήσουν και σε άλλα ζώα, ακόμη και σε εσάς. Εάν ο πληθυσμός τους μεγαλώσει, θα αρχίσουν να ζουν σε χαλιά, στρώματα, ακόμη και στην αυλή σας. Μία σοβαρή παρασίτωση από ψύλλους είναι προφανής. Προσπαθήστε να περπατήσετε πάνω στο χαλί σας φορώντας λευκές κάλτσες. Ύστερα, κοιτάξτε τις κάλτσες σας και θα δείτε τα μικροσκοπικά μαύρα έντομα.

Στους σκύλους

Πού τσιμπούν οι ψύλλοι τους σκύλους;

Τα τσιμπήματα των ψύλλων στους σκύλους μοιάζουν πολύ με αυτά στο ανθρώπινο δέρμα. Σχηματίζουν μικρά ερυθρά επάρματα, μερικές φορές με έναν κόκκινο κύκλο γύρω τους. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί κάτω από το παχύ τρίχωμα του κατοικιδίου σας. Μία χαρακτηριστική ένδειξη ότι ο σκύλος σας έχει τσιμπηθεί από ψύλλους είναι το έντονο ξύσιμο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε περιοχές όπου λείπει το τρίχωμα ή ερυθρές περιοχές στο δέρμα του ζώου. Μπορείτε να χτενίσετε το κατοικίδιό σας με μία χτένα για ψύλλους και θα εντοπίσετε τα μικροσκοπικά έντομα. Είναι πιο πιθανό να τα βρείτε το λαιμό, την κοιλιά και τη μέση του σκύλου, καθώς και στη βάση της ουράς. Αν δεν δείτε τους ίδιους τους ψύλλους, μπορεί να εντοπίσετε τις ακαθαρσίες τους. Αυτές μοιάζουν με μικροσκοπικές μαύρες κουκκίδες, σαν κόκκους πιπεριού, στο δέρμα του σκύλου.

Στους ανθρώπους

Μπορούν οι ψύλλοι να τσιμπήσουν ανθρώπους χωρίς κατοικίδια στο σπίτι;

Ναι, οι ψύλλοι μπορούν να τσιμπήσουν ανθρώπους που δεν έχουν κατοικίδια. Αν δεν έχετε ένα κατοικίδιο, οι ψύλλοι μπορεί να προέρχονται από την αυλή σας ή από το ζώο κάποιου άλλου ατόμου. Οι ψύλλοι προτιμούν το ψηλό γρασίδι και τις σκιερές περιοχές κοντά σε ξύλα. Ακριβώς όπως οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα πρέπει να κάνουν απεντόμωση στο σπίτι αν υπάρχουν ψύλλοι, η απεντόμωση κρίνεται απαραίτητη και στους εξωτερικούς χώρους. Αν παρατηρήσετε μικροσκοπικά ερυθρά τσιμπήματα μετά από μία ημέρα στον κήπο, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εταιρεία απεντόμωσης.

Κουνούπια

Τσιμπήματα κουνουπιών VS ψύλλων

Μεγαλύτερα κνησμώδη εξανθήματα είναι ένδειξη ότι έχετε τσιμπηθεί από κουνούπι, όχι από ψύλλο. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα τσίμπημα ή συσσωμάτωμα τσιμπημάτων. Τα θηλυκά κουνούπια αφήνουν τέτοιου είδους σημάδια όταν σας τσιμπούν και ρουφούν το αίμα. Συνήθως, τα τσιμπήματα κουνουπιών είναι αβλαβή, αλλά στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως πυρετό ή πονοκέφαλο. Για να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα κουνουπιού, πλύνετε την περιοχή με ζεστό νερό και σαπούνι. Αν σας ενοχλεί ο κνησμός, κρατήστε μία παγοκύστη στην περιοχή του τσιμπήματος, λάβετε ένα αντιισταμινικό ή εφαρμόστε μία αλοιφή για τον κνησμό. Τα κουνούπια μπορούν επίσης να μεταδώσουν ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου. Η λήψη ορισμένων προληπτικών μέτρων γύρω από το σπίτι σας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τον κνησμό των τσιμπημάτων των κουνουπιών και να μειώσετε τον κίνδυνο μιας πιο σοβαρής μόλυνσης.

Ακάρεα

Τσιμπήματα ακάρεων VS ψύλλων

Τα ακάρεα είναι ένα μικροσκοπικό έντομο που τρέφεται με ανθρώπινο αίμα. Σε αντίθεση με τους ψύλλους, τα ακάρεα βγαίνουν μόνο τη νύχτα. Κρύβονται σε στρώματα και χαλιά και τσιμπούν τους ανθρώπους όταν κοιμούνται. Σε αντίθεση με τους ψύλλους, οι οποίοι τσιμπούν κυρίως γύρω από τα άκρα ποδός και τους αστραγάλους, τα ακάρεα τσιμπούν στο άνω μέρος του σώματος. Θα παρατηρήσετε μικρά ερυθρά σημάδια σε περιοχές όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια. Όπως και τα τσιμπήματα των ψύλλων, αυτά τα σημάδια εμφανίζονται σε συσσωματώματα ή σε μία ευθεία γραμμή. Τα τσιμπήματα των ακάρεων θα πρέπει να εξαφανιστούν μέσα σε μία με δύο εβδομάδες από μόνα τους. Αν σας ενοχλούν, χρησιμοποιήστε μία κρέμα με στεροειδή.

Αντιμετώπιση

Πώς αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα των ψύλλων;

Τα τσιμπήματα των ψύλλων υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Όμως, για να μην σας τσιμπούν, θα πρέπει να απαλλαγείτε τελείως από αυτούς. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, δοκιμάστε μη συνταγογραφούμενες κρέμες για κνησμό και αντιισταμινικά. Αποφύγετε να ξύνετε την πάσχουσα περιοχή. Αν παρατηρήσετε ενδείξεις μόλυνσης στο σημείο του τσιμπήματος, όπως λευκή φυσαλίδα ή εξάνθημα, πραγματοποίησε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Πώς αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα των ψύλλων στα βρέφη;

Οι ψύλλοι στο σπίτι που μπορούν να δαγκώσουν εσάς ή το σκύλο σας, μπορεί να δαγκώσουν και το βρέφος. Τα τσιμπήματα των ψύλλων δεν είναι επικίνδυνα στα μικρά παιδιά, όμως είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα. Τα τσιμπήματα μοιάζουν με μικρά ερυθρά επάρματα στο δέρμα του βρέφους. Μπορεί να γίνουν έντονα κόκκινα, να δημιουργήσουν οίδημα και φυσαλίδες. Ρωτήστε τον παιδίατρο ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα των ψύλλων με βάση την ηλικία του παιδιού σας. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Πλύσιμο της πάσχουσας περιοχής με νερό και ήπιο σαπούνι
  • Αντιισταμινική κρέμα ή υγρό για τον τερματισμό του κνησμού
  • Κόψιμο των νυχιών του παιδιού, ώστε να μην ξύνει την περιοχή του τσιμπήματος

Καλέστε τον παιδίατρο εάν το βρέφος:

  • Έχει πυρετό
  • Έχει μάζες που εμφανίζουν οίδημα, είναι θερμές στην αφή ή έχουν διαρροή υγρού
  • Εμφανίζει κνίδωση ή λαχάνιασμα (ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης)

Πώς να απαλλαγείτε για πάντα από τους ψύλλους

Απαλλαγείτε από τους ψύλλους με μία διαδικασία δύο σταδίων:

  • Αντιμετώπιση του προβλήματος στο κατοικίδιο
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος στο σπίτι

Ελέγξτε το κατοικίδιό σας για να διαπιστώσετε εάν είναι η πηγή του προβλήματος των ψύλλων. Αναζητήστε ψύλλους ή τσιμπήματα από ψύλλους στο δέρμα του. Εάν το κατοικίδιό σας ξύνεται περισσότερο συχνά από ό, τι συνήθως, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι έχει ψύλλους. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σαμπουάν και σκόνη για τους ψύλλους, ώστε να τους απομακρύνετε από το σκύλο σας. Ύστερα φορέστε του ένα κολάρο για τους ψύλλους, ώστε να μην κολλήσει ξανά. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για τη χρήση τοπικών ή από του στόματος χορηγούμενων φαρμάκων, ανάλογα με τον τύπο κατοικίδιου που έχετε. Πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ άλλες χρειάζονται συνταγή από τον κτηνίατρο.

Όσον αφορά στο σπίτι σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα στα χαλιά, εκεί όπου οι ψύλλοι είναι πιο πιθανό να κρύβονται. Στη συνέχεια, πετάξτε τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας. Πλύνετε όλα τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τις μαξιλαροθήκες σε καυτό νερό και στεγνώστε τα σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να θανατωθούν οι ψύλλοι. Ειδάλλως, για να απομακρύνετε πλήρως τους ψύλλους από το σπίτι σας, θα χρειαστείτε απεντόμωση.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Anderson J, et al. (2019). Flea bites. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31082162

2. Burke A. (2016). What do flea bites look like on dogs? akc.org/expert-advice/health/flea-bites-on-dogs/

3. Flea bites. (n.d.). aocd.org/page/FleaBites

4. Flea, mite, or chigger bites in children (n.d.). cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions---pediatrics/f/flea-mite-or-chigger-bites-in-children.html

5. Fleas and ticks. (n.d.). aspca.org/pet-care/general-pet-care/fleas-and-ticks

6. Lee H. (2016). Insect allergy. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27545732

7. Prevention: Insect bites and stings. (2016). nhs.uk/Conditions/Bites-insect/Pages/Prevention.aspx