Τσιμπήματα

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Τσίμπημα από την αράχνη-βιολί

Τι είναι η αράχνη-βιολί;

Η αράχνη-βιολί (brown recluse spider) προτιμά ζεστά κλίματα και συνήθως εντοπίζεται στις Κεντρικές και Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Κρήτη. Συχνάζει σε σκοτεινές, απομονωμένες περιοχές, όπως κάτω από ξύλα, φύλλα ή πέτρες. Μπορεί επίσης να ζει και εντός των σπιτιών ή κάτω από έπιπλα. Η αράχνη μπορεί να κρύβεται σε παπούτσια ή κάτω από ρούχα που βρίσκονται, για παράδειγμα, στο πάτωμα για μεγάλη χρονική περίοδο.

Η αράχνη-βιολί έχει μία σκουρόχρωμη κηλίδα σε σχήμα βιολιού πίσω από το κεφάλι. Αυτό το σημάδι είναι δύσκολο να διακριθεί, επομένως είναι εύκολο να μπερδέψετε ένα διαφορετικό είδος καφέ αράχνης με την αράχνη-βιολί.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας ή να κατευθυνθείτε στα πλαίσια στα επείγοντα αν πιστεύετε ότι σας έχει τσιμπήσει αράχνη-βιολί. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους, επειδή αυτοί συνήθως παρουσιάζουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα.

Αίτια Πρόληψη Συμπτώματα Πρώτες βοήθειες Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Γιατί τσιμπάει η αράχνη-βιολί;

Η αράχνη βιολί δεν είναι επιθετική αράχνη και θα τσιμπήσει μόνο εάν παγιδευτεί. Συνήθως κρύβεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και βγαίνει τη νύχτα για να αναζητήσει έντομα για να τραφεί.

Πρόληψη

Πώς μπορώ να αποφύγω το τσίμπημα της αράχνης-βιολί;

Εφόσον οι αράχνες ζουν εντός των σπιτιών ή των κτιρίων, είναι σχεδόν αδύνατον να τις αποφύγετε πλήρως. Μπορείτε να βάλετε ειδικές παγίδες ή να χρησιμοποιήσετε απωθητικά σπρέι για να μειώσετε τον αριθμό τους. Επίσης, λάβετε τις ακόλουθες προφυλάξεις για να μειώσετε τις πιθανότητες ενός τσιμπήματος:

  • Καθαρίζετε τακτικά την αυλή και το υπόγειό σας και αποφύγετε να συσσωρεύετε ξύλα κοντά στο σπίτι. Έτσι, θα ελαχιστοποιήσετε τα μέρη στα οποία οι αράχνες-βιολί ζουν.
  • Αποφύγετε να αφήνετε ρούχα στο έδαφος. Αν το κάνετε, θα πρέπει να τα τινάζετε πολύ καλά πριν τα φορέσετε.
  • Φορέστε γάντια όταν μετακινείτε ξύλα και πέτρες, ιδιαίτερα αν ζείτε σε μία περιοχή όπου οι αράχνες-βιολί είναι κοινές.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βγάζετε πράγματα από αποθήκες, καθώς η αράχνη-βιολί συχνά ζει σε χαρτόκουτα ή ξύλινες παλέτες.
  • Ελέγξτε το εσωτερικό των παπουτσιών σας πριν τα φορέσετε.
  • Αποθηκεύστε εργαλεία και οποιοδήποτε εξωτερικό εξοπλισμό σε πλαστικές σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς για να αποφύγετε τυχόν τσίμπημα της αράχνης-βιολί.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του τσιμπήματος της αράχνης-βιολί;

Συνήθως, δεν θα το αισθανθείτε όταν η αράχνη-βιολί σάς τσιμπήσει. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε τσιμπηθεί από αράχνη, εκτός και αν τη δείτε πάνω στο δέρμα σας. Εάν νιώσετε το τσίμπημα, αυτό αρχικά μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Τα συμπτώματα του δηλητηρίου συνήθως δεν εμφανίζονται για αρκετές ώρες. Ύστερα, μπορεί να νιώσετε πόνο, αίσθηση καψίματος ή κνησμό γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος. Επιπλέον, η περιοχή μπορεί να γίνει ερυθρή και να εμφανιστεί μία μικρή λευκή φυσαλίδα στο σημείο.

Επιπρόσθετα συμπτώματα που μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα μετά το τσίμπημα περιλαμβάνουν:

Περίπου 12 με 36 ώρες μετά το τσίμπημα, ένα χαρακτηριστικό, μοναδικό πρότυπο δυσχρωμίας του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί. Το σημείο του τσιμπήματος θα γίνει βαθύ μωβ ή μπλε και θα περιβάλλεται από ένα λευκό δακτύλιο και μία μεγαλύτερη ερυθρή περιοχή. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε μία σκουρόχρωμη φυσαλίδα ή έλκος στην περιοχή του τσιμπήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, το έλκος που προκαλείται από το δήγμα μπορεί να επιμένει και να αναπτύσσεται για εβδομάδες.

Πρώτες βοήθειες

Τι θα πρέπει να κάνω εάν πιστεύω ότι με έχει τσιμπήσει αράχνη-βιολί;

Κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα ή καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν πιστεύετε ότι σας έχει τσιμπήσει αράχνη-βιολί. Αν είναι εφικτό, παγιδεύστε την αράχνη σε ένα βάζο και μεταφέρετέ τη μαζί σας. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να ταυτοποιήσει το είδος της αράχνης και να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Συχνά, στα επείγοντα περιστατικά οι γιατροί χορηγούν αντιτετανικό ορό.

Καθοδόν για το γιατρό σας ή το νοσοκομείο ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα πρώτων βοηθειών:

  • Πλύνετε το σημείο του τσιμπήματος με σαπούνι και νερό όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.
  • Ανυψώστε την περιοχή του τσιμπήματος, αν αυτό είναι εφικτό.
  • Εφαρμόστε μία παγωμένη κομπρέσα ή μία παγοκύστη στο σημείο του τσιμπήματος για να ανακουφίσετε το οίδημα και τον πόνο (10 λεπτά εφαρμογή, 10 λεπτά μη εφαρμογή).

Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται το τσίμπημα από την αράχνη-βιολί, συνήθως δεν είναι επικίνδυνο. Τα περισσότερα τσιμπήματα επουλώνονται από μόνα τους χωρίς επιπλοκές.

Όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβετε άμεσα ιατρική φροντίδα αν πιστεύετε ότι σας έχει τσιμπήσει αράχνη-βιολί. Και αυτό διότι, στην απίθανη περίπτωση που εμφανίσετε κάποια επιπλοκή, αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν διαταραχές του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα, ακόμη και θάνατο. Οι εν λόγω επιπλοκές είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το τσίμπημα από την αράχνη-βιολί;

Δεν υπάρχει προτεινόμενο αντίδοτο για το δηλητήριο της αράχνης-βιολί. Τα περισσότερα τσιμπήματα ανταποκρίνονται στην ξεκούραση, την εφαρμογή πάγου και την ανύψωση της περιοχής.

Μία πληθώρα άλλων θεραπειών και φαρμάκων χρησιμοποιούνται στη διαχείριση των δερματικών επιπλοκών από το τσίμπημα. Σε μελέτες, όμως, καμία από αυτές τις θεραπείες δεν έχει δειχθεί πλήρως αποτελεσματική και αξιόπιστη. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Κολχικίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας
  • Κορτικοστεροειδή, φάρμακα για την ανακούφιση της φλεγμονής
  • Δαψόνη, ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της λέπρας
  • Διφαινυδραμίνη, ένα αντιισταμινικό
  • Υπερβαρικό οξυγόνο
  • Νιτρογλυκερίνη, ένα φάρμακο για την καρδιά
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη
  • Παυσίπονα

Ο γιατρός επίσης θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν η πληγή από το τσίμπημα υποστεί μόλυνση.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του τσιμπήματος της αράχνης-βιολί;

Με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία, η πλήρης ανάρρωση είναι σχεδόν βέβαιη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τσίμπημα θα βελτιωθεί με ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και ανύψωση. Εάν εμφανιστούν σοβαρές δερματικές επιπλοκές, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για την επούλωση της πληγής του δήγματος και των ελκών.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Elston DM, et al. (2005). Comparison of colchicine, dapsone, triamcinolone, and diphenhydramine therapy for the treatment of brown recluse spider envenomation - a double-blind, controlled study in a rabbit model. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/394757

2. Hoffman K. (2014). Detecting and treating recluse spider bites. podiatrytoday.com/blogged/detecting-and-treating-recluse-spider-bites

3. Mayo Clinic Staff. (2015). Spider bites: First aid. mayoclinic.org/first-aid/first-aid-spider-bites/basics/art-20056618

4. Spider bites. (n.d.). hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/non-traumatic_emergencies/spider_bites_85,P00860/

5. Venomous spiders. (2016). cdc.gov/niosh/topics/spiders/types.html