Παθολογικά

Τύλοι και κάλοι

Τι είναι οι τύλοι και οι κάλοι;

Οι τύλοι και οι κάλοι είναι περιοχές σκληρού δέρματος που έχει υποστεί πάχυνση. Μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά τυπικά εμφανίζονται στα άκρα ποδός.

Οι τύλοι είναι μικρές κυκλικές περιοχές σκληρού δέρματος. Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε τύλους στο άνω μέρος ή στα πλάγια των δακτύλων ή στα πέλματα των ποδιών. Εμφανίζονται πιο συχνά στα οστεώδη μέρη του άκρου ποδός που δεν καλύπτονται από μεγάλο μέρος σάρκας.

Οι κάλοι είναι σκληρές, τραχιές περιοχές του δέρματος. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στην πτέρνα ή στο μετατάρσιο. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθούν στα άκρα των χεριών, τις φάλαγγες και άλλες περιοχές.

Οι κάλοι συνήθως είναι μεγαλύτεροι από τους τύλους και έχουν κιτρινωπό χρώμα. Δεν έχουν αυστηρά καθορισμένα άκρα και μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην αφή από το υπόλοιπο άκρο ποδός.

Οι τύλοι και οι κάλοι είναι συνήθως ανώδυνοι, αλλά μπορεί να γίνουν επώδυνοι μετά από μεγάλη χρονική περίοδο. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν πόνο αν υποστούν μόλυνση.

Επικοινωνία με το γιατρό Αίτια Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη Σύνοψη

Επικοινωνία με το γιατρό

Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω με το γιατρό μου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τύλοι και οι κάλοι δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Όμως, κάποιες φορές απαιτείται ιατρική θεραπεία:

 • Αν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να ελέγχετε τα άκρα ποδός για τυχόν βλάβες τακτικά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε τύλους ή κάλους.
 • Αν έχετε οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές παθήσεις που σας καθιστούν επιρρεπή σε έλκη ή λοιμώξεις, ενημερώστε το γιατρό σας αν εμφανίσετε τύλους ή κάλους.
 • Αν έχετε τύλους ή κάλους που έχουν υποστεί μόλυνση ή είναι επώδυνοι, αναζητήστε ιατρική φροντίδα. Εάν έχετε τύλους ή κάλους που είναι ερυθροί, θερμοί, έχουν υγρό ή είναι επώδυνοι, αυτά είναι πιθανό να αποτελούν ενδείξεις μόλυνσης.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των τύλων και των κάλων;

Οι τύλοι και οι κάλοι προκαλούνται από τριβή και πίεση. Συχνά είναι η προστατευτική αντίδραση του σώματος που αποτρέπει το σχηματισμό φυσαλίδων ή άλλες δερματικές βλάβες.

Η πιο κοινή αιτία των τύλων και των κάλων είναι τα παπούτσια που δεν ταιριάζουν καλά στο πόδι. Εάν τα παπούτσια σας είναι πολύ σφιχτά ή δεν εφαρμόζουν σωστά, αναπτύσσεται τριβή και πίεση στο δέρμα.

Εάν περπατάτε ή τρέχετε πολύ, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό τύλων και κάλων, ακόμα και αν φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά στο πόδι σας. Η όρθια στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα επίσης μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό τύλων και κάλων.

Εάν φοράτε συχνά ψηλοτάκουνα παπούτσια, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε κάλους στο μετατάρσιο, λόγω της πίεσης που ασκούν τα ψηλά τακούνια στο άκρο ποδός καθώς περπατάτε.

Άλλες πιθανές αιτίες των τύλων και των κάλων είναι οι εξής:

 • Ξυπόλητο περπάτημα
 • Συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες που ασκούν πίεση στα άκρα ποδός
 • Πραγματοποίηση χειρωνακτικών εργασιών που ασκούν πίεση στα άκρα ποδός

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε τύλους και κάλους εάν:

 • Έχετε κότσι ή σφυροδακτυλία
 • Έχετε υπερπρηνισμό, οποίος εμφανίζεται όταν οι αστράγαλοι γέρνουν προς τα έσω όταν περπατάτε
 • Έχετε υποπρηνισμό, ο οποίος εμφανίζεται όταν οι αστράγαλοι στρέφονται προς τα έξω όταν περπατάτε
 • Έχετε βλάβη στους ιδρωτοποιούς αδένες, ουλές ή κονδυλώματα στα άκρα ποδός

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τους τύλους και τους κάλους;

Εάν ένας τύλος ή κάλος δεν σας ενοχλεί, μπορεί να μην χρειάζεστε θεραπεία. Όμως, καλό θα ήταν να εντοπίσετε την αιτία των τύλων και των κάλων. Για παράδειγμα, εάν ευθύνονται τα σφιχτά παπούτσια, αλλάξτε τα.

Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία αν ένας τύλος ή κάλος προκαλεί πόνο ή δυσφορία ή έχει υποστεί μόλυνση. Αν έχετε διαβήτη ή άλλες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, θα πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία για τύλους και κάλους.

Για τον εντοπισμό τύλων και κάλων, ο γιατρός θα εξετάζει τα άκρα ποδός. Θα ασκήσει πίεση σε διαφορετικές περιοχές για την αξιολόγηση της ευαισθησίας. Επίσης, θα σας ζητήσει να περπατήσετε ώστε να αξιολογήσει το βάδισμά σας.

Θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως:

 • Τη ρουτίνα περιποίησης των άκρων ποδός
 • Τα παπούτσια που φοράτε συνήθως
 • Το πόσο πολύ περπατάτε ή στέκεστε
 • Το εάν έχετε συμμετάσχει σε αθλήματα ή σωματικές δραστηριότητες πρόσφατα

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τους τύλους και τους κάλους. Το θεραπευτικό πλάνο που θα σας προτείνει ο γιατρός θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματά σας, καθώς και από την αιτία της πάθησης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να παραπεμφθείτε σε έναν ποδίατρο ή ορθοπεδικό χειρουργό για θεραπεία.

Κατ’ οίκον θεραπείες

Μία πληθώρα μη συνταγογραφούμενων θεραπειών είναι διαθέσιμες για τους τύλους και τους κάλους. Τυπικά αυτές οι θεραπείες μειώνουν τον πόνο ή τη δυσφορία ενώ ανακουφίζουν από την πίεση.

Μία από τις πιο κοινές θεραπείες είναι τα επιθέματα τύλων, τα οποία είναι σκληρά λαστιχένια επιθέματα με μία επιφάνεια προσκόλλησης. Όταν εφαρμόζονται γύρω από τους τύλους, παρέχουν ανακούφιση από την πίεση. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν τη σκλήρυνση του λεπτότερου γύρω από τους τύλους δέρματος.

Παρόμοια είναι και τα επιθέματα κάλων, τα οποία εφαρμόζονται στις περιοχές όπου υπάρχουν κάλοι και περιορίζουν την τριβή και την πίεση.

Μπορεί να σας βοηθήσει να εμβαπτίζετε τους τύλους και τους κάλους σε ζεστό νερό για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψτε τους ήπια με τα δάχτυλά σας ή με μία ελαφρόπετρα.

Αν έχετε τύλους και κάλους που δεν ανταποκρίνονται σε κατ’ οίκον θεραπείες, ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης.

Χειρουργική επέμβαση για κάλους

Εάν ο ποδίατρος κρίνει ότι είναι απαραίτητο, θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τύλων ή κάλων. Αυτό συνήθως χρειάζεται μόνο αν οι τύλοι και οι κάλοι προκαλούν έντονο πόνο και παρεμποδίζουν το περπάτημα.

Για την πραγματοποίηση της επέμβασης, ο ποδίατρος ή ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ένα νυστέρι για να αφαιρέσει την περιοχή του σκληρού δέρματος. Αυτό συνήθως δεν είναι επώδυνο και κατά πάσα πιθανότητα θα μπορείτε να περπατήσετε αμέσως μετά.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές των τύλων και των κάλων;

Οι τύλοι και οι κάλοι μπορεί να αποχωρήσουν από μόνοι τους αν εντοπίσετε την αιτία. Επίσης, θα υποχωρήσουν αν εμφανίστηκαν λόγω συμμετοχής σε ένα αθλητικό γεγονός, όπως ένας μαραθώνιος.

Αν δεν αντιμετωπίσετε τους τύλους και τους κάλους όταν εμφανιστούν, θα επιμείνουν ή μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος έως ότου εντοπίσετε την αιτία τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι τύλοι και οι κάλοι μπορεί να υποστούν μόλυνση καθιστώντας τη βάδιση επώδυνη. Εάν αυτό συμβεί, ενημερώστε το γιατρό σας, διότι μπορεί να χρειάζεστε ιατρική θεραπεία.

Κάποιος ουλώδης ιστός μπορεί να παραμείνει όταν οι τύλοι και οι κάλοι αφαιρεθούν ή επουλωθούν.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση των τύλων και των κάλων;

Άνετα παπούτσια

Φορέστε παπούτσια και κάλτσες που ταιριάζουν κατάλληλα στο πόδι σας.

Όταν αγοράζετε παπούτσια, επιλέξτε να το κάνετε το απόγευμα όταν τα άκρα ποδός τείνουν να είναι πιο πλατιά. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα παπούτσια που ταιριάζουν κατάλληλα στο πόδι σας και είναι άνετα όλη την ημέρα.

Γενική φροντίδα του άκρου ποδός

Στεγνώστε τα άκρα ποδός προσεκτικά μετά το μπάνιο. Ύστερα εφαρμόστε ενυδατική κρέμα. Αυτό θα ανακουφίσει και θα μαλακώσει το δέρμα.

Χρησιμοποιήστε μία ελαφρόπετρα για να αφαιρέσετε περιοχές σκληρού δέρματος από τα άκρα ποδός. Αφήστε την ελαφρόπετρα να στεγνώσει εντελώς μετά από κάθε χρήση.

Αναφέρετε τον πόνο στο γιατρό

Ενημερώστε το γιατρό σας αν εμφανίζετε πόνο ή δυσφορία στο άκρο ποδός όταν περπατάτε. Ο πόνος δεν είναι φυσιολογικός, όμως η αιτία συνήθως εντοπίζεται εύκολα.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο άκρο ποδός και την πρόληψη μελλοντικών παθήσεων.

Σύνοψη

Αν εμφανίσετε τύλους ή κάλους, μπορεί να είστε σε θέση να τους αντιμετωπίσετε αλλάζοντας τα παπούτσια σας και ακολουθώντας κατ’ οίκον θεραπείες.

Αν έχετε τύλους ή κάλους που είναι επώδυνοι, έχουν υποστεί μόλυνση ή δεν υποχωρούν με κατ’ οίκον θεραπείες, ενημερώστε το γιατρό σας. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό αν εμφανίσετε τύλους ή κάλους και έχετε διαβήτη ή άλλες ιατρικές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν εξειδικευμένο γιατρό για θεραπεία.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Corns and calluses. (2018). nhs.uk/conditions/corns-and-calluses/

2. Corns and calluses. (n.d.). apma.org/Patients/FootHealth.cfm?ItemNumber=1346

3. Mayo Clinic Staff. (2018). Corns and calluses. mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/diagnosis-treatment/drc-20355951

4. Sparks D. (2017). Home remedies: Corns and calluses. newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-remedies-corns-and-calluses/