Οφθαλμολογικές παθήσεις

Βλεφαρίτιδα (Φλεγμονή των βλεφάρων)

Τι είναι η βλεφαρίτιδα;

Τα βλέφαρα είναι οι πτυχώσεις του δέρματος που καλύπτουν τα μάτια και τα προστατεύουν από σκόνη και τραυματισμούς. Τα βλέφαρα φέρουν επίσης μικρές, καμπυλωτές τρίχες, τις βλεφαρίδες, στα άκρα τους. Οι θύλακες των βλεφαρίδων περιέχουν σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι μπορεί να υποστούν απόφραξη ή ερεθισμό, κάτι το οποίο πυροδοτεί διαταραχές του βλεφάρου. Μία από αυτές τις διαταραχές είναι γνωστή ως φλεγμονή του βλεφάρου ή βλεφαρίτιδα.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι βλεφαρίτιδας;

Υπάρχουν δύο τύποι φλεγμονής του βλεφάρου:

 • Η πρόσθια φλεγμονή του βλεφάρου εμφανίζεται στο εξωτερικό του ματιού εκεί όπου βρίσκονται οι βλεφαρίδες. Πιτυρίδα στα φρύδια και αλλεργικές αντιδράσεις στους οφθαλμούς μπορούν να προκαλέσουν πρόσθια βλεφαρίτιδα.
 • Η οπίσθια φλεγμονή του βλεφάρου εμφανίζεται στην εσωτερική γωνία των βλεφάρων κοντά στο μάτι. Μία δυσλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων πίσω από τους θύλακες των βλεφαρίδων συνήθως προκαλεί τον εν λόγω τύπο φλεγμονής.
Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της βλεφαρίτιδας;

Η ακριβής αίτια της βλεφαρίτιδας δεν μπορεί πάντα να καθοριστεί, αλλά ποικίλοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο. Για παράδειγμα, μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο αν έχετε πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής ή στα φρύδια. Είναι επίσης πιθανό να έχετε αλλεργική αντίδραση σε καλλυντικά προϊόντα που εφαρμόζετε στην περιοχή των ματιών, πυροδοτώντας φλεγμονή των βλεφάρων.

Αυτές δεν είναι οι μοναδικές πιθανές αιτίες. Άλλες αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής των βλεφάρων περιλαμβάνουν:

 • Ακάρεα ή ψείρες στις βλεφαρίδες
 • Βακτηριακή λοίμωξη
 • Παρενέργειες φαρμάκων
 • Δυσλειτουργία σμηγματογόνων αδένων

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας;

Η βλεφαρίτιδα συνήθως παρατηρείται αμέσως, επειδή μπορεί να ερεθίσει τους οφθαλμούς και πιθανώς να επηρεάσει την όραση. Τα συμπτώματα της φλεγμονής περιλαμβάνουν:

 • Κνησμώδη βλέφαρα
 • Διογκωμένα βλέφαρα
 • Ερυθρά ή φλεγμονώδη βλέφαρα
 • Αίσθηση καψίματος στα μάτια
 • Λιπαρά βλέφαρα
 • Αίσθημα ότι κάτι έχει μπει στο μάτι
 • Ερυθρά μάτια
 • Υδαρά μάτια
 • Κρούστα στις βλεφαρίδες ή στις εσωτερικές γωνίες των οφθαλμών
 • Φωτοευαισθησία

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν σοβαρή οφθαλμολογική λοίμωξη. Θα πρέπει να θεωρήσετε τα συγκεκριμένα συμπτώματα ως επείγον ιατρικό περιστατικό και να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η βλεφαρίτιδα;

Ο οικογενειακός γιατρός ή ένας οφθαλμίατρος μπορεί να διαγνώσει φλεγμονή των βλεφάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία κλινική εξέταση των οφθαλμών επαρκεί για τη διάγνωση της πάθησης. Ο γιατρός θα εξετάσει προσεκτικά τα βλέφαρα χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μεγεθυντικό φακό. Θα εντοπίσει φλεγμονή στα μάτια και θα αναζητήσει την παρουσία βακτηρίων, μυκήτων ή ιών, τα οποία υποδεικνύουν λοίμωξη.

Εάν υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης, ο γιατρός θα λάβει δείγμα από τη φλεγμαίνουσα περιοχή με μία μπατονέτα και θα το εξετάσει κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η βλεφαρίτιδα;

Το πλύσιμο των οφθαλμών και η εφαρμογή ζεστής κομπρέσας μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής και εάν προκαλείται από λοίμωξη, ο γιατρός θα σας προτείνει και άλλες θεραπείες.

Θεραπεία με στεροειδή

Αν δεν έχετε λοίμωξη, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει στεροειδή, οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές για τη μείωση της φλεγμονής. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες για τον τερματισμό του ερεθισμού που προκαλείται από την ξηροφθαλμία.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων των βλεφάρων. Μπορεί να λάβετε αντιβιοτικό σε μορφή δισκίου, αλοιφής ή σταγόνας. οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν σταγόνες όταν η λοίμωξη εξαπλώνεται πέρα από την περιοχή του βλεφάρου.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της βλεφαρίτιδας;

Η απώλεια των βλεφαρίδων είναι μία πιθανή επιπλοκή της βλεφαρίτιδας. Αυτό προκαλείται από τη δημιουργία ουλώδους ιστού στους θύλακες των τριχών, κάτι το οποίο κάνει τις βλεφαρίδες να μην αναπτύσσονται φυσιολογικά. Ο υπερβολικός ουλώδης ιστός αποτρέπει την ανάπτυξή τους.

Κοινές βραχυπρόθεσμες επιπλοκές της βλεφαρίτιδας περιλαμβάνουν ξηροφθαλμία και επιπεφυκίτιδα. Στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές συγκαταλέγονται:

 • Ουλοποίηση του βλεφάρου
 • Εξωτερική κριθή (μία μολυσμένη μάζα που εμφανίζεται στη βάση των βλεφαρίδων)
 • Χρόνια επιπεφυκίτιδα

Οι σμηγματογόνοι αδένες στις βλεφαρίδες μπορεί να υποστούν μόλυνση και απόφραξη. Αυτό προκαλεί λοίμωξη κάτω από τα βλέφαρα. Αν μία οφθαλμολογική λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα μάτια και απώλεια όρασης. Ο ουλώδης ιστός κάτω από τα βλέφαρα μπορεί να τραυματίσει την ευαίσθητη επιφάνεια του οφθαλμού και να προκαλέσει έλκη στον κερατοειδή χιτώνα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η βλεφαρίτιδα;

Η φλεγμονή των βλεφάρων μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και επώδυνη. Δυστυχώς, η πάθηση δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για τη μείωση του κινδύνου.

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε το πρόσωπό σας τακτικά. Θα πρέπει πάντα να αφαιρείτε το μακιγιάζ από το πρόσωπο και τα μάτια πριν τον ύπνο. Μην αγγίζετε τα μάτια σας με βρώμικα χέρια και μην τρίβετε τα βλέφαρά σας. Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να εξαπλώσει μία υπάρχουσα λοίμωξη. Επιπλέον, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε πόνο, ερυθρότητα ή οίδημα στα μάτια. Ο έλεγχος της πιτυρίδας επίσης βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Αν έχετε πολύ έντονη πιτυρίδα, μιλήστε με το γιατρό σας για να σας προτείνει ειδικό σαμπουάν.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved