Οφθαλμολογικές παθήσεις

Βούφθαλμος

Τι είναι ο βούφθαλμος;

Ο βούφθαλμος είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για τη διόγκωση του οφθαλμού. Συχνά περιγράφει ασυνήθιστα διογκωμένους οφθαλμούς σε παιδιά κάτω των τριών ετών, και η πάθηση μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Ο βούφθαλμος συνήθως είναι συμπτώματα του γλαυκώματος  του νεογνού, το οποίο τείνει να αναπτύσσεται μέσα στον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του βούφθαλμου;

Το κύριο σύμπτωμα του βούφθαλμου είναι ο διογκωμένος οφθαλμός. Ωστόσο, αν προκαλείται από γλαύκωμα του νεογνού μπορεί να παρατηρήσετε:

  • Δακρύρροια
  • Φωτοευαισθησία
  • Ερεθισμό των οφθαλμών
  • Θόλωση του κερατοειδούς χιτώνα

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του βούφθαλμου;

Το συγγενές γλαύκωμα είναι η πιο κοινή αιτία βούφθαλμου. Το γλαύκωμα είναι μία οφθαλμολογική πάθηση στην οποία αυξάνεται η πίεση εντός του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση), με αποτέλεσμα την πρόκληση βλάβης στο οπτικό νεύρο. Η αύξηση της πίεσης συνήθως προκαλείται από πρόβλημα στο σύστημα παροχέτευσης του οφθαλμού, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών.

Το συγγενές γλαύκωμα μπορεί επίσης να προκαλείται από άλλες παθήσεις, όπως:

  • Ανιριδία, η οποία αναφέρεται στην απουσία της ίριδας – του έγχρωμου τμήματος του οφθαλμού
  • Νευροϊνωμάτωση τύπου 1, μία διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • Σκληροκερατοειδής, μία πάθηση που περιλαμβάνει το λευκό τμήμα του ματιού, το σκληρό χιτώνα, που αναμιγνύεται με το καθαρό πρόσθιο μέρος του οφθαλμού, που ονομάζεται κερατοειδής χιτώνας
  • Σύνδρομο Sturge-Weber, μία νευρολογική διαταραχή που προκαλεί ερυθρά εκ γενετής σημάδια στο μέτωπο και τα βλέφαρα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο βούφθαλμος;

Ο παιδίατρος θα διαγνώσει βούφθαλμο κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης. Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν εξειδικευμένο οφθαλμίατρο για περαιτέρω εξετάσεις, όπως:

  • Βιομικροσκόπηση
  • Οφθαλμοσκόπηση
  • Τονομέτρηση
  • Γωνιοσκοπία, η οποία ελέγχει την παροχετευτική δίοδο

Ανάλογα με το πώς το παιδί ανταποκρίνεται σε αυτές τις εξετάσεις, ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει αναισθησία.

Τα παιδιά άνω των τριών ετών σπάνια εμφανίζουν μία νέα περίπτωση βούφθαλμου. Εάν το παιδί σας είναι άνω των τριών ετών και έχει διόγκωση του οφθαλμού, αυτό μπορεί να σχετίζεται με μία διαφορετική αιτία, όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο βούφθαλμος;

Η αντιμετώπιση του βούφθαλμου συνήθως περιλαμβάνει τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Αυτό μερικές φορές πραγματοποιείται με φαρμακευτικές οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν β-αναστολείς, φάρμακα που συχνά χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Εάν το παιδί σας έχει γλαύκωμα, ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει:

  • Εμφυτεύματα για να βοηθήσουν στην παροχέτευση των υγρών
  • Γωνιοτομή, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιγμάτων για την εκροή των υγρών
  • Κυκλοκαταστροφή, η οποία αφαιρεί το μέρος του οφθαλμού που παράγει το πλεονάζον υγρό
  • Μερική αφαίρεση του σκληρού χιτώνα, ώστε να βελτιωθεί η παροχέτευση των υγρών

Επιπρόσθετα με τη φαρμακευτική αγωγή και τη χειρουργική επέμβαση, το παιδί μπορεί να χρειάζεται να φορά γυαλιά οράσεως.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές του βούφθαλμου;

Ο βούφθαλμος τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο διογκωμένος οφθαλμός μπορεί να εκτείνει τους περιβάλλοντες ιστούς και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.

Πρόληψη

Μπορεί να προληφθεί ο βούφθαλμος;

Ο βούφθαλμος μπορεί να μην είναι αποτρέψιμος, αλλά οι τακτικές παιδιατρικές οφθαλμολογικές εξετάσεις θα βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό του. Εάν σχετίζεται με μία εκφυλιστική οφθαλμολογική πάθηση, όπως το γλαύκωμα, η άμεση θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μόνιμης οφθαλμολογικής βλάβης.

Σύνοψη

Ζώντας με βούφθαλμο

Ο βούφθαλμος όμως είναι σχετικά σπάνιος. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Οπτομετρών, η πάθηση επηρεάζει περίπου 1 στα 30.000 βρέφη. Θα πρέπει να φροντίζετε ώστε το παιδί σας να πραγματοποιεί τους τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βούφθαλμου.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cataracts, congenital with sclerocornea and glaucoma. (n.d.). disorders.eyes.arizona.edu/disorders/cataracts-congenital-sclerocornea-and-glaucoma

2. Feroze KB. (2017). Buphthalmos. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430887/

3. Maassen J, et al. (2005). Primary congenital glaucoma (infantile glaucoma). webeye.ophth.uiowa.edu/eyeforum/cases/42-Primary-Congenital-Glaucoma-Infantile-Glaucoma.htm

4. Sharma R, et al. (n.d.). Neurofibromatosis type 1. radiopaedia.org/articles/neurofibromatosis-type-1

5. Weerakkody Y, et al. (n.d.). Buphthalmos. radiopaedia.org/articles/buphthalmos