Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Βουβωνοκήλη

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται στην κοιλιακή περιοχή κοντά στη βουβωνική χώρα. Αναπτύσσεται όταν λιπώδεις ή εντερικοί ιστοί προβάλλουν μέσω μιας αδυναμίας στο κοιλιακό τοίχωμα κοντά στο δεξί ή αριστερό βουβωνικό κανάλι. Καθένα από τα βουβωνικά κανάλια ή (βουβωνικοί πόροι) βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας.

Βουβωνικούς πόρους έχουν και οι άντρες και οι γυναίκες. Στους άντρες, οι όρχεις συνήθως κατεβαίνουν μέσω των καναλιών λίγες εβδομάδες πριν τον τοκετό. Στις γυναίκες, κάθε κανάλι είναι η θέση διόδου του στρογγυλού συνδέσμου της μήτρας. Αν έχετε κήλη μέσα ή κοντά σε αυτή τη δίοδο, αυτό οδηγεί μία προεξοχή η οποία μπορεί να προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Πολλά άτομα δεν αναζητούν θεραπεία για αυτόν τον τύπο κήλης, επειδή μπορεί να είναι μικρός ή να μην προκαλεί συμπτώματα. Η έγκριση ιατρική φροντίδα μπορεί να προλάβει περαιτέρω διόγκωση και δυσφορία.

Συμπτώματα Αίτια Τύποι Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Οι βουβωνοκήλες παρατηρούνται συνήθως μέσω της εμφάνισής τους. Προκαλούν εξογκώματα στην ηβική ή βουβωνική περιοχή που αυξάνονται σε μέγεθος όταν στέκεστε όρθιοι ή βήχετε. Αυτός ο τύπος κήλης είναι ευαίσθητος στην αφή.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο όταν βήχετε, σκύβετε ή ασκείστε
  • Αίσθηση καψίματος
  • Οξύ πόνο
  • Αίσθηση βάρους στη βουβωνική περιοχή
  • Διόγκωση του οσχέου στους άντρες

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της βουβωνοκήλης;

Δεν υπάρχει μία μοναδική αιτία για αυτόν τον τύπο κήλης. Ωστόσο, αδύναμα σημεία στους μύες της κοιλιάς και της βουβωνικής περιοχής θεωρούνται ότι είναι ο κυριότερος παράγοντας. Η επιπλέον πίεση σε αυτή την περιοχή του σώματος μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό κήλης.

Ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες της πάθησης και είναι οι εξής:

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι βουβωνοκήλης;

Οι βουβωνοκήλες μπορεί να είναι έμμεσες ή άμεσες, περιεσφιγένες ή μη ανατασσόμενες.

Έμμεση βουβωνοκήλη

Μία έμμεση βουβωνοκήλη είναι ο πιο κοινός τύπος. Συχνά συμβαίνει στον πρόωρο τοκετό προτού ο βουβωνικός πόρος κλείσει εντελώς. Ωστόσο, αυτός ο τύπος κήλης μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής. Η πάθηση είναι πιο κοινή στους άντρες.

Άμεση βουβωνοκήλη

Μία άμεση βουβωνοκήλη συμβαίνει συνήθως στους ενήλικες καθώς μεγαλώνουν. Η κοινή πεποίθηση είναι ότι η εξασθενημένοι μύες κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής οδηγούν σε άμεση βουβωνοκήλη. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων των ΗΠΑ, αυτός ο τύπος κήλης είναι κυρίαρχος στους άντρες.

Μη ανατασσόμενη βουβωνοκήλη

Μία μη ανατασσόμενη κήλη συμβαίνει όταν οι ιστοί παγιδεύονται στη βουβωνική περιοχή και δεν είναι αναγώγιμοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να πιεστούν πίσω στην κανονική τους θέση.

Περισφιγμένη βουβωνοκήλη

Η περισφιγμένη βουβωνοκήλη είναι μία πιο σοβαρή ιατρική πάθηση. Είναι όταν το έντερο σε μία περισφιγμένη κήλη δεν αιματώνεται. Οι κήλες αυτές είναι απειλητικές για τη ζωή και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται μία βουβωνοκήλη;

Ο γιατρός συνήθως διαγιγνώσκει τη βουβωνοκήλη κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης. Θα σας ζητήσει να βήξετε ενώ στέκεστε όρθιοι, ώστε να ελέγξει την κήλη όταν αυτή είναι περισσότερο εμφανής.

Όταν η κήλη είναι αναγώγιμη, εσείς ή ο γιατρός σας θα είστε σε θέση να την πιέσετε πίσω στην κοιλιακή χώρα ενώ είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα. Ωστόσο, αν αυτό δεν στεφθεί με επιτυχία, μπορεί να έχετε περιεσφιγμένη βουβωνοκήλη.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι βουβωνοκήλες;

Η χειρουργική επέμβαση είναι η κυρίαρχη θεραπεία για τις βουβωνοκήλες. Είναι επέμβαση ρουτίνας με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας όταν πραγματοποιείται από έναν καλά εκπαιδευμένο χειρουργό.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν είτε μία ανοιχτή επέμβαση είτε λαπαροσκοπική επέμβαση. Στην ανοιχτή επέμβαση, πραγματοποιείται μία μεγάλη τομή στην κοιλιακή χώρα κοντά στη βουβωνική περιοχή. Στη λαπαροσκοπική μέθοδο, πραγματοποιούνται πολλές μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα. Ένας μακρύς λεπτός σωλήνας με μία κάμερα και ένα φακό στην άκρη βοηθά το χειρούργο να δει το εσωτερικό του σώματος για να πραγματοποιήσει τη χειρουργική επέμβαση.

Ο στόχος και των δύο προσεγγίσεων είναι η επιστροφή του μη φυσιολογικού ιστού πίσω στην περιτοναϊκή κοιλότητα και η αποκατάσταση της βλάβης στο κοιλιακό τοίχωμα. Συνήθως τοποθετείται και ένα πλέγμα, ώστε να ενισχύσει το κοιλιακό τοίχωμα. Μόλις οι δομές τοποθετηθούν στη σωστή τους θέση, ο χειρουργός θα κλείσει τις τομές με ράμματα.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης έναντι της λαπαροσκόπησης. Για παράδειγμα, η λαπαροσκοπική προσέγγιση μπορεί να προτιμηθεί αν επιθυμείτε μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Ωστόσο, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της κήλης είναι μεγαλύτερος με τη λαπαροσκοπική επιδιόρθωση.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η βουβωνοκήλη;

Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης των γενετικών προδιαθεσικών παραγόντων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ή τη σοβαρότητα των κοιλιακών κηλών. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Καταναλώστε μία διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες.
  • Αποφύγετε την άρση βαρών.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της βουβωνοκήλης;

Η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να θεραπεύσει τις βουβωνοκήλες. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ένας μικρός κίνδυνος επανεμφάνισης και επιπλοκών. Οι επιπλοκές αυτές περιλαμβάνουν μετεγχειρητικές λοιμώξεις ή μη φυσιολογική επούλωση της πληγής. Καλέστε το γιατρό σας αν βιώνετε νέα συμπτώματα ή παρενέργειες μετά την εγχείρηση.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved