Παθολογικά

Βραγχιακή Κύστη ή Κύστη Βραγχιακής Σχισμής

Τι είναι μια κύστη βραγχιακής σχισμής;

Μια κύστη βραγχιακής σχισμής είναι μια μορφή γενετικής ανωμαλίας κατά την οποία αναπτύσσεται ένα εξόγκωμα μονόπλευρα ή αμφίπλευρα του λαιμού του παιδιού σας ή κάτω από το οστό του τραχήλου. Αυτή η μορφή γενετικής ανωμαλίας είναι γνωστή και ως υπόλειμμα βραγχιακής σχισμής.

Αυτή η γενετική ανωμαλία εμφανίζεται κατά την διάρκεια ανάπτυξης του εμβρύου όταν οι ιστοί στον λαιμό και της κλείδας του ώμου ή της βραγχιακής σχισμής, δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά. Μπορεί να εμφανίζεται ως άνοιγμα μονόπλευρα ή αμφίπλευρα του λαιμού του παιδιού σας. Η διαρροή υγρού από τα ανοίγματα αυτά μπορεί να σχηματιστεί σε ένα θυλάκιο ή μια κύστη, τα οποία μπορεί να υποστούν κάποια λοίμωξη ή διαρροή από κάποιο από τα ανοίγματα στο δέρμα του παιδιού σας.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Τύποι ανωμαλιών βραγχιακής σχισμής Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας βραγχιακής κύστης;

Μια βραγχιακή κύστη συνήθως δεν προκαλεί πόνο εκτός από την περίπτωση λοίμωξης. Οι ενδείξεις μιας βραγχιακής κύστης περιλαμβάνουν:

  • ένα λακκάκι, εξόγκωμα ή τμήμα δέρματος στον λαιμό του παιδιού σας, στο άνω τμήμα του ώμου ή λίγο κάτω από την κλείδα
  • διαρροή υγρού από τον λαιμό του παιδιού σας
  • οίδημα ή μαλθακότητα στον λαιμό του παιδιού σας, η οποία συνήθως προκύπτει ταυτόχρονα με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού

Αν το παιδί σας εμφανίζει ενδείξεις βραγχιακής κύστης, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας σύντομα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την κύστη βραγχιακής σχισμής;

Πρόκειται για μια συγγενή γενετική ανωμαλία η οποία παρουσιάζεται στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου. Οι βασικές δομές του λαιμού σχηματίζονται κατά την πέμπτη εβδομάδα της ανάπτυξης του εμβρύου. Κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου, σχηματίζονται πέντε δέσμες ιστού, τα λεγόμενα φαρυγγικά τόξα. Αυτές οι σημαντικές δομές περιέχουν ιστούς οι οποίοι αργότερα θα μετασχηματιστούν σε:

  • χόνδρους
  • οστά
  • αιμοφόρα αγγεία
  • μύες

Πολλές από τις ανωμαλίες του λαιμού μπορεί να παρουσιαστούν όταν τα τόξα αυτά αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν κατάλληλα.

Στις κύστεις της βραγχιακής σχισμής, οι ιστοί που σχηματίζονται στον λάρυγγα και τον λαιμό δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά, σχηματίζοντας συνεπώς ανοιχτές κοιλότητες, που ονομάζονται κολπικές σχισμές, μονόπλευρα ή αμφίπλευρα του λαιμού του παιδιού σας. Μια κύστη μπορεί να σχηματιστεί από τα υγρά τα οποία διαρρέουν από τους κόλπους αυτούς. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κύστη  μπορεί να υποστεί λοίμωξη.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται μια βραγχιακή κύστη;

Τις περισσότερες φορές, ο ιατρός σας θα διαγνώσει την πάθηση κατά την διάρκεια μιας σωματικής εξέτασης. Μπορεί να διενεργήσει και διαγνωστικές εξετάσεις απεικόνισης, ώστε να καθορίσει την ακριβή τοποθεσία, όπως μια μαγνητική τομογραφία, μια αξονική τομογραφία ή έναν υπέρηχο.

Άλλες επιπρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την μικροσκοπική εξέταση του υγρού μέσω αναρρόφησης λεπτής βελόνας. Κατά την διαδικασία αυτή, ο ιατρός θα εισάγει μια μικρή βελόνα ώστε να αφαιρέσει υγρό προς ανάλυση. Μπορεί επίσης να διενεργήσει εξετάσεις ιστού μέσω βιοψίας.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπείες μιας βραγχιακής κύστης;

Ο ιατρός του παιδιού σας είναι πιθανό να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά αν το παιδί παρουσιάζει ενδείξεις λοίμωξης. Μπορεί να κρίνει απαραίτητη την αποστράγγιση του υγρού από την κύστη ώστε να ανακουφίσει το οίδημα. Προς πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων, ο ιατρός συνήθως συστήνει την χειρουργική αφαίρεση της κύστης.

Συνήθως, ένας χειρουργός διενεργεί την επέμβαση στο παιδί ως εξωτερικό ασθενή του νοσοκομείου. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι την ίδια ημέρα. Το παιδί σας θα υποβληθεί επίσης σε ολική νάρκωση. Θα κοιμηθεί και δεν θα αισθανθεί καθόλου πόνο κατά την διάρκεια της διαδικασίας.

Το παιδί σας δεν θα μπορέσει να κάνει μπάνιο ή να συμμετέχει ενεργά σε παιχνίδια για μερικές μέρες μετά την επέμβαση. Μπορείτε να αφαιρέσετε τους επιδέσμους σε 5 με 7 ημέρες μετά την επέμβαση.

Τύποι ανωμαλιών βραγχιακής σχισμής

Ποιοι είναι οι τύποι των ανωμαλιών της βραγχιακής σχισμής;

Υπάρχουν πολλοί τύποι ανωμαλιών της βραγχιακής σχισμής.

  • Ανωμαλίες πρώτης βραγχιακής σχισμής. Πρόκειται για κύστεις περιμετρικά του λοβού του αφτιού ή κάτω από το σαγόνι οι οποίες παρουσιάζουν μια σχισμή κάτω από το σαγόνι ή πάνω από τον λάρυγγα. Αυτός ο τύπος είναι σπάνιος.
  • Δεύτερες βραγχιακές κολπικές σχισμές. Πρόκειται για κολπικές οδούς οι οποίες παρουσιάζουν άνοιγμα στο κατώτερο τμήμα του λαιμού και μπορεί να φτάνουν μέχρι και την περιοχή των αμυγδαλών. Μπορεί να βλέπετε τμήματα δέρματος ή μπορεί να αισθανθείτε το άνοιγμα σαν μια ζώνη στο λαιμό του παιδιού σας. Οι κύστεις αυτές γενικότερα εμφανίζονται μετά την ηλικία των 10 ετών και αποτελούν τον συνηθέστερο τύπο αυτών των ανωμαλιών.
  • Τρίτες βραγχιακές κολπικές σχισμές. Βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον θυρεοειδή αδένα έμπροσθεν του μυ που προσκολλάται στο λαιμό του παιδιού σας και είναι πολύ σπάνιος τύπος.
  • Τέταρτες βραγχιακές κολπικές σχισμές. Παρατηρούνται κάτω από τον λαιμό και είναι επίσης αρκετά σπάνιες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια κύστη βραγχιακής σχισμής δεν αποτελεί κίνδυνο. Μια κύστη ωστόσο μπορεί να υποστεί διαρροή και να προκαλέσει όχληση στο δέρμα. Οι κύστεις μπορούν επίσης να υποστούν λοιμώξεις, προκαλώντας δυσκολία στην κατάποση και την αναπνοή. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανάπτυξης καρκινικών όγκων σε περιοχή βραγχιακής σχισμής σε ενήλικες αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση;

Η χειρουργική επέμβαση φέρει συνήθως θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι κύστεις δύνανται να επανέλθουν, ιδίως να η επέμβαση έλαβε χώρα κατά την διάρκεια κάποιας ενεργής λοίμωξης. Ακολουθήστε της οδηγίες του ιατρού του παιδιού σας ώστε η ανάρρωση από την επέμβαση να είναι η καλύτερη δυνατή. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν οι πιθανότητες και για ταχεία ανάρρωση.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved