Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Βρογχοκήλη

Τι είναι η βρογχοκήλη;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας αδένας που εντοπίζεται στο λαιμό ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ. Εκκρίνει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση των σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της διαδικασίας που μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια. Επίσης ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, την πέψη και τη διάθεση.

Μία πάθηση που αυξάνει το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα ονομάζεται βρογχοκήλη. Η βρογχοκήλη μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, αλλά είναι περισσότερο κοινή στις γυναίκες. Μερικές φορές επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Συμπτώματα Αίτια Τύποι Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχοκήλης;

Το κύριο σύμπτωμα της βρογχοκήλης είναι μία ορατή διόγκωση στο λαιμό. Εάν έχετε όζους στο θυρεοειδή, αυτοί μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος από πολύ μικροί έως πολύ μεγάλοι. Η παρουσία όζων αυξάνει την εμφάνιση της διόγκωσης.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή
  • Βήχα
  • Βραχνάδα στη φωνή
  • Ζάλη όταν σηκώνετε το χέρι σας πάνω από το κεφάλι σας

Αίτια

Τι προκαλεί τη βρογχοκήλη;

Η ανεπάρκεια ιωδίου είναι η κύρια αιτία της βρογχοκήλης. Το ιώδιο είναι απαραίτητο ώστε ο θυρεοειδής αδένας να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Όταν δεν έχετε επαρκείς ποσότητες ιωδίου, ο θυρεοειδής λειτουργεί πολύ πιο έντονα για να παράγει τις ορμόνες, με αποτέλεσμα να διογκώνεται.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Νόσος του Graves

Η νόσος του Graves συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από το φυσιολογικό, μία πάθηση γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών αυξάνει το μέγεθος του αδένα.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Όταν έχετε θυρεοειδίτιδα Hashimoto, επίσης γνωστή ως ασθένεια Hashimoto, ο θυρεοειδής δεν είναι σε θέση να παράγει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, μία πάθηση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός.

Οι μειωμένες θυρεοειδικές ορμόνες αναγκάζουν την υπόφυση να παράγει περισσότερη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH), η οποία προκαλεί τη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα.

Φλεγμονή

Κάποια άτομα αναπτύσσουν θυρεοειδίτιδα, μία φλεγμονή του θυρεοειδούς που μπορεί να προκαλέσει βρογχοκήλη. Αυτή διαφέρει από την θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ένα παράδειγμα είναι η ιική θυρεοειδίτιδα.

Όζοι

Στερεές ή γεμάτες υγρό κύστες μπορεί να εμφανίζονται στο θυρεοειδή αδένα προκαλώντας τη διόγκωσή του. Αυτοί οι όζοι είναι συχνά μη καρκινικοί.

Καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει το θυρεοειδή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διόγκωσης στη μία πλευρά του αδένα. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν είναι τόσο συχνός όσο ο σχηματισμός καλοήθων όγκων.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη μπορεί μερικές φορές να προκαλεί τη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης βρογχοκήλης;

Μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο εμφάνισης βρογχοκήλης εάν:

  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, όζων και άλλων προβλημάτων που επηρεάζουν το θυροειδή.
  • Δεν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες ιωδίου μέσω της διατροφής σας.
  • Πάσχετε από μία πάθηση που μειώνει το ιώδιο στο σώμα.
  • Είστε γυναίκα. Οι γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο βρογχοκήλης από ό, τι οι άντρες.
  • Είστε άνω των 40 ετών. Η ηλικία επηρεάζει την υγεία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Είστε έγκυος ή περνάτε την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Αυτοί οι προδιαθεσικοί παράγοντες δεν είναι εύκολα κατανοητοί, αλλά η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση φαίνεται πως πυροδοτούν προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα.
  • Έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο λαιμό ή την περιοχή του θώρακα. Η ακτινοβολία αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι βρογχοκήλης;

Οι βρογχοκήλες έχουν πολλές αιτίες. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι.

Κολλοειδής βρογχοκήλη (ενδημική)

Μία κολλοειδής βρογχοκήλη εμφανίζεται λόγω έλλειψης ιωδίου, ενός απαραίτητου στοιχείου για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Τα άτομα με αυτό τον τύπο βρογχοκήλης συνήθως ζουν σε περιοχές όπου το ιώδιο δεν βρίσκεται σε αφθονία.

Μη τοξική βρογχοκήλη (σποραδική)

Η αιτία της μη τοξικής βρογχοκήλης είναι συνήθως άγνωστη, παρόλο που μπορεί να προκαλείται από φάρμακα, όπως το λίθιο. Το λίθιο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαταραχών της διάθεσης, όπως η διπολική διαταραχή.

Οι μη τοξικές βρογχοκήλες δεν επηρεάζουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και η θυρεοειδική λειτουργία είναι φυσιολογική. Επίσης είναι καλοήθεις.

Τοξική οζώδης ή πολυοζώδης βρογχοκήλη

Αυτός ο τύπος βρογχοκήλης σχηματίζει έναν ή περισσότερους μικρούς όζους καθώς αυξάνεται σε μέγεθος. Οι όζοι παράγουν τις δικές του θυρεοειδικές ορμόνες προκαλώντας υπερθυρεοειδισμό. Γενικά, αναπτύσσεται ως επέκταση μιας απλής βρογχοκήλης.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η βρογχοκήλη;

Ο γιατρός θα ελέγξει το λαιμό σας για διόγκωση. Επιπλέον, θα ζητήσει μία πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Εξετάσεις αίματος

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να εντοπίσουν αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία παράγονται ως απόκριση σε μία λοίμωξη ή λόγω υπερδραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σάρωση του θυρεοειδούς

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τεχνικές σάρωσης του θυρεοειδούς. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι αυξημένα. Αυτές οι εξετάσεις θα αποκαλύψουν το μέγεθος και την κατάσταση της βρογχοκήλης και τυχόν υπερδραστηριότητα σε τμήματα ή ολόκληρο το θυρεοειδή.

Υπερηχογράφημα

Ένα υπερηχογράφημα παράγει εικόνες του λαιμού, του μεγέθους της βρογχοκήλης, και αποκαλύπτει εάν υπάρχουν όζοι. Με την πάροδο του χρόνου, το υπερηχογράφημα μπορεί να εντοπίσει αλλαγές στους όζους και τη βρογχοκήλη.

Βιοψία

Η βιοψία είναι μία διαδικασία που περιλαμβάνει τη λήψη μικρού δείγματος των όζων του θυρεοειδούς εάν υπάρχουν. Αυτό το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η βρογχοκήλη;

Ο γιατρός θα αποφασίσει το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο με βάση το μέγεθος και την κατάσταση της βρογχοκήλης, καθώς και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή. Η θεραπεία επίσης βασίζεται σε προβλήματα υγείας που συνεισφέρουν στην εμφάνιση της βρογχοκήλης.

Φάρμακα

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των εν λόγω παθήσεων μπορεί να επαρκούν για τη συρρίκνωση της βρογχοκήλης. Κορτικοστεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν έχετε θυρεοειδίτιδα.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική απομάκρυνση του θυρεοειδούς, γνωστή ως θυρεοειδεκτομή, αποτελεί θεραπευτική επιλογή εάν η βρογχοκήλη σας αυξάνεται υπερβολικά σε μέγεθος ή δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.

Ραδιενεργό ιώδιο

Στα άτομα με τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη, το ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να κριθεί απαραίτητο. Το ραδιενεργό ιώδιο χορηγείται από το στόμα και στη συνέχεια ταξιδεύει στο θυρεοειδή αδένα μέσω της αιματικής κυκλοφορίας όπου καταστρέφει τον υπερδραστήριο θυρεοειδικό ιστό.

Κατ’ οίκον φροντίδα

Ανάλογα με τον τύπο της βρογχοκήλης που έχετε, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε ή να μειώσετε την πρόσληψη ιωδίου.

Εάν η βρογχοκήλη είναι μικρή και δεν προκαλεί προβλήματα, μπορεί να μη χρειαστείτε καθόλου θεραπεία.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της βρογχοκήλης;

Πολλές βρογχοκήλες εξαφανίζονται με την κατάλληλη θεραπεία, ενώ άλλες αυξάνονται σε μέγεθος. Μιλήστε στο γιατρό σας εάν τα συμπτώματα εντείνονται ή επιδεινώνονται.

Εάν ο θυρεοειδής εξακολουθεί να παράγει περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες από το φυσιολογικό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Η μη παραγωγή επαρκών ποσοτήτων θυρεοειδικών ορμονών οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved