Λοιμώδη νοσήματα

Βρουκέλλωση

Τι είναι η βρουκέλλωση;

Η βρουκέλλωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια του γένους Brucella, τα οποία μολύνουν ανθρώπους αλλά και ζώα. Η βρουκέλλωση, ονομάζεται αλλιώς και μελιταίος πυρετός και μεταδίδεται στον άνθρωπο από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών, όπως ωμού κρέατος ή μη παστεριωμένου γάλακτος από μολυσμένα ζώα. Η νόσος αυτή μπορεί να μεταδοθεί επίσης από τον αέρα ή μέσω κάποιας ανοικτής πληγής στο δέρμα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 140 περιστατικά βρουκέλλωσης στις ΗΠΑ. Ενώ, το μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης διατρέχουν τα άτομα που έρχονται σε συχνή επαφή με ζώα ή ωμό κρέας, όπως οι εργαζόμενοι σε κρεοπωλεία.

Παρ’ όλα που η νόσος αυτή δεν είναι αρκετά συχνή, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και εφόσον ένα άτομο θεωρεί πιθανό να έχει μολυνθεί από το συγκεκριμένο είδος βακτηρίων, θα πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με κάποιον ιατρό, προκειμένου να του παρασχεθεί κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως, για την αντιμετώπιση της νόσου συστήνεται η χορήγηση αντιβιοτικών. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένους ασθενείς, όπου η νόσος τείνει να επανεμφανίζεται συνεχώς, η φαρμακευτική αγωγή δεν φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματική.

Για να μειώσει κάποιος τις πιθανότητες να μολυνθεί από βρουκέλλωση συστήνεται να αποφεύγει την κατανάλωση ωμού κρέατος, αλλά και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, εάν κάποιος εργάζεται ή έρχεται σε επαφή με ζώα ή ζωικούς ιστούς, είναι σημαντικό να φοράει προστατευτικά ρούχα και να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Συμπτώματα Μετάδοση Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα εμφανίζει ένας ασθενής με βρουκέλλωση;

Τα συμπτώματα της βρουκέλλωσης στους ανθρώπους είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης, και περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια όρεξης.
  • Πόνο στην πλάτη.
  • Ρίγος.
  • Πονοκέφαλο.
  • Πόνο στην κοιλιά.
  • Πόνο στις αρθρώσεις.
  • Απώλεια βάρους.
  • Πυρετό που φεύγει και επανεμφανίζεται.
  • Λήθαργο.

Μετάδοση

Ποια άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τη βρουκέλλωση;

Η βρουκέλλωση μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, και συγκεκριμένα από μια ποικιλία ζώων όπως, κατσίκια, πρόβατα, βοοειδή ή σκύλοι. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω της τροφής, της εισπνοής ή από κάποια ανοικτή πληγή στο σώμα.

Επομένως, υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο έχουν οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο σε επαφή με ζώα, π.χ. ζωοκόμοι, κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι κ.α.. Ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και τα άτομα που έρχονται σε επαφή με βιολογικά υγρά ζώων, όπως αίμα και ούρα, ή με ζωικούς ιστούς. Ακόμα, ο πλακούντας ενός μολυσμένου ζώου είναι πιθανό να φέρει το βακτήριο και ως εκ τούτου εάν κάποιος βοηθήσει το ζώο να γεννήσει είναι δυνατόν να μολυνθεί. Από την άλλη, η βρουκέλλωση μεταδίδεται εξαιρετικά σπάνια, μέσω της συχνής επαφής με κατοικίδια ζώα.

Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου έχουν, επίσης, τα άτομα που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, όπως κρέας και γάλα, καθώς αυτά μπορεί να μεταφέρουν το βακτήριο, εφόσον δεν έχουν μαγειρευτεί ή παστεριωθεί κατάλληλα. Η πιθανότητα μόλυνσης αυξάνεται, επίσης, με την κατανάλωση ωμών ζωικών προϊόντων που προέρχονται από περιοχές που η νόσος είναι κοινή, όπως η Ασία, η Αφρική και κάποιες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος και άλλων μεσογειακών χωρών.

Τέλος, η βρουκέλλωση δεν φαίνεται να μεταδίδεται συχνά από τον ένα άνθρωπο στον άλλον, παρ' όλα αυτά είναι πιθανό να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλική επαφής ή του μητρικού γάλακτος. 

Διάγνωση

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η βρουκέλλωση;

Ο ιατρός θα εξετάσει την πιθανότητα βρουκέλλωσης, εφόσον κάποιος ασθενής έχει συμπτώματα παρόμοια της γρίπης, τα οποία δεν μπορούν να εξηγηθούν αλλιώς. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Καλλιέργεια ούρων.
  • Καλλιέργεια αίματος.
  • Καλλιέργεια δείγματος μυελού των οστών.
  • Έλεγχος εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
  • Έλεγχος για παρουσία αντισωμάτων για το βακτήριο της βρουκέλλωσης στο αίμα.

Επίσης, είναι σημαντικό να ενημερώσει το άτομο τον ιατρό εάν έχει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και έχει έρθει σε επαφή με άρρωστα ζώα, ακόμα και πριν από αρκετό διάστημα. Ένα άτομο είναι δυνατόν να εμφανίσει βρουκέλλωση ακόμα και αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιο μολυσμένο ζώο αρκετούς μήνες πριν. Συγκεκριμένα, εφόσον κάποιος μολυνθεί από την νόσο μπορεί να περάσει μια εβδομάδα έως και 2 μήνες έως ότου εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η βρουκέλλωση;

Η βρουκέλλωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και συγκεκριμένα συνήθως χορηγούνται ριφαμπικίνη και δοξοκυκλίνη σε συνδυασμό. Τα αντιβιοτικά αυτά είναι σημαντικό να παίρνονται για τουλάχιστον 6 εβδομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Επιπλοκές

Τι επιπλοκές μπορεί να εμφανίσει η βρουκέλλωση;

Τα αντιβιοτικά δεν εξαλείφουν πάντα αποτελεσματικά τα βακτήρια που προκαλούν την νόσο, ως αποτέλεσμα ο ιατρός είναι πιθανόν να χρειαστεί να χορηγήσει διάφορα φάρμακα, έως ότου το άτομο να ανακάμψει πλήρως. Στην περίπτωση που τα βακτήρια δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία, είναι πιθανόν να προκαλέσουν διάφορες επιπλοκές στον οργανισμό, όπως:

  • Εγκεφαλίτιδα, που είναι φλεγμονή στον εγκεφαλικό ιστό.
  • Βλάβες στα οστά και στις αρθρώσεις.
  • Ενδοκαρδίτιδα, που είναι φλεγμονή στην εσωτερική επιφάνεια της καρδιάς.
  • Μηνιγγίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι θανατηφόρες, παρ' όλα αυτά, οι θάνατοι από την βρουκέλλωση είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Συγκεκριμένα, το ποσοστό θνησιμότητας της νόσου είναι μικρότερο από 2%, επομένως, οι περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν από την νόσο, ειδικότερα εφόσον δεν εμφανίσουν κάποια επιπλοκή.

Πρόληψη

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αποφύγει την μόλυνση από την βρουκέλλωση;

Η βρουκέλλωση είναι δυνατόν να προληφθεί, ακολουθώντας της παρακάτω συμβουλές:

  • Αποφυγή κατανάλωσης ωμού κρέατος ή μη παστεριωμένων προϊόντων γάλακτος, όπως γάλα, τυρί ή παγωτό.
  • Χρήση γαντιών κατά τον χειρισμό ζώων ή ζωικών ιστών.
  • Κάλυψη πιθανών ανοικτών πληγών στο σώμα, εφόσον κάποιος πρόκειται να έρθει σε επαφή με αίμα ζώου.
  • Χρήση γαντιών και προστατευτικού ρουχισμού, εάν κάποιος πρόκειται να βοηθήσει ένα ζώο να γεννήσει.

Τέλος, εάν κάποιος εργάζεται με οικόσιτα ζώα, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την νόσο της βρουκέλλωσης στα ζώα και συνίσταται να φροντίσει τον εμβολιασμό τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει παρόμοιο εμβόλιο για τον άνθρωπο και επομένως είναι πολύ σημαντική η πρόληψη της μόλυνσης από το βακτήριο της νόσου.

 

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Brucellosis. (n.d.). Retrieved from cdc.gov/brucellosis/

2. Brucellosis. (2009, July) cfsph.iastate.edu/Factsheets/pdfs/brucellosis.pdf

3. Brucellosis (human). (n.d.) who.int/zoonoses/diseases/Brucellosissurveillance.pdf

4. Brucellosis surveillance. (2012, November 12) cdc.gov/brucellosis/resources/surveillance.html