Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Ξένο σώμα στην μύτη

Πότε μπορεί να βρεθεί ένα ξένο σώμα στη μύτη κάποιου;

Όταν αναφερόμαστε στον όρο ξένο σώμα στην μύτη, εννοούμε την τοποθέτηση ενός αντικειμένου στο εσωτερικό της μύτης, χωρίς αυτό να έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Κάτι τέτοιο μπορεί συχνά να οδηγήσει σε τραυματισμό του ρινικού ιστού και αιμορραγία.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν είναι ακόμα σε θέση να αντιληφθούν τη χρησιμότητα των αντικειμένων γύρω τους και τους κινδύνους που πιθανό να έχει η εσφαλμένη χρήση τους, ενώ είναι πολύ σπάνιο σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να βάζουν αντικείμενα στη μύτη τους από περιέργεια, μιμούμενα άλλα παιδιά ή κατά λάθος προσπαθώντας να τα μυρίσουν.

Αίτια Συμπτώματα - Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Ποια αντικείμενα είναι πιθανό να βάλει ένα παιδί στη μύτη του;

Τα πιο συχνά αντικείμενα που θα δοκιμάσει ένα παιδί να βάλει στη μύτη του είναι:

  • Κόλλα.
  • Φαγητό.
  • Μικρά παιχνίδια.
  • Κομμάτια γόμας.
  • Βότσαλα.
  • Μικρά σκουπίδια ή χάλια από το πάτωμα.
  • Μαγνητάκια.
  • Μπαταρίες.

Από αυτά ένα από τα πιο επικίνδυνα είναι οι μπαταρίες ρολογιού που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στο αναπνευστικό σύστημα εντός 4 ωρών. Ακόμα τα μικρά ζεύγη μαγνητών όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε κάποια σκουλαρίκια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Τι συμβαίνει εάν ένα έντομο εισέλθει στη μύτη κάποιου;

Εάν ένα έντομο εισέλθει στη μύτη κάποιου το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι το άτομο να κλείσει το ένα ρουθούνι, και να φυσήξει το άλλο στο οποίο έχει μπει το έντομο ώστε αυτό να απομακρυνθεί. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό και το άτομο εμφανίζει συμπτώματα όπως δυσκολίες στην αναπνοή και ρινορραγία θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα έναν ιατρό, ώστε να αφαιρεθεί το έντομο.

Πού μπορεί να πάει ένα έντομο μέσω της μύτης;

Εάν το έντομο δεν αφαιρεθεί  σύντομα και το άτομο δεν εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα, αυτό μπορεί είτε να έχει καταλήξει στο στομάχι μέσω κατάποσης από τον λαιμό, είτε το πιο πιθανό είναι να έχει παγιδευτεί στα ρινικά τριχίδια και να απομακρυνθεί αργότερα μέσω της βλέννας από την μύτη. Μια πιο σπάνια περίπτωση είναι το έντομο να κατευθυνθεί προς τον πνεύμονα, όπου αυτό θα προκαλούσε έντονο βήχα και αίσθημα πνιγμού στο άτομο.  Τέλος, είναι σχεδόν αδύνατον να οδηγηθεί ένα ξένο σώμα στον εγκέφαλο μέσω της ρινικής οδού, καθώς υπάρχουν πολλοί εσωτερικοί φραγμοί για την προστασία του εγκεφαλικού ιστού.

Συμπτώματα - Διάγνωση

Πώς μπορείς να διαπιστώσεις αν ένα παιδί έχει βάλει κάποιο αντικείμενο στη μύτη του;

Εάν ένα παιδί έχει βάλει ένα αντικείμενο στη μύτη του πιθανόν να εμφανίσει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ρινική καταρροή, η οποία μπορεί να είναι διαυγή, γκρι ή να περιέχει αίμα, ενώ εάν τα υγρά της καταρροής έχουν άσχημη οσμή αυτό είναι σημάδι λοίμωξης.
  • Δυσκολίες στην αναπνοή, αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το αντικείμενο έχει προκαλέσει απόφραξη του ρουθουνιού και το παιδί πιθανόν να κάνει περίεργους θορύβους κατά την αναπνοή.

Σε κάθε περίπτωση, όταν θεωρείται πιθανό να υπάρχει ξένο σώμα στο αναπνευστικό του παιδιού, θα πρέπει αυτό να εξεταστεί άμεσα από κάποιο ιατρό, ο οποίος χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία θα επιχειρήσει να ελέγξει το εσωτερικό της μύτης για τυχόν εμπόδια. Επίσης, είναι πιθανό να συλλεχθεί δείγμα από τα ρινικά υγρά, το οποίο θα ελεγχθεί για την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών.    

Θεραπεία

Πώς μπορεί να απομακρυνθεί ένα αντικείμενο που αποφράσσει τη ρινική κοιλότητα;

Αρχικά, είναι σημαντικό να μην υπάρχει πανικός, ο οποίος μπορεί να φοβίσει και να αγχώσει το παιδί προκαλώντας επιδείνωση της κατάστασης. 

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να γίνει για την απομάκρυνση του αντικειμένου είναι να φυσήξει το παιδί την μύτη του ελαφρά και με προσοχή.

Επίσης, εάν το αντικείμενο είναι αρκετά μεγάλο και εύκολα προσβάσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μικρή λαβίδα για την απομάκρυνση του, ενώ εάν αυτό είναι πολύ μικρό δεν συστήνεται η χρήση λαβίδας καθώς μπορεί να το σπρώξει βαθύτερα στη ρινική κοιλότητα. Ομοίως, θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση μπατονέτας ή του δάχτυλου σας καθώς το πιο πιθανόν είναι το αντικείμενο να μπει ακόμα βαθύτερα.

Επίσης, θα πρέπει να πείτε στο παιδί να αναπνέει από το στόμα έως ότου απομακρυνθεί το αντικείμενο, καθώς η εισπνοή μπορεί να το τραβήξει πιο μέσα στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ ενέχει και ο κίνδυνος πνιγμού.

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να απομακρύνεται το αντικείμενο μόνοι σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε το κοντινότερο νοσοκομείο προκειμένου κάποιος γιατρός να το αφαιρέσει. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ειδικά εργαλεία για να τραβήξει ή να αναρροφήσει το ξένο σώμα, ενώ μπορεί να χορηγήσει τοπική αναισθησία για μούδιασμα της περιοχής προκειμένου να διευκολύνει την διαδικασία. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για την αποφυγή της αιμορραγίας της μύτης και να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά και ρινικές σταγόνες για την πρόληψη βακτηριακής μόλυνσης.

Πρόληψη

Τι πρέπει να προσέχει κάποιος προκειμένου να αποφύγει την εισπνοή αντικειμένων από τα μικρά παιδιά;

Όσο προσεκτικός και να είναι κάποιος με τη φύλαξη των παιδιών είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει μια τέτοια κατάσταση. Τα παιδιά αρέσκονται να τραβούν την προσοχή των μεγάλων, επομένως το να τους φωνάξει κάποιος όταν προσπαθούν να βάλουν ένα αντικείμενο στη μύτη, το στόμα ή τα αυτιά τους δεν είναι αποτελεσματικό. Αυτό που μπορεί να κάνει ένας ενήλικας είναι να εξηγήσει στα παιδιά τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα και ο οργανισμός τους και να προσπαθήσει να τους πει για ποιους λόγους δεν κάνει να τοποθετούν ξένα σώματα μέσα σε αυτόν.  

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Foreign bodies in the ear, nose, and airway. (n.d.). http://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P02035

2. Foreign bodies in the nose. (n.d.). http://www.chop.edu/healthinfo/foreign-bodies-in-the-nose.html

3. Mayo Clinic Staff. (2014, November 12). Foreign object in the nose: First aid. http://www.mayoclinic.com/health/first-aid/FA00054

4. Isaacson, G., C., Ojo, A. (2014, Aug. 19). Diagnosis and management of intranasal foreign bodies. http://www.uptodate.com/contents/diagnosis-and-management-of-intranasal-foreign-bodies?source=machineLearning&search=foreign+object+in+nose&selectedTitle=1~150§ionRank=2&anchor=H414473#H414473

5. Insect Removal from the Ear or Nose http://www.hearingaidsfortlauderdale.com/insect-in-ear/