Παθολογικά

Ξένο σώμα στον οργανισμό

Ορισμένες φορές, ένα αντικείμενο μπορεί να εισαχθεί στο ανθρώπινο σώμα είτε σκόπιμα, είτε κατά λάθος, με διάφορους τρόπους, το αντικείμενο αυτό χαρακτηρίζεται ως ξένο σώμα. Η εισαγωγή κάποιου ξένου σώματος στον οργανισμό, είναι πιο κοινή στα μικρά παιδιά και μπορεί να γίνει από το στόμα, μέσω της κατάποσης ή και από άλλα μέρη του σώματος, όπως:

  • τα αυτιά
  • τη μύτη
  • τα μάτια
  • τους αεραγωγούς
  • τον πρωκτό και τον κόλπο, κυρίως στους ενήλικες.

Τις περισσότερες φορές, τα αντικείμενα που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα, απομακρύνονται επιτυχώς από αυτό, χωρίς να παρουσιαστούν επιπλοκές στο άτομο, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα, ειδικότερα στις περιπτώσεις που κάτι τοξικό εισέλθει στον οργανισμό. Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχει πάντα κάποιος ενήλικας τα μικρά παιδιά και να απομακρύνει τα μικρά αντικείμενα που μπορούν εύκολα να καταποθούν από αυτά.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα εμφανίζει ένα άτομο που έχει ένα ξένο σώμα στον οργανισμό του;

Τα συμπτώματα που θα εμφανίσει ένα άτομο μετά την είσοδο ενός ξένου σώματος στον οργανισμό του, εξαρτώνται από το είδος του αντικειμένου που εισήλθε στο σώμα, αλλά και το σημείο εισόδου, και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο
  • Ρινική καταρροή, εφόσον το ξένο αντικείμενο εισέλθει στη μύτη
  • Δάκρυα ή βουρκωμένα κόκκινα μάτια, εφόσον κάτι εισέλθει στα μάτια, όπως για παράδειγμα γύρη ή σκόνη
  • Πνιγμός, έντονος βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, εφόσον κάτι εισέλθει στους αεραγωγούς.

Αίτια

Σε ποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να εισαχθεί ένα ξένο σώμα στον ανθρώπινο οργανισμό;

Αρκετά αντικείμενα μπορούν να εισαχθούν στο ανθρώπινο σώμα κυρίως μέσω του στόματος, της μύτης, των αυτιών ή των αεραγωγών, είτε καταλάθος, είτε εξαιτίας κάποιου τραυματισμού, είτε επίτηδες. Αρχικά, τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να εισάγουν  συχνά μικρά πράγματα στο σώμα τους, είτε από περιέργεια, είτε για παιχνίδι, είτε μιμούμενα τις κινήσεις άλλων παιδιών, κυρίως μέσω της κατάποσης. 

Εξίσου κοινό φαινόμενο, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες είναι η εισπνοή τροφής καταλάθος κατά την κατάποση. Στην περίπτωση αυτή, η τροφή ενδέχεται να παγιδευτεί στους αεραγωγούς και το άτομο χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια. Εκτός, από την τροφή, άλλα πράγματα που βρίσκονται στο στόμα και μπορεί να καταποθούν καταλάθος από κάποιον είναι οι τσίχλες, οι οδοντογλυφίδες, η οδοντόκρεμα κ.α. Ακόμη, ορισμένοι ενήλικες ή και έφηβοι μπορεί να εισάγουν αντικείμενα είτε στον πρωκτό, είτε στον κόλπο με σκοπό τη σεξουαλική διέγερση και τα αντικείμενα αυτά να παγιδευτούν εκεί, ειδικότερα στον πρωκτό, οποίος δεν διαθέτει την ελαστικότητα του κόλπου. 

Τέλος, ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να καταναλώνουν συνεχώς μη βρώσιμα υλικά, εξαιτίας μιας διαταραχής που ονομάζεται σύνδρομο Πίκα. Το σύνδρομο αυτό είναι αρκετά σπάνιο και εμφανίζεται κυρίως σε μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες, ενώ αποτελεί μια προσωρινή διαταραχή που δημιουργεί στο άτομο την επιθυμία για κατανάλωση μη βρώσιμων υλικών χωρίς θρεπτική αξία. Το σύνδρομο Πίκα, αντιμετωπίζεται με ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου, από κάποιον ειδικό, ενώ μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνο στην περίπτωση που το άτομο καταναλώσει τοξικές ουσίες, όπως μέταλλα ή απορρυπαντικά. 

Ποια αντικείμενα είναι επικίνδυνο να εισαχθούν ή να σφηνώσουν στο ανθρώπινο σώμα;

Διάφορα αντικείμενα που μπορεί να εισαχθούν στην μύτη ή τα αυτιά ενός μικρού παιδιού, περιλαμβάνουν:

  • κουμπιά
  • έντομα
  • σπόρους
  • μικρές μπαταρίες
  • μικρά παιχνίδια ή κομμάτια αυτών
  • φαγητό
  • μπογιές ζωγραφικής
  • γόμες μολυβιών
  • βότσαλα

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, ειδικά στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω αντικείμενα εισαχθεί στους αεραγωγούς, δυσχεραίνοντας την αναπνοή.  Τα παιδιά τείνουν να καταπίνουν επίσης, διάφορα πράγματα, όπως κέρματα, ενώ στην περίπτωση που καταπιούν μπαταρίες θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο, καθώς αυτό μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές. 

Διάγνωση

Τι κάνει ένας ιατρός για να εξακριβώσει την είσοδο ενός ξένου σώματος στον οργανισμό; 

Αρχικά, ο ιατρός θα πρέπει να συνομιλήσει με τον ασθενή ή με τους οικείους αυτού προκειμένου να εξακριβώσει τι αντικείμενο έχει εισέλθει στο σώμα του και από που. Παράλληλα, θα καταγράψει τα συμπτώματα του ατόμου και θα διεξάγει φυσική εξέταση, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός ενδέχεται να μπορεί να δει το παγιδευμένο αντικείμενο. Τέλος, εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ακτινογραφία προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής θέση του αντικειμένου στον οργανισμό.

Θεραπεία

Πώς μπορεί να αφαιρεθεί ένα ξένο αντικείμενο που έχει εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αφαίρεση ενός ξένου αντικειμένου από το σώμα είναι αρκετά εύκολη και μπορεί να γίνει στο σπίτι, εφόσον το αντικείμενο είναι ορατό και εύκολα προσβάσιμο. Διαφορετικά, ενδέχεται, να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση για την αφαίρεση του, η οποία μπορεί να γίνει με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  •  με συσκευή αναρρόφησης, η οποία μπορεί να τραβήξει ένα αντικείμενο έξω από τη μύτη ή τα αυτιά κάποιου.
  • με βρογχοσκόπιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση αντικειμένων που βρίσκονται παγιδευμένα στους αεραγωγούς.
  • με ενδοσκόπιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση αντικειμένων από το στομάχι ή τον πρωκτό.
  • με συσκευή διαστολής
  • με μαγνήτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση μεταλλικών αντικειμένων από τον οργανισμό.
  • με χειρουργική επέμβαση, στην περίπτωση που κανείς από τους παραπάνω τρόπους δεν είναι αποτελεσματικός.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν το αντικείμενο που έχει εισέλθει στον οργανισμό δεν είναι επικίνδυνο, όπως για παράδειγμα ένα κέρμα, και έχει εισέλθει μέσω του γαστρεντερικού συστήματος, μπορεί ο ιατρός να περιμένει μέχρι να απομακρυνθεί μόνο του από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων. Ενώ, σε περίπτωση που η είσοδος του αντικειμένου προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στον οργανισμό, το άτομο μπορεί να χρειαστεί να λάβει επιπλέον θεραπεία μετά την αφαίρεση του αντικειμένου.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Foreign bodies in the ear, nose, and airway. (n.d.) lpch.org/DiseaseHealthInfo/HealthLibrary/ent/foreign.html

2. Ingestion of foreign bodies. (n.d). pedclerk.bsd.uchicago.edu/page/ingestion-foreign-bodies