Παθολογικά

Υδροκήλη

Τι είναι η υδροκήλη;

Η υδροκήλη είναι ένας σάκος γεμάτος με υγρό που σχηματίζεται γύρω από έναν όρχι. Οι υδροκήλες είναι περισσότερο κοινές στα βρέφη.

Σχεδόν 10% των αρρένων βρεφών γεννιούνται με υδροκήλη. Ωστόσο, η πάθηση μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι υδροκήλες γενικά δεν αποτελούν απειλή για τους όρχεις. Συνήθως είναι ανώδυνες και εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία. Αν, όμως, έχετε οίδημα στο όσχεο, επισκεφτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες αιτίες που είναι πιο επιβλαβείς, όπως καρκίνο των όρχεων.

Αίτια

Τι προκαλεί την υδροκήλη;

Προς το τέλος της κύησης, οι όρχεις του άρρενος εμβρύου κατεβαίνουν από την κοιλιακή χώρα εντός του οσχέου. Το όσχεο είναι ο σάκος που περιβάλλει τους όρχεις.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, κάθε όρχις έχει φυσιολογικά έναν περιβάλλοντα σάκο που περιέχει υγρό. Τυπικά, αυτός ο σάκος κλείνει και το σώμα απορροφά το υγρό κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του βρέφους. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στα βρέφη με υδροκήλη. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο υδροκήλης, σύμφωνα με την Κλινική Mayo.

Οι υδροκήλες μπορεί επίσης να σχηματιστούν αργότερα στη ζωή του ατόμου, κυρίως στους άντρες γύρω στα 40. Αυτό συνήθως εκδηλώνεται εάν το κανάλι μέσω του οποίου οι όρχεις κατέβηκαν, δεν έχει κλείσει τελείως και εισέρχεται υγρό ή έχει ξανανοίξει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την κίνηση υγρού από την κοιλιακή χώρα εντός του οσχέου. Οι υδροκήλες προκαλούνται επίσης από φλεγμονή ή τραυματισμό στο όσχεο ή στο κανάλι. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλείται από λοίμωξη (επιδιδυμίτιδα) ή άλλη πάθηση.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι υδροκήλης ;

Υπάρχουν δύο τύποι υδροκήλης: η μη επικοινωνιακή και η επικοινωνιακή.

Μη επικοινωνιακή

Η μη επικοινωνιακή υδροκήλη συμβαίνει όταν ο σάκος κλείνει, αλλά το σώμα δεν απορροφά το υγρό. Το εναπομείναν υγρό τυπικά απορροφάται εντός του σώματος μέσα σε ένα χρόνο.

Επικοινωνιακή

Η επικοινωνιακή υδροκήλη συμβαίνει όταν ο σάκος που περιβάλλει τους όρχεις δεν κλείνει σε όλο το μήκος. Αυτό επιτρέπει την εισροή και εκροή υγρού.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υδροκήλης;

Οι υδροκήλες συνήθως δεν προκαλούν πόνο και το μόνο σύμπτωμα είναι το οίδημα στο όσχεο.

Στους ενήλικες άνδρες μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα βαρύτητας στο όσχεο. Σε κάποιες περιπτώσεις, το οίδημα μπορεί να είναι πιο έντονο το πρωί από ό, τι το βράδυ. Συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

Αναζητήστε ιατρική φροντίδα αν εσείς ή το παιδί σας έχετε ξαφνικό ή έντονο πόνο στο όσχεο. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας άλλης πάθησης που ονομάζεται συστροφή των όρχεων. Η συστροφή των όρχεων συμβαίνει όταν οι όρχεις συστρέφονται τυπικά λόγω τραυματισμού ή ατυχήματος.  Η συστροφή των όρχεων δεν είναι κοινή, αλλά αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της αιματικής ροής στον όρχι και τελικά υπογονιμότητα, αν δεν αντιμετωπιστεί. Αν πιστεύετε ότι εσείς ή το παιδί σας έχει συστροφή των όρχεων, κατευθυνθείτε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή καλέστε το 166. Η πάθηση χρειάζεται άμεση θεραπεία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι υδροκήλες;

Για τη διάγνωση της υδροκήλης, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Αν έχετε υδροκήλη, το όσχεο θα είναι διογκωμένο, αλλά όχι επώδυνο. Ο γιατρός δεν θα είναι σε θέση να ψηλάφηση καλά τον όρχι γύρω από τον γεμάτο με υγρό σάκο.

Ο γιατρός θα αναζητήσει ευαισθησία στο όσχεο και θα χρησιμοποιήσει μία ειδική λάμπα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται transillumination και επιτρέπει στο γιατρό να καθορίσει εάν υπάρχει υγρό στο όσχεο. Εάν υπάρχει υγρό, το όσχεο θα επιτρέψει τη μετάδοση του φωτός και θα εμφανιστεί πιο φωτεινό, καθώς το φως περνά από μέσα. Όμως αν το οίδημα του οσχέου οφείλεται σε στερεή μάζα (καρκίνος), τότε το φως δεν θα περάσει μέσω του οσχέου. Αυτή η εξέταση δεν παρέχει σαφή διάγνωση, αλλά είναι πολύ επιβοηθητική.

Ο γιατρός επίσης θα εφαρμόσει πίεση στην κοιλιακή χώρα για τον έλεγχο μιας άλλης πάθησης που ονομάζεται βουβωνοκήλη. Για τον έλεγχο της βουβωνοκήλης μπορεί να χρειαστεί να βήξετε ή να σφιχτείτε. Η βουβωνοκήλη εκδηλώνεται όταν μέρος του λεπτού εντέρου προβάλλει μέσω της βουβωνικής χώρας λόγω ενός ασθενούς σημείου στο κοιλιακό τοίχωμα. Παρόλο που συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της.

Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος και ούρων για τον έλεγχο λοιμώξεων. Λιγότερο συχνά, οι γιατροί προτείνουν υπερηχογράφημα για τον έλεγχο κήλης, όγκων ή άλλων αιτιών οιδήματος του οσχέου.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υδροκήλη;

Εάν το μωρό σας έχει υδροκήλη, κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσει από μόνη της μέσα σε ένα χρόνο. Εάν υδροκήλη του βρέφους δεν υποχωρεί από μόνη της ή διογκώνεται, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση από έναν ουρολόγο.

Στους ενήλικες, οι υδροκήλες τυπικά υποχωρούν μέσα σε έξι μήνες σύμφωνα με την Κλινική Mayo. Μία υδροκήλη χρειάζεται χειρουργική επέμβαση μόνο αν προκαλεί δυσφορία ή είναι επικοινωνιακή και μπορεί να οδηγήσει σε κήλες.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της υδροκήλης πραγματοποιείται υπό ολική αναισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα είστε σε θέση να επιστρέψετε σπίτι σας μέσα σε λίγες ώρες.

Μία μικρή τομή πραγματοποιείται στην κοιλιακή χώρα ή το όσχεο, ανάλογα με τη θέση της υδροκήλης, και ύστερα η υδροκήλη αφαιρείται. Ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος της υδροκήλης, μπορεί να χρειαστείτε παροχέτευση για λίγες μέρες.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναισθησία περιλαμβάνουν:

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ίδια τη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν:

  • Θρόμβους του αίματος ή υπερβολική αιμορραγία
  • Τραυματισμό του οσχέου, συμπεριλαμβανομένης της νευρικής βλάβης
  • Λοίμωξη

Παγοκύστες, υποστηρικτική συσκευή για το όσχεο και επαρκής ξεκούραση είναι τα απαραίτητα βήματα για την ανακούφιση της δυσφορίας μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός θα σας προτείνει επανεξέταση μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα, επειδή οι υδροκήλες μερικές φορές επανεμφανίζονται.

Εισρόφηση με βελόνα

Μία άλλη επιλογή για την αντιμετώπιση της υδροκήλης είναι η αποστράγγισή της με μία μακριά βελόνα. Η βελόνα εισάγεται εντός του σάκου για την απομάκρυνση του υγρού. Σε μερικές περιπτώσεις, χορηγείται ένα φάρμακο ώστε ο σάκος να μην γεμίσει ξανά με υγρό. Η εισρόφηση με βελόνα πραγματοποιείται συχνά σε άνδρες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Οι πιο κοινές παρενέργειες της εισρόφησης με βελόνα είναι ο προσωρινός πόνος στο όσχεο και ο κίνδυνος μόλυνσης.

Έκβαση

Τι να περιμένετε μετά τη χειρουργική επέμβαση

Ανεξάρτητα από το εάν η υδροκήλη υποχωρεί από μόνη της ή χρειάζεται επέμβαση, η έκβαση είναι άριστη.

Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ο πόνος θα υποχωρήσει μέσα σε μία εβδομάδα. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα αν το κρίνει απαραίτητο. Τυπικά δεν θα μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες για λίγες εβδομάδες. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων έχουν άμεση σχέση με το όσχεο, όπως η ποδηλασία, για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Άλλες εξαντλητικές δραστηριότητες επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της ανάρρωσης.

Τα ράμματα το σημείο της τομής συνήθως απορροφώνται, αλλά ο γιατρός θα ζητήσει να σας εξετάσει ύστερα από λίγες εβδομάδες. Διατηρήστε την περιοχή καθαρή κάνοντας τακτικά ντους, ώστε να αποτρέψετε πιθανή μόλυνση.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved