Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Υδρονέφρωση

Τι είναι η υδρονέφρωση;

Η υδρονέφρωση είναι μία πάθηση που τυπικά συμβαίνει όταν ο νεφρός διογκώνεται εξαιτίας της αποτυχημένης απομάκρυνσης των ούρων προς την ουροδόχο κύστη. Αυτή η διόγκωση συνήθως επηρεάζει τον ένα νεφρό, αλλά μπορεί να επηρεαστούν και οι δύο.

Η υδρονέφρωση δεν είναι μία πρωτοπαθής ασθένεια. Είναι μία δευτεροπαθής πάθηση που απορρέει από μία υποκείμενη αιτία. Είναι δομική και συνιστά το αποτέλεσμα απόφραξης του ουροποιητικού συστήματος. Θεωρείται πως η υδρονέφρωση επηρεάζει περίπου 1 στα 100 βρέφη.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υδρονέφρωσης;

Φυσιολογικά, τα ούρα ρέουν μέσω του ουροποιητικού συστήματος με ελάχιστη πίεση. Πίεση μπορεί να αναπτυχθεί εάν υπάρχει κάποια απόφραξη στο σύστημα. Μετά τη συσσώρευση των ούρων για παρατεταμένη χρονική περίοδο, ο νεφρός υφίσταται διόγκωση.

Μπορεί μάλιστα να υποστεί τόσο μεγάλη διόγκωση, ώστε να πιέζει τα παρακείμενα όργανα. Εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί, η πίεση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της λειτουργίας των νεφρών.

Ήπια συμπτώματα της υδρονέφρωσης περιλαμβάνουν συχνοουρία και επείγουσα ανάγκη ούρησης. Άλλα δυνητικά σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να βιώσετε είναι:

 • Πόνος στην κοιλιακή χώρα
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Ατελή κένωση της ουροδόχου κύστης
 • Πυρετός

Η διακοπή της ροής των ούρων αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Για αυτό, οι εν λόγω λοιμώξεις είναι μία από τις πιο κοινές επιπλοκές της υδρονέφρωσης. Ορισμένες ενδείξεις λοίμωξης του ουροποιητικού περιλαμβάνουν:

 • Νεφελώδη ούρα
 • Επώδυνη ούρηση
 • Αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
 • Αδύναμη ροή ούρων
 • Πόνο στην πλάτη
 • Πόνο στην ουροδόχο κύστη
 • Πυρετό
 • Ρίγη

Εάν παρατηρείτε συμπτώματα υδρονέφρωσης, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις, όπως πυελονεφρίτιδα, μία λοίμωξη των νεφρών, και σήψη, μία λοίμωξη του αίματος.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της υδρονέφρωσης;

Η υδρονέφρωση δεν είναι ασθένεια. Αντιθέτως, μπορεί να οφείλεται σε εσωτερικές ή εξωτερικές καταστάσεις που επηρεάζουν το νεφρό και το σύστημα συλλογής ούρων.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες της υδρονέφρωσης είναι η οξεία μονομερής αποφρακτική ουροπάθεια. Είναι η ξαφνική εμφάνιση μιας απόφραξης σε έναν από τους ουρητήρες, τους σωλήνες που συνδέουν τους νεφρούς με την ουροδόχο κύστη.

Η πιο κοινή αιτία της εν λόγω απόφραξης είναι μία πέτρα στους νεφρούς, αλλά ο σχηματισμός ουλώδους ιστού και θρόμβων του αίματος μπορεί επίσης να προκαλέσει οξεία μονομερή αποφρακτική ουροπάθεια.

Ένας ουρητήρας που έχει υποστεί απόφραξη μπορεί να προκαλέσει την ροή των ούρων πίσω στους νεφρούς, με αποτέλεσμα τη διόγκωσή τους. Αυτή η αντίστροφη πορεία των ούρων είναι γνωστή ως κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.

Άλλες πιθανές αιτίες της απόφραξης περιλαμβάνουν:

 • Διογκωμένο προστάτη στους άνδρες, ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε καλοήθη προστατική υπερπλασία ή προστατίτιδα
 • Μία βλάβη στην ουρητηροπυελική συμβολή, εκεί όπου ο ουρητήρας συναντά την πύελο των νεφρών
 • Εγκυμοσύνη, η οποία προκαλεί συμπίεση εξαιτίας του αναπτυσσόμενου εμβρύου
 • Όγκο μέσα ή κοντά στον ουρητήρα
 • Στένωση του ουρητήρα από τραυματισμό ή συγγενή ανωμαλία

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο υδρονέφρωσης;

Υπάρχουν αρκετές δημογραφικές ομάδες που θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου υδρονέφρωσης και περιλαμβάνουν:

 • Τις έγκυες γυναίκες, εξαιτίας της διόγκωσης της μήτρας που ασκεί πίεση στους ουρητήρες
 • Τους άνδρες άνω των 50 ετών, λόγω διόγκωσης του προστάτη ή καρκίνου του προστάτη
 • Τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, λόγω του κινδύνου επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
 • Τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση σε λίθους των νεφρών

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η υδρονέφρωση;

Η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι νεφροί μπορεί να υποστούν μόνιμη βλάβη εάν η πάθηση παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο γιατρός αρχικά θα αξιολογήσει τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και θα εστιάσει στα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος που έχετε. Επίσης, θα μπορέσει να εντοπίσει μέσω ψηλάφησης έναν διογκωμένο νεφρό.

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν καθετήρα για να αποστραγγίξει μία ποσότητα ούρων από την ουροδόχο κύστη.

Αν δεν μπορεί να απομακρύνει μία μεγάλη ποσότητα ούρων με αυτό τον τρόπο, αυτό σημαίνει ότι η απόφραξη βρίσκεται μέσα στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ένα υπερηχογράφημα νεφρών ή μία αξονική τομογραφία για να εξετάσει πιο προσεκτικά το βαθμό της διόγκωσης και να εντοπίσει την περιοχή της απόφραξης.

Οι δύο απεικονιστικές τεχνικές επιτρέπουν στο γιατρό να δει το εσωτερικό του σώματός σας, αλλά το υπερηχογράφημα γενικά θεωρείται το καλύτερο διαγνωστικό μέσο για την υδρονέφρωση.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την υδρονέφρωση;

Η θεραπεία της υδρονέφρωσης εστιάζει αρχικά στην απομάκρυνση της απόφραξης. Το θεραπευτικό πλάνο που θα επιλέξει ο γιατρός εξαρτάται από την αιτία της απόφραξης.

Εάν ένας ουρητήρας έχει υποστεί απόφραξη, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιο από τα ακόλουθα:

 • Να εισάγει ένα stent στον ουρητήρα, το οποίο είναι ένας συρμάτινος σωλήνας που επιτρέπει στον ουρητήρα να παραμένει ανοικτός, διοχετεύοντας τα ούρα εντός της ουροδόχου κύστης
 • Να εισάγει έναν σωλήνα νεφροστομίας, ο οποίος επιτρέπει την απομάκρυνση των ούρων μέσω της πλάτης
 • Να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για τον έλεγχο λοίμωξης

Ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει την απόφραξη χειρουργικά. Αν η απόφραξη προκαλείται από ουλώδη ιστό ή θρόμβο, πιθανώς θα χρειαστεί η ολοκληρωτική αφαίρεση της πάσχουσας περιοχής. Στη συνέχεια, θα συνδεθούν τα υγιή άκρα του ουρητήρα για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής των ούρων.

Εάν η αιτία της υδρονέφρωσης είναι ένας λίθος στους νεφρούς, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική απομάκρυνσή του. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία ενδοσκοπική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων και μειώνει δραστικά το χρόνο επούλωσης και ανάρρωσης.

Επιπλέον, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά ώστε να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι δεν θα αναπτύξετε κάποια λοίμωξη των νεφρών.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της υδρονέφρωσης;

Εάν λάβετε θεραπεία έγκαιρα, η έκβαση είναι καλή. Η απομάκρυνση της απόφραξης είναι κρίσιμη, ώστε οι νεφροί να επιστρέψουν στη φυσιολογική τους λειτουργία. Εάν η υδρονέφρωση απαιτεί επέμβαση, οι πιθανότητες επιτυχίας πλήρους ανάκαμψης εκτιμώνται στο 95%.