Παθολογικά

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Τι είναι η υπαραχνοειδής αιμορραγία;

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία αναφέρεται στην αιμορραγία στον υπαραχνοειδή χώρο, στην περιοχή δηλαδή μεταξύ του εγκεφάλου και των μεμβρανών που τον καλύπτουν.

Ο υπαραχνοειδής χώρος είναι εκεί όπου κινείται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και είναι υπεύθυνος για την προστασία του εγκεφάλου από τους τραυματισμούς λειτουργώντας ως «μαξιλάρι». Μία αιμορραγία στον εν λόγω χώρο μπορεί να προκαλέσει κώμα, παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Η πάθηση μπορεί να συμβεί ταχέως και συχνά είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού της κεφαλής. Το κλειδί για την επιβίωση είναι η άμεση ιατρική παρέμβαση. Καλέστε το 166 το συντομότερο δυνατό αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε φέρει συμπτώματα υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.

Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση είναι σπάνια. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Εγκεφαλικού Ανευρύσματος των ΗΠΑ, η υπαραχνοειδής αιμορραγία αντιπροσωπεύει το 0,01% με 0,08% των περιστατικών στα Επείγοντα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας;

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία έχει αρκετά συμπτώματα. Το κυριότερο είναι ένας ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος, που εστιάζεται περισσότερο στη βάση του κρανίου. Συχνά περιγράφεται ως ο χειρότερος πονοκέφαλος που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Κάποιοι έχουν την αίσθηση ότι το κεφάλι τους θα «σκάσει» πριν ξεκινήσει η αιμορραγία.

Επίσης μπορεί να βιώσετε:

Κάποια από τα συμπτώματα της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να χάσετε αμέσως τις αισθήσεις σας. Αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα αν βιώνετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα σε συνδυασμό με έντονο πονοκέφαλο.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας;

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία μπορεί να συμβεί αυθόρμητα ή ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού τραύματος. Η αυθόρμητη υπαραχνοειδής αιμορραγία συχνά συνδέεται με εγκεφαλικά ανευρύσματα, τα οποία είναι ανωμαλίες στις αρτηρίες του εγκεφάλου. Η πλέον κοινή αιτία της πρωτογενούς υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι το ανεύρυσμα-μούρο. Καλείται έτσι, επειδή σχηματίζει ένα συσσωμάτωμα σακοειδών κύστεων σε ένα αγγείο του εγκεφάλου που έχουν την όψη μούρου. Αυτού του είδους τα ανευρύσματα διογκώνουν και εξασθενούν τα τοιχώματα των αρτηριών με την πάροδο των ετών.

Όταν ένα ανεύρυσμα υφίσταται ρήξη, αιμορραγεί γρήγορα και δημιουργεί θρόμβο. Αυτή η κατάσταση είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες περιπτώσεις υπαραχνοειδούς εγκεφαλικής αιμορραγίας. Η ανευρυσματική αιμορραγία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι περισσότερο κοινή μεταξύ 40 και 65 ετών. Επίσης, τα ανευρύσματα είναι πιο κοινά στις γυναίκες, στους καπνιστές και σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το τραύμα στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος μπορεί να προκαλέσει ανεύρυσμα και να οδηγήσει σε υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Επιπρόσθετες αιτίες της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι:

  • Η χρήση αντιπηκτικών
  • Οι αιμορραγικές διαταραχές
  • Η αιμορραγία από μια αρτηριοφλεβική δυσπλασία

Ένας σοβαρός τραυματισμός της κεφαλής, όπως αυτός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος ή κατά την πτώση και κτύπημα στο κεφάλι, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την υπαραχνοειδή αιμορραγία;

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με εγκεφαλικά ανευρύσματα που δύνανται να οδηγήσουν στην πάθηση αυτή. Σύμφωνα με το Διαδικτυακό Κέντρο Εγκεφαλικού, οι γυναίκες εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν εγκεφαλικό ανεύρυσμα και, κατά συνέπεια, υπαραχνοειδή αιμορραγία. Το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επιπρόσθετοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας ανευρύσματος. Η χρήση παράνομων ουσιών, ιδιαίτερα μεθαμφεταμίνης και κοκαΐνης, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο όχι μόνο εγκεφαλικού ανευρύσματος, αλλά και υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.

Ένα στα 50 άτομα εκτιμάται ότι έχει ένα ανεύρυσμα που δεν έχει υποστεί ρήξη στις ΗΠΑ. Οφείλετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τους κινδύνους αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων.

Αν έχετε ανεύρυσμα/ανευρύσματα, είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε το γιατρό σας τακτικά για να καθορίσετε τον κίνδυνο αιμορραγίας – πριν την εκδήλωση της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας;

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία συχνά διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης. Ο γιατρός θα εντοπίσει ότι βιώνετε ακαμψία στον αυχένα και προβλήματα όρασης. Το ιστορικό ενός ξαφνικού ανυπόφορου πονοκέφαλου (του χειρότερου πονοκέφαλου που έχετε βιώσει) διευκολύνει τη διάγνωση της πάθησης. Αυτός ο συνδυασμός είναι που οδηγεί συχνά στη διάγνωση υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. Σαφώς θα χρειαστείτε και εξετάσεις για να καθοριστεί η σοβαρότητα της αιμορραγίας και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Αρχικά, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια αξονική τομογραφία εγκεφάλου για τον εντοπισμό αιμορραγίας στο κρανίο. Αν τα αποτελέσματα δεν βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα σκιαγραφικό υγρό κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Εγκεφαλική αγγειογραφία, η οποία χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ και ενέσιμο σκιαγραφικό υγρό για την ανίχνευση της αιματικής ροής στον εγκέφαλο
  • Μαγνητική τομογραφία, η οποία παράγει λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου με τη χρήση ραδιοκυμάτων και μαγνητικού πεδίου
  • Διακρανιακό υπερηχογράφημα, το οποίο ανιχνεύει την αιματική ροή στις αρτηρίες του εγκεφάλου
  • Οσφυονωτιαία παρακέντηση, για τον εντοπισμό αίματος στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία πολύ συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως κάτι άλλο, επειδή το 73% των ατόμων δεν υποβάλλεται σε κάποια από τις προαναφερθείσες απεικονιστικές τεχνικές.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπαραχνοειδής αιμορραγία;

Η άμεση αντιμετώπιση είναι σημαντική για να σας σώσει τη ζωή και να μειώσει τις πιθανότητες και την έκταση μιας εγκεφαλικής βλάβης. Η αιμορραγία και η συνακόλουθη πίεση που αναπτύσσεται στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσουν σε κώμα και επιπρόσθετη εγκεφαλική βλάβη. Η πίεση αυτή πρέπει να ανακουφιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή διαδικασίες για την αποστράγγιση ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Στη συνέχεια, η αιτία της αιμορραγίας θα πρέπει να ταυτοποιηθεί και να αντιμετωπιστεί, καθώς νέα αιμορραγία από το ήδη υπάρχουν ανεύρυσμα μπορεί να συμβεί ξανά αν δεν υπάρξει θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση συνιστά μια εκλογή για το κλείσιμο του ανευρύσματος και την πρόληψη μελλοντικής αιμορραγίας.

Αν υποβληθείτε σε χειρουργική απολίνωση (clipping), θα πραγματοποιηθεί κρανιοτομή και το ανεύρυσμα θα κλείσει. Η κρανιοτομή περιλαμβάνει το άνοιγμα του κρανίου για την αποκάλυψη της πάσχουσας περιοχής. Μία τεχνική που ονομάζεται ενδαγγειακή περιέλιξη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω αιμορραγίας.

Αν η υπαραχνοειδής αιμορραγία προκαλέσει κώμα, η θεραπεία θα περιλαμβάνει την κατάλληλη υποστήριξη της ζωής με τεχνητό αερισμό, την προστασία των αεραγωγών και την τοποθέτηση ενός σωλήνα αποστράγγισης στον εγκέφαλο για την ανακούφιση της πίεσης.

Αν δεν χάσετε τις αισθήσεις σας από την υπαραχνοειδή αιμορραγία, θα λάβετε οδηγίες για τον πώς να αποτρέψετε το κώμα μετά τη θεραπεία. Η ξεκούραση στο κρεβάτι είναι αδιαμφησβήτητη για τα άτομα που αναρρώνουν από την πάθηση αυτή. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να μην τεντώνετε το σώμα σας και να μην σκύβετε, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στον εγκέφαλο.

Θα σας συνταγογραφηθούν φάρμακα για:

  • Την πρόληψη αρτηριακών σπασμών με νιμοδιπίνη
  • Τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μέσω ενδοφλέβιων φαρμάκων
  • Την ανακούφιση των έντονων πονοκεφάλων με αναλγητικά και αγχολυτικά φάρμακα

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας;

Ακόμη και μετά τη λήψη θεραπείας, μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο επιπλοκών, η πιο κοινή εκ των οποίων είναι η επαναλαμβανόμενη αιμορραγία. Αυτή συμβαίνει όταν ένα σπασμένο ανεύρυσμα που έχει ιαθεί, υφίσταται ξανά ρήξη. Η επαναλαμβανόμενη αιμορραγία αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου. Το κώμα εξαιτίας της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θάνατο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις ή εγκεφαλικό μετά τη θεραπεία.

Πρόληψη

Πώς μπορώ να αποτρέψω μία υπαραχνοειδή αιμορραγία;

Ο μόνος τρόπος πρόληψης αυτής της πάθησης είναι η ταυτοποίηση των πιθανών προβλημάτων στον εγκέφαλο. Ο έγκαιρος εντοπισμός και, σε μερικές περιπτώσεις, η θεραπεία των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων μπορεί να προλάβει μία επακόλουθη αιμορραγία στον υπαραχνοειδή χώρο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με υπαραχνοειδή αιμορραγία;

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία είναι μια σοβαρή πάθηση που συχνά οδηγεί στο θάνατο. Η περίοδος ανάρρωσης είναι μεγάλη και μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών αν είστε ηλικιωμένος/η ή η γενικότερη εικόνα της υγείας σας δεν είναι καλή.

Όσο πιο έγκαιρα αναζητήσετε ιατρική φροντίδα, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Complications of subarachnoid hemorrhage. (2014, December 2) nhs.uk/Conditions/Subarachnoid-haemorrhage/Pages/complication

2. Giraldo, E. A. (2013). Subarachnoid hemorrhage (SAH) merckmanuals.com/professional/neurologic_disorders/stroke_cva/subarachnoid_hemorrhage_sah.html

3. Subarachnoid hemorrhage. (n.d.) strokecenter.org/patients/about-stroke/subarachnoid-hemorrhage/

4. Understanding subarachnoid hemorrhage. (n.d.) bafound.org/subarachnoid-hemorrhage

5. What is a cerebral aneurysm? (n.d.) uchospitals.edu/online-library/content=P08772