Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Υπερδοσολογία αδρενεργικών βρογχοδιασταλτικών

Τι είναι η υπερδοσολογία αδρενεργικών βρογχοδιασταλτικών;

Η υπερδοσολογία συμβαίνει όταν λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα μιας ουσίας ή φαρμάκου. Ανεξάρτητα από το αν είναι εκούσια ή τυχαία, η υπερδοσολογία μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Η υπερδοσολογία αδρενεργικών βρογχοδιασταλτικών συμβαίνει όταν ένα άτομο λαμβάνει μεγάλη ποσότητα ενός συγκεκριμένου τύπου φαρμάκου για το άσθμα. Τα αδρενεργικά βρογχοδιασταλτικά είναι εισπνεόμενα φάρμακα που διανοίγουν τους αεραγωγούς ώστε να αναπνέετε πιο εύκολα. Η λήψη μεγάλης ποσότητας των εν λόγω φαρμάκων προκαλεί υπερδοσολογία.

Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει λάβει υπερβολική ποσότητα κάποιας ουσίας ή φαρμάκου (συμπεριλαμβανομένων των αδρενεργικών βρογχοδιασταλτικών), θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Μπορείτε να καλέσετε το 166 ή το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο 210 7793777.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί την υπερδοσολογία αδρενεργικών βρογχοδιασταλτικών;

Τα αδρενεργικά βρογχοδιασταλτικά είναι φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν πολύ δυσάρεστα συμπτώματα αν λάβετε μεγάλη ποσότητα. Φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν υπερδοσολογία περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αλβουτερόλη
 • Βιτολτερόλη
 • Εφεδρίνη
 • Επινεφρίνη
 • Ισοεθαρίνη
 • Ισοπροτερενόλη
 • Μεταπροτενερόλη
 • Πιρβουτερόλη
 • Ρακεμική επινεφρίνη
 • Ριτοδρίνη
 • Τερβουταλίνη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας αδρενεργικών βρογχοδιασταλτικών;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ποσότητα του φαρμάκου που έχει καταναλωθεί. Ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν ρίγη και ναυτία. Σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κώμα, ακόμη και θάνατο. Αν έχετε λάβει υπερδοσολογία, μπορεί να βιώσετε πολλά διαφορετικά συμπτώματα, όπως τα παρακάτω:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η υπερδοσολογία αδρενεργικών βρογχοδιασταλτικών;

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει υπερδοσολογία. Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει λάβει υπερδοσολογία, θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Οι θεράποντες ιατροί ή το διασωστικό προσωπικό θα σας κάνουν μία σειρά ερωτήσεων για να καθορίσουν τη σοβαρότητα της υπερδοσολογίας. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Το βάρος του ατόμου
 • Αν έχει λάβει φάρμακα
 • Την κατάσταση του ατόμου (συμπτώματα)
 • Το χρόνο που λήφθηκε το φάρμακο (αν είναι γνωστός)
 • Την ποσότητα του φαρμάκου που έχει ληφθεί (αν είναι γνωστή)

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερδοσολογία αδρενεργικών βρογχοδιασταλτικών;

Η θεραπεία της υπερδοσολογίας τυπικά συμβαίνει στα επείγοντα περιστατικά. Ο γιατρός θα ελέγχει τις ζωτικές ενδείξεις σας, όπως αρτηριακή πίεση, θερμοκρασία και καρδιακό ρυθμό. Αν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, θα χρειαστείτε επιπρόσθετη θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Χρήση ενεργού άνθρακα για την απορρόφηση του πλεονάζοντος φαρμάκου στο στόμαχο
 • Τοποθέτηση αναπνευστήρα για την ενίσχυση της αναπνοής
 • Ενδοφλέβια υγρά
 • Τοποθέτηση σωλήνα από το στόμα στο στόμαχο για την απομάκρυνση των στομαχικών περιεχομένων
 • Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και καλίου του αίματος

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η υπερδοσολογία αδρενεργικών βρογχοδιασταλτικών;

Θα πρέπει να λαμβάνετε τα φάρμακά σας με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης. Η λήψη μεγαλύτερης δόσης από τη συνιστώμενη μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο συχνά χρειάζεται να λαμβάνετε κάθε φάρμακο. Ακολουθήστε αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού για να αποτρέψετε την υπερδοσολογία.

Θα πρέπει να ελέγχετε όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε και να βεβαιώνεστε ότι δεν αναμειγνύετε φάρμακα που έχουν το ίδιο δραστικό συστατικό. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν έχετε απορίες. Όλα τα φάρμακα θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά. Επίσης, η χρήση ειδικών πωμάτων ασφαλείας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσετε το παιδί σας από μία τυχαία υπερδοσολογία.

Το βάρος του παιδιού σας αλλάζει καθώς μεγαλώνει. Εάν το παιδί σας έχει αύξηση ή μείωση βάρους, θα πρέπει να ρωτήσετε τον παιδίατρο για να επαναξιολογήσει τη δόση του φαρμάκου. Η σωστή δόση αποτρέπει την υπερδοσολογία.

Εκπαιδεύστε το παιδί σας ώστε να λαμβάνει σωστά τη φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα. Μία κρίση άσθματος μπορεί να προκαλέσει πανικό και πιθανώς να οδηγήσει το παιδί σε υπερδοσολογία. Διδάξτε στο παιδί τι να κάνει σε περίπτωση κρίσης, ώστε να αποτρέψει πιθανή υπερδοσολογία στο μέλλον.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της υπερδοσολογίας;

Η έκβαση της υπερδοσολογίας θα εξαρτηθεί από τις επιπλοκές. Μπορεί να εμφανίσετε προβλήματα υγείας τα οποία θα επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη έκβαση. Καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει και η χρονική στιγμή λήψης της θεραπείας. Η αναζήτηση άμεση ιατρικής φροντίδας αποτρέπει τη μόνιμη οργανική βλάβη. Τυπικά, όσο λιγότερες επιπλοκές έχετε μετά την υπερδοσολογία τόσο καλύτερη είναι η έκβαση.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Asthma. (n.d.) aaaai.org/conditions-and-treatments/asthma.aspx

2. Ten tips to prevent an accidental overdose. (2015, June 15) fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm253338.htm

3. Beta-2 adrenergic agonist (oral route, injection route). (2016, January 1) mayoclinic.org/drugs-supplements/beta-2-adrenergic-agonist-oral-route-injection-route/description/drg-20069364