Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Υπερδοσολογία αλκοόλ

Τι είναι η υπερδοσολογία αλκοόλ;

Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ, επειδή έχει μία χαλαρωτική επίδραση, αλλά και γιατί αποτελεί μέρος των κοινωνικών συναναστροφών. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, ακόμη και μία φορά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές της υγείας.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, ή η δηλητηρίαση από αλκοόλ, είναι ένα πρόβλημα που απορρέει από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν καταναλώσετε πολύ αλκοόλ μία φορά.

Καλέστε το 166 αν γνωρίζετε κάποιον που έχει λάβει υπερδοσολογία αλκοόλ. Είναι μία σοβαρή κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί την υπερδοσολογία αλκοόλ;

Το αλκοόλ είναι μία δραστική ουσία που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Θεωρείται κατασταλτικό, επειδή επιβραδύνει το λόγο, την κίνηση και το χρόνο αντίδρασης.

Επίσης, επηρεάζει όλα τα όργανα. Η υπερδοσολογία αλκοόλ μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνετε περισσότερο αλκοόλ από όσο το σώμα μπορεί με ασφάλεια να μεταβολίσει:

 • Το στομάχι και το λεπτό έντερο απορροφούν γρήγορα το αλκοόλ, το οποίο εισέρχεται ταχέως στην αιματική κυκλοφορία. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε τόσο μεγαλύτερη ποσότητα αυτού εισέρχεται στο αίμα.
 • Το ήπαρ μεταβολίζει το αλκοόλ, αλλά μπορεί να καταβολίσει συγκεκριμένη ποσότητα κάθε φορά. Η ποσότητα του αλκοόλ που δεν μεταβολίζεται επανεισάγεται στην αιματική κυκλοφορία και διανέμεται σε όλο το σώμα.

Παρόλο που όλοι μεταβολίζουν το αλκοόλ με διαφορετικό ρυθμό, συνήθως το σώμα μπορεί να επεξεργαστεί με ασφάλεια περίπου μία μονάδα καθαρού αλκοόλ την ώρα (η μία μονάδα διαφέρει για κάθε ποτό – είναι για παράδειγμα το 1/3 ενός ποτηριού κρασιού). Αν πίνετε περισσότερο από αυτό και το σώμα δεν μπορεί να το μεταβολίσει γρήγορα, το αλκοόλ συσσωρεύεται εντός του.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της υπερδοσολογίας αλκοόλ;

Οι πιο κοινοί προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες υπερδοσολογίας αλκοόλ είναι:

 • Η ηλικία
 • Το φύλο
 • Το σωματικό μέγεθος
 • Η ανοχή στο αλκοόλ
 • Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μία φορά
 • Η χρήση φαρμάκων
 • Άλλα προβλήματα υγείας

Ηλικία

Οι νεαροί ενήλικες είναι πιο πιθανό να πίνουν ακατάσχετα, κάτι που οδηγεί σε υπερδοσολογία αλκοόλ.

Φύλο

Οι άντρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερδοσολογίας.

Σωματικό μέγεθος

Το ύψος και το βάρος σας καθορίζουν πόσο γρήγορα το σώμα απορροφά το αλκοόλ. Ένα άτομο με μικρότερο σωματικό μέγεθος μπορεί να βιώνει τις επιδράσεις του αλκοόλ πιο γρήγορα από ό, τι κάποιος με μεγαλύτερο σωματικό μέγεθος. Έτσι, τα μικρόσωμα άτομα μπορεί να βιώσουν υπερδοσολογία αλκοόλ καταναλώνοντας την ίδια ποσότητα που ένα άτομο μεγαλύτερης σωματικής διάπλασης μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια.

Ανοχή στο αλκοόλ

Μία υψηλή ανοχή στο αλκοόλ ή η γρήγορη κατανάλωσή του, για παράδειγμα σε παιχνίδια κατανάλωσης αλκοόλ, σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο υπερδοσολογίας.

Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε μία φορά

Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κάθε φορά που πίνουν (περισσότερα από πέντε ποτά την ώρα) βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο υπερδοσολογίας.

Άλλα προβλήματα υγείας

Αν έχετε άλλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο υπερδοσολογίας αλκοόλ.

Χρήση φαρμάκων

Αν συνδυάσετε αλκοόλ και φάρμακα, μπορεί να μην βιώσετε τις επιδράσεις του αλκοόλ. Αυτό θα σας αναγκάσει να πιείτε περισσότερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερδοσολογίας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας αλκοόλ;

Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας αλκοόλ μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στην πνευματική κατάσταση (σύγχυση)
 • Εμετό
 • Χλωμό ή μπλε δέρμα
 • Μειωμένη θερμοκρασία σώματος (υποθερμία)
 • Λιποθυμία

Εφόσον το αλκοόλ καταστέλλει το νευρικό σύστημα, μπορεί να βιώσετε σοβαρές επιπλοκές αν πίνετε με ρυθμό κατά πολύ ταχύτερο από αυτόν με τον οποίο το ήπαρ σας μπορεί να μεταβολίσει το αλκοόλ. Οι επιπλοκές αυτές περιλαμβάνουν:

 • Επιβράδυνση ή τερματισμό της αναπνοής, του καρδιακού ρυθμού και του αντανακλαστικού του εμετού, τα οποία όλα ελέγχονται από το νευρικό σύστημα
 • Καρδιακή προσβολή ύστερα από τη μείωση στη θερμοκρασία του σώματος
 • Επιληπτικές κρίσεις ως αποτέλεσμα μειωμένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Δεν χρειάζεται να έχετε όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα αν έχετε λάβει υπερβολική δόση αλκοόλ. Εάν η αναπνοή κάποιου ατόμου έχει μειωθεί σε λιγότερο από 8 αναπνοές το λεπτό ή αν έχει χάσει τις αισθήσεις του και δεν μπορεί να επανέλθει, καλέστε αμέσως το 166.

Αν υποπτεύεστε υπερδοσολογία αλκοόλ και το άτομο είναι αναίσθητο, μην το αφήσετε μόνο.

Θα πρέπει να το τοποθετήσετε στο πλάι σε περίπτωση που κάνει εμετό. Επειδή η υπερδοσολογία αλκοόλ μπορεί να καταστείλει τα αντανακλαστικά του εμετού, υπάρχει πιθανότητα πνιγμού, ακόμη και θανάτου, εάν το άτομο κάνει εμετό ενώ είναι αναίσθητο και ξαπλωμένο ανάσκελα. Αν ο εμετός εισέλθει στους πνεύμονες, το άτομο θα σταματήσει να αναπνέει.

Θα πρέπει να παραμείνετε με το άτομο που έχει χάσει τις αισθήσεις του έως ότου καταφθάσει η ιατρική βοήθεια.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η υπερδοσολογία αλκοόλ;

Εάν βιώνετε υπερδοσολογία αλκοόλ, ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και το ιατρικό ιστορικό σας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος (για τον καθορισμό των επιπέδων αλκοόλ και γλυκόζης) και εξετάσεις ούρων.

Η υπερδοσολογία αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο πάγκρεας, το οποίο πέπτει τις τροφές και ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Χαμηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να είναι ένδειξη δηλητηρίασης από αλκοόλ.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερδοσολογία αλκοόλ;

Η υπερδοσολογία αλκοόλ τυπικά αντιμετωπίζεται στα Επείγοντα περιστατικά. Ο γιατρός θα ελέγξει τις ζωτικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της θερμοκρασίας.

Εάν εμφανίζετε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, ο γιατρός θα σας παρέχει επιπλέον θεραπείες, όπως:

 • Ενδοφλέβια υγρά ή φάρμακα
 • Παροχή οξυγόνου μέσω μάσκας ή σωλήνα που εισάγεται στη μύτη
 • Θρεπτικά συστατικά, όπως θειαμίνη ή γλυκόζη, για να αποτρέψει επιπρόσθετες επιπλοκές της δηλητηρίασης από το αλκοόλ, όπως εγκεφαλική βλάβη
 • Φάρμακα για τον τερματισμό της επιληπτικής δραστηριότητας

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση μιας υπερδοσολογίας αλκοόλ;

Εάν έχετε υποστεί υπερδοσολογία αλκοόλ, η έκβαση εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η υπερδοσολογία και πόσο γρήγορα αναζητάτε θεραπεία.

Η έγκαιρη θεραπεία της υπερδοσολογίας αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η σοβαρή υπερδοσολογία αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, οδηγώντας σε εγκεφαλική βλάβη, αν αποκοπεί η παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι μόνιμη.

Εάν επιβιώσετε από μία υπερδοσολογία αλκοόλ χωρίς τις προαναφερθείσες επιπλοκές, η μακροπρόθεσμη έκβαση θα είναι πολύ καλή.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η υπερδοσολογία αλκοόλ;

Μπορείτε να αποτρέψετε την υπερδοσολογία αλκοόλ περιορίζοντας την πρόσληψή του. Καλό θα ήταν να καταναλώνετε μόνο ένα ποτό ή να απέχετε τελείως από το αλκοόλ. Αν έχετε προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Λάβετε δράση για να προστατεύσετε άλλα άτομα από την υπερδοσολογία αλκοόλ. Μιλήστε στα παιδιά σας αναφορικά με τους κινδύνους του αλκοόλ και την πιθανότητα υπερδοσολογίας. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η ανοιχτή επικοινωνία έχει δειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα περιστατικά κατανάλωσης αλκοόλ σε εφήβους και την πιθανότητα δηλητηρίασης από αλκοόλ.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Alcohol and public health: Frequently asked questions. (2017). cdc.gov/alcohol/faqs.htm/

2. Alcohol units. (2015). nhs.uk/Livewell/alcohol/Pages/alcohol-units.aspx

3. Beyond hangovers: Understanding alcohol’s impact on your health. (2015). pubs.niaaa.nih.gov/publications/Hangovers/beyondHangovers.pdf

4. Mayo Clinic Staff. (2014). Alcohol poisoning: Symptoms and causes. mayoclinic.org/diseases-conditions/alcohol-poisoning/symptoms-causes/syc-20354386