Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη

Τι είναι η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη;

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη (ΟΑΒ) προκαλεί μία ξαφνική επείγουσα ανάγκη ούρησης. Μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την ακούσια απώλεια ούρων, γνωστή ως ακράτεια. Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη επηρεάζει περίπου 33 εκατομμύρια Αμερικανούς. Οι γυναίκες επηρεάζονται πιο συχνά από τους άντρες.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, επειδή είναι η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Για παράδειγμα, κάποια άτομα με την πάθηση περιορίζουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, κάτι το οποίο επηρεάζει και την ποιότητα ζωής. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει απομόνωση και συναισθηματικές διαταραχές.

Υπάρχουν, όμως, αρκετές διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα συμπτώματά σας. Η αντιμετώπιση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης θα βελτιώσει την έκβαση και θα μειώσει τα περιστατικά ακράτειας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

Η περιστασιακή ακράτεια δεν σημαίνει ότι έχετε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Η ακράτεια ούρων μπορεί να εκδηλωθεί για άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα όταν γελάτε πολύ δυνατά. Μπορεί επίσης να βιώσετε ακράτεια ούρων αν καταπολεμάτε την ανάγκη ούρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μία υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη καθορίζεται από τη συχνότητα και την ανάγκη ούρησης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Επείγουσα και ανεξέλεγκτη ανάγκη ούρησης
 • Συχνή ακούσια απώλεια ούρων
 • Συχνή ούρηση (περισσότερο από οκτώ φορές σε μία περίοδο 24 ωρών)
 • Επίσκεψη στην τουαλέτα τη νύχτα περισσότερο από μία φορά

Τα συμπτώματα μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης μπορεί να αλλάζουν. Μπορεί να είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την ταυτοποίηση του προβλήματος χωρίς ιατρική βοήθεια.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη;

Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη.

Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους

Υπάρχουν φυσικοθεραπευτές που εξειδικεύονται στους μύες της πυελικής χώρας. Μέσω στοχευμένων ασκήσεων ενδυνάμωσης των πυελικών μυών, μπορείτε να διαχειριστείτε μία πληθώρα προβλημάτων ούρων, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας ούρησης, της συχνοουρίας και των νυχτερινών συμπτωμάτων.

Φάρμακα

Τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη εστιάζουν σε δύο παραμέτρους: στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μείωση των επεισοδίων επείγουσας ούρησης και ακράτειας. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν την τολτεροδίνη, το τρόσπιο και τη μιραβεγρόνη.

Τα φάρμακα για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ξηροφθαλμία, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα.

Μπότοξ

Μικρές δόσεις Βotox μπορούν προσωρινά να παραλύσουν ή να εξασθενήσουν τους μύες της ουροδόχου κύστης. Αυτό αποτρέπει την πολύ συχνή συστολή τους, μειώνοντας τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Η επίδραση της ένεσης τυπικά διαρκεί έξι ως οκτώ μήνες, επομένως η θεραπεία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Νευρική διέγερση

Αυτή η διαδικασία αλλάζει τα ηλεκτρικά σήματα των νεύρων που μεταφέρουν ώσεις στην ουροδόχο κύστη. Η ηλεκτρική διέγερση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση ενός λεπτού καλωδίου που εισάγεται στη μέση ή μιας μικρής βελόνας που εισάγεται στο δέρμα στο κάτω μέρος του ποδιού.

Παρόλο που δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να ανακουφίσει τη συχνότητα και την επείγουσα ανάγκη της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για να αυξήσει τη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με φαρμακευτική αγωγή, νευρική διέγερση ή άλλες θεραπείες.

Χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση δεν συστήνεται, εκτός και αν έχετε δοκιμάσει όλες τις προαναφερθείσες θεραπευτικές επιλογές και δεν έχετε παρατηρήσει κάποια ανακούφιση.

Διέγερση ιερού νεύρου

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι συχνά το αποτέλεσμα λανθασμένων νευρικών ώσεων. Αυτές οι ιώσεις ενημερώνουν την ουροδόχο κύστη ότι πρέπει να ουρήσετε, ακόμη και αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συχνοουρία ή ανάγκη ούρησης ακόμη και αν μόλις έχετε ουρήσει.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διέγερσης του ιερού νεύρου, ο γιατρός θα τοποθετήσει ένα μικρό ηλεκτρόδιο κάτω από το δέρμα στους γλουτούς ή την κάτω κοιλιακή χώρα. Αυτό το ηλεκτρόδιο στέλνει ιώσεις που βοηθούν στη ρύθμιση των σημάτων τα οποία ενημερώνουν το σώμα πότε πρέπει να ουρήσετε.

Εκτροπή ούρων

Η επανακατεύθυνση των ουρητήρων (των σωλήνων που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη) μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και την ανάγκη ούρησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός θα παρακάμψει την ουροδόχο κύστη και θα δημιουργήσει ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα όπου τα ούρα θα αδειάζουν σε έναν εξωτερικό σάκο συλλογής.

Κυστεοπλαστική

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης είναι το αποτέλεσμα μιας μικρής ουροδόχου κύστης, θα σας προτείνει την αύξηση του μεγέθους της με κυστεοπλαστική. Ωστόσο, η κυστεοπλαστική τυπικά προτείνεται μόνο σε άτομα που δεν έχουν δει βελτίωση με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.

Αφαίρεση της ουροδόχου κύστης

Σπάνια, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να αφαιρέσει πλήρως την ουροδόχο κύστη σας για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και τις επιπλοκές. Όταν το πραγματοποιήσει αυτό, τα ούρα θα επανακατευθυνθούν από τους νεφρούς σε έναν εξωτερικό σάκο συλλογής.

Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν συχνά μεγάλα ποσοστά αποτελεσματικότητας, αλλά συνοδεύονται από έναν αριθμό κινδύνων και πιθανών μακροχρόνιων επιπλοκών.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

Οι νεφροί παράγουν ούρα τα οποία μεταφέρονται στην ουροδόχο κύστη. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος αποστέλλει σήματα ότι το σώμα πρέπει να ουρήσει. Οι μύες του πυελικού εδάφους χαλαρώνουν και επιτρέπουν την απομάκρυνση των ούρων από το σώμα.

Μία υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη προκαλεί την ακούσια συστολή των μυών της ουροδόχου κύστης. Αυτό σας δίνει την αίσθηση ότι πρέπει να ουρείτε συχνά, ακόμη και αν η ουροδόχος κύστη δεν είναι γεμάτη.

Ποικίλες παθήσεις και παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης:

 • Κατανάλωση υπερβολικά μεγάλης ποσότητας υγρών
 • Λήψη φαρμάκων που αυξάνουν την παραγωγή ούρων
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ ή άλλων ερεθιστικών της ουροδόχου κύστης
 • Ανικανότητα πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης
 • Ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης, όπως λίθοι στην κύστη

Η ακριβής αίτια της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης παραμένει άγνωστη. Ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης αυξάνεται με την ηλικία. Όμως, η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη δεν αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της γήρανσης, επομένως δεν θα πρέπει να αγνοήσετε τα συμπτώματα. Επισκεφτείτε το γιατρό σας ώστε να λάβετε την κατάλληλη διάγνωση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει αρκετές εξετάσεις ώστε να διαγνώσει την αιτία των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Μπορεί ακόμη να σας παραπέμψει σε έναν εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος ονομάζεται ουρολόγος και ασχολείται με προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

Ανάλυση ούρων

Ένα δείγμα ούρων συλλέγεται και ελέγχεται για ανωμαλίες, όπως παρουσία αίματος. Η ανάλυση ούρων βοηθάει στην ταυτοποίηση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος ή άλλων προβλημάτων.

Κλινική εξέταση

Η κλινική εξέταση επιτρέπει στο γιατρό να αισθανθεί ευαισθησία γύρω από την κοιλιακή χώρα ή τους νεφρούς ή να ελέγξει για διογκωμένο προστάτη.

Σάρωση της ουροδόχου κύστης

Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ένα υπερηχογράφημα για τη μέτρηση της ποσότητας ούρων που απομένουν εντός της ουροδόχου κύστης μετά την ούρηση.

Μελέτη ουροδυναμικής

Αυτές οι εξετάσεις αξιολογούν την ικανότητα της ουροδόχου κύστης να συγκρατεί τα ούρα.

Κυστεοσκόπηση

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός εισάγει ένα σκόπιο με φακό και κάμερα στην άκρη εντός της ουροδόχου κύστης, ενώ εσείς βρίσκεστε υπό αναισθησία. Η κυστεοσκόπηση βοηθά το γιατρό να καθορίσει εάν τα συμπτώματα προκαλούνται από οποιεσδήποτε ανωμαλίες εντός της ουροδόχου κύστης, όπως λίθους ή όγκους. Κατά την κυστεοσκόπηση, μπορεί επίσης να ληφθεί δείγμα βιοψίας.

Ο γιατρός ή ο ουρολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει επιπρόσθετες εξετάσεις για τον αποκλεισμό ή την επιβεβαίωση της διάγνωσης υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Άνδρες

Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη στους άντρες

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι περισσότερο κοινή στις γυναίκες, αλλά τουλάχιστον 30% των ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν συμπτώματα της πάθησης τακτικά. Αυτός ο αριθμός μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερος, επειδή οι άντρες συχνά δεν αναφέρουν συμπτώματα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης στο γιατρό τους.

Τα συμπτώματα της πάθησης στους άνδρες περιλαμβάνουν:

 • Επείγουσα ανάγκη ούρησης
 • Ούρηση έως 8 φορές την ημέρα
 • Διαρροή ούρων
 • Αίσθημα ότι η ανάγκη ούρησης είναι τόσο ισχυρή που δεν μπορεί να ελεγχθεί

Πολλές περιπτώσεις υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης στους άντρες είναι το αποτέλεσμα διογκωμένου προστάτη. Καθώς ο προστάτης διογκώνεται, μπορεί να αποφράξει τη ροή των ούρων και να καταστήσει την ακράτεια περισσότερο κοινή.

Ένας διογκωμένος προστάτης είναι περισσότερο κοινός στους ηλικιωμένους άνδρες, επομένως η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη παρατηρείται επίσης πιο συχνά στους ηλικιωμένους. Η θεραπεία των προβλημάτων του προστάτη θα ανακουφίσει τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Γυναίκες

Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη στις γυναίκες

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης στο γιατρό τους. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον 40% των Αμερικανίδων βιώνουν συμπτώματα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Πολλές περισσότερες, όμως, μπορεί να μην αναφέρουν καθόλου τα συμπτώματα στο γιατρό τους.

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη συνίσταται από μία σειρά συμπτωμάτων που προκαλούν την ανάγκη ούρησης συχνότερα. Τα εν λόγω συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ξαφνική ανάγκη ούρησης
 • Μη ικανότητα ελέγχου της ούρησης
 • Ούρηση τουλάχιστον δύο φορές κάθε νύχτα
 • Ούρηση τουλάχιστον οκτώ φορές κάθε μέρα

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, αλλά η πάθηση είναι περισσότερο κοινή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ανεπάρκειας οιστρογόνων. Όμως, η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη στις γυναίκες μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, χειρουργική επέμβαση και ορισμένες ασκήσεις.

Παιδιά

Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη στα παιδιά

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη αποτελεί μία κοινή παιδική πάθηση, αλλά δεν αποτελούν όλα τα επεισόδια ακράτειας ούρων αποτέλεσμα της εν λόγω πάθησης. Τα παιδιά συχνά ξεπερνούν την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη καθώς μεγαλώνουν, αλλά η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει τη συχνή ενούρηση ή τις επιπλοκές.

Τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης στα παιδιά περιλαμβάνουν:

 • Επείγουσα ή συχνή ανάγκη ούρησης
 • Ατυχήματα διαρροής ούρων
 • Ούρηση περισσότερο από οκτώ φορές την ημέρα
 • Αίσθημα ότι η ουροδόχος κύστη δεν έχει αδειάσει παρότι έχουν ουρήσει

Τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης γίνονται λιγότερο συχνά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Με την πάροδο των ετών, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να ελέγχουν κατάλληλα την ουροδόχο κύστη και να αναγνωρίζουν τις ενδείξεις ότι πρέπει να ουρήσουν. Εάν τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης δεν βελτιώνονται ή επιδεινώνονται, μιλήστε στον παιδίατρο.

Οι αιτίες της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης στα παιδιά περιλαμβάνουν:

Όπως και στους ενήλικες, η θεραπεία για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη στα παιδιά εστιάζει στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας και την πρόληψη των συμπτωμάτων.

Διατροφή

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη;

Ό, τι τρώτε έχει άμεση επίπτωση στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Δεν είναι όλες οι τροφές και τα ροφήματα κατάλληλα για την ουροδόχο κύστη, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ερεθισμού και συμπτωμάτων υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Ωστόσο, κάτι που φαίνεται ότι επηρεάζει εσάς μπορεί να μην επηρεάζει κάποιο άλλο άτομο. Ένα ημερολόγιο διατροφής θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ποιες τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.

Οι διατροφικοί παράγοντες που μπορεί να παρεμποδίσουν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν:

 • Ανθρακούχα ροφήματα. Τα ανθρακούχα ροφήματα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και να ερεθίσουν τους μύες της κύστης.
 • Πρόσληψη υγρών. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι σημαντική για τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας, αλλά η υπερβολική λήψη υγρών θα αυξήσει τη συχνότητα ούρησης.
 • Κατανάλωση νερού πριν τον ύπνο. Εάν πίνετε υγρά δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ξυπνάτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσετε.
 • Ευαισθησία στη γλουτένη. Τα άτομα που είναι αλλεργικά ή έχουν ευαισθησία στη γλουτένη (μία πρωτεΐνη πού εντοπίζεται σε τροφές σίτου, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα κράκερ) μπορεί να βιώνουν περισσότερα συμπτώματα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.
 • Καφεΐνη. Αυτό το διεγερτικό μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Η καφεΐνη εντοπίζεται σε αναψυκτικά, στον καφέ, τη σοκολάτα, το παγωτό και ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
 • Ερεθιστικές τροφές. Κάποια άτομα μπορεί να παρατηρήσουν ότι τροφές, όπως τα κιτρώδη φρούτα, τα προϊόντα ντομάτας, τα καυτερά τρόφιμα, τα τεχνητά γλυκαντικά, τα αλκοολούχα ροφήματα, τα προσθετικά ενίσχυσης της γεύσης ή τα συντηρητικά, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Φυσικές θεραπείες

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

Οι φυσικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν άσκηση, συμπεριφορική θεραπεία, φυσικοθεραπεία, βότανα, συμπληρώματα και πολλά ακόμη.

Βιταμίνες και συμπληρώματα

Ορισμένα βότανα, συμπληρώματα και βιταμίνες χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές θεραπείες για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Αυτά περιλαμβάνουν τα κινέζικα εκχυλίσματα βοτάνων, όπως το gosha-junki-gan, εκχύλισμα μανιταριού και εκχυλίσματα φυτών, όπως το μετάξι καλαμποκιού και η καψαϊκίνη.

Τα συμπληρώματα, όπως το υδροξείδιο του μαγνησίου και η L-αργινίνη, έχουν μελετηθεί περισσότερο στα άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη ή ακράτεια και έχει δειχθεί ότι ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Προτού λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή βιταμίνη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Κάποια εξ αυτών μπορεί να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με συνταγογραφούμενα φάρμακα που ήδη λαμβάνετε.

Βελονισμός

Ο βελονισμός περιλαμβάνει την τοποθέτηση λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Η ενεργοποίηση των εν λόγω σημείων θεωρείται ότι αποκαθιστά τη ροή ενέργειας (“qi”) και μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Μία έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός είναι μία υποσχόμενη θεραπεία για τη μείωση των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Αιθέρια έλαια

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι συχνά το αποτέλεσμα νευρικών ώσεων που προκαλούν απροσδόκητη μυϊκή συστολή. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών και να προσφέρουν ανακούφιση.

Τα αιθέρια έλαια που συχνά χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

 • Έλαιο ylang-ylang
 • Έλαιο λεβάντας
 • Έλαιο φασκόμηλου
 • Έλαιο κολοκυθόσπορου

Ομοιοπαθητικές θεραπείες

Αυτός ο τύπος θεραπείας για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη στηρίζεται στην εύρεση θεραπειών για ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο για τα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης. Κοινές ομοιοπαθητικές θεραπείες περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό τροφών που ερεθίζουν και προκαλούν αίσθημα επείγουσας ούρησης.

Με παρόμοιο τρόπο, η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης και των μυών θεωρείται ομοιοπαθητική. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αυξήσετε τον χρόνο μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα και να μειώσετε την επείγουσα ανάγκη ούρησης.

Ασκήσεις

Ποιες ασκήσεις χρησιμοποιούνται για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη;

Οι μύες γύρω από το ουροποιητικό σύστημα βοηθούν να συγκρατήσετε τα ούρα σας όταν νιώθετε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα. Επίσης, σας βοηθούν να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη όταν ουρείτε. Όπως με τους μύες σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, έτσι και η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους με τις κατάλληλες ασκήσεις μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.

Ασκήσεις Κegel

Οι ασκήσεις και αποτελούν συνήθως τη θεραπεία πρώτης γραμμής για οποιοδήποτε πρόβλημα ούρησης. Η διαδικασία ενδυναμώνει τους μύες που συνεισφέρουν στη συγκράτηση των ούρων, ιδιαίτερα τους μύες του πυελικού εδάφους.

Προσπαθήστε να συστέλλετε το πυελικό έδαφος για 5-10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να ξεκουράζεστε για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η συστολή του πυελικού εδάφους είναι ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιείτε όταν εκούσια σταματάτε τη ροή των ούρων κατά την ούρηση.

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν πραγματοποιείτε την άσκηση σωστά, προσπαθήστε να σταματήσετε τη ροή των ούρων κατά την ούρηση. Μία άσκηση Kegel θα πρέπει να προσομοιάζει αυτή την αίσθηση διακοπής της ούρησης.

Με απλή συστολή των μυών του πυελικού εδάφους, θα ενεργοποιήσετε τους σωστούς μύες. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσες επαναλήψεις επιθυμείτε τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις ασκήσεις Kegel οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Αν σας επιβλέπει ένας γιατρός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κώνους Kegel, οι οποίοι είναι κώνοι με βάρη. Τους κρατάτε στον κόλπο σας συστέλνοντας το πυελικό έδαφος. Καθώς οι μύες ενδυναμώνουν, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερα βάρη.

Μία άλλη επιλογή για την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους είναι ηλεκτρική εκδοχή των ασκήσεων Kegel. Ο γιατρός θα εισάγει ένα ηλεκτρόδιο εντός του κόλπου ή του πρωκτού σας, ώστε να διεγερθούν και να συσταλούν οι μύες του πυελικού εδάφους. Με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμωθούν. Ωστόσο, χρειάζονται αρκετοί μήνες και πολλές θεραπείες για να δείτε αποτέλεσμα.

Νύχτα

Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη τη νύχτα

Εάν παρατηρήσετε ότι ξυπνάτε για να ουρήσετε τη νύχτα περισσότερο από μία φορά, μπορεί να έχετε μία πάθηση που ονομάζεται νυκτουρία, ή υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη τη νύχτα. Η νυκτουρία δεν είναι ταυτόσημη με την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Στην πραγματικότητα, κάποια άτομα μπορεί να μην έχουν συμπτώματα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστεως κατά τη διάρκεια της ημέρας και να έχουν νυκτουρία.

Η νυκτουρία είναι περισσότερο κοινή στα άτομα άνω των 60 ετών, αλλά ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 30 χρειάζονται δύο ή περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα κάθε νύχτα. Οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να κοιμηθούν έξι ως οκτώ ώρες χωρίς να ξυπνήσουν, ενώ άλλοι χρειάζεται να ξυπνήσουν μια φορά.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες επισκέψεις στο μπάνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να βιώνετε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη τη νύχτα.

Botox

Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη και Βotox

Το μπότοξ είναι σαφώς γνωστό για τη μείωση των ρυτίδων στο πρόσωπο. Ωστόσο, οι ενέσεις μπότοξ είναι πολλά υποσχόμενες ως θεραπεία για ποικίλες ιατρικές παθήσεις.

Τα περισσότερα φάρμακα για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη στοχεύουν στη χαλάρωση των μυών και των νεύρων του ουροποιητικού συστήματος. Εάν αυτά τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά, ο γιατρός θα σας προτείνει ενέσεις μπότοξ στους μύες της ουροδόχου κύστης. Με αυτό τον τρόπο, οι μύες θα χαλαρώσουν και θα μειωθούν τα συμπτώματα της πάθησης.

Οι ενέσεις μπότοξ για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη είναι σχετικά καλά ανεκτές και έχουν λίγες παρενέργειες. Οι επιδράσεις των ενέσεων τυπικά διαρκούν έξι ως οκτώ μήνες. Ύστερα από αυτό το χρονικό διάστημα, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα νέο κύκλο ενέσεων για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Σύνοψη

Μία υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη μπορεί να προκαλεί αρκετές δυσκολίες στην καθημερινή σας ζωή. Αλλά οι συνταγογραφούμενες θεραπείες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη συχνότητα ούρησης.

Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε αν έχετε συμπτώματα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης ή δυσκολία στον έλεγχο των ούρων είναι να μιλήσετε στο γιατρό σας. Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη συχνά δεν αναφέρεται από τους ασθενείς.

Η έρευνα έχει βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους γιατρούς να κατανοήσουν τις πιθανές αιτίες και να βρουν νέες θεραπείες για την εν λόγω πάθηση. Θα συνεργαστείτε με τον γιατρό σας ώστε να αναπτύξετε το βέλτιστο για εσάς θεραπευτικό πλάνο και να διευθετήσετε οποιαδήποτε προβλήματα έχετε.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Burgio KL. (2013). Update on behavioral and physical therapies for incontinence and overactive bladder: The role of pelvic floor muscle training. DOI: 10.1007/s11934-013-0358-1

2. MacDiarmid SA, et al. (2018). A pilot feasibility study of treating overactive bladder patients with percutaneous saphenous nerve stimulation [Abstract]. DOI: 10.1002/nau.23531

3. Mayo Clinic Staff. (2018). Overactive bladder. mayoclinic.org/diseases-conditions/overactive-bladder/symptoms-causes/syc-20355715

4. Nocturia. (n.d.). nafc.org/nocturia/

5. Orasanu B, et al. (2013). The use of botulinum toxin for the treatment of overactive bladder syndrome. DOI: 10.4103/0970-1591.109975

6. Overactive bladder. (n.d.). nafc.org/overactive-bladder/

7. Robinson D, et al. (2014). You are what you eat: The impact of diet on overactive bladder and lower urinary tract symptoms [Abstract]. DOI: 10.1016/j.maturitas.2014.06.009

8. Slovak M, et al. (2015). Non-invasive transcutaneous electrical stimulation in the treatment of overactive bladder [Abstract]. DOI: 10.1016/j.ajur.2015.04.013

9. Symptoms & causes of bladder control problems & bedwetting in children (2017). niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-control-problems-bedwetting-children/symptoms-causes

10. What is an overactive bladder (OAB)? (n.d.). urologyhealth.org/urologic-conditions/overactive-bladder-(oab)

11. Zhao Y, et al. (2018). Acupuncture for adults with overactive bladder: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. DOI: 10.1097/MD.0000000000009838