Αιματολογικές παθήσεις

Υπεργλυκαιμία και διαβήτης τύπου 2

Τι είναι η υπεργλυκαιμία;

Η υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος) μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές της υγείας στα άτομα με διαβήτη. Αρκετοί παράγοντες συνεισφέρουν στην υπεργλυκαιμία, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης περισσότερων υδατανθράκων από το φυσιολογικό και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας.

Οι τακτικές εξετάσεις αίματος είναι κρίσιμες για τα άτομα με διαβήτη, επειδή πολλοί δεν αισθάνονται συμπτώματα των αυξημένων επιπέδων σακχάρου.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας;

Βραχυπρόθεσμα συμπτώματα υπεργλυκαιμίας είναι τα εξής:

Αν βιώνετε συμπτώματα υπεργλυκαιμίας, είναι σημαντικό να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου του αίματός σας. Η υπεργλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες επιπλοκές, όπως ασθένειες των οφθαλμών, των νεφρών ή της καρδιάς, ή νευρική βλάβη.

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε αρκετές ημέρες ή εβδομάδες. Για όσο μεγαλύτερο διάστημα δεν λαμβάνετε θεραπεία τόσο πιο σοβαρό γίνεται το πρόβλημα. Γενικά, επίπεδα σακχάρου του αίματος υψηλότερα από 180 mg/dl μετά από γεύμα – ή από 130 mg/dl πριν από γεύμα – θεωρούνται υψηλά.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της υπεργλυκαιμίας;

Μία πληθώρα παθήσεων ή παραγόντων συνεισφέρουν στην υπεργλυκαιμία, όπως:

  • Η κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων από το φυσιολογικό
  • Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα
  • Μία ασθένεια ή λοίμωξη
  • Υψηλά επίπεδα στρες
  • Λανθασμένη δόση φαρμάκου για τη μείωση του σακχάρου

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπεργλυκαιμία;

Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές μέθοδοι για την υπεργλυκαιμία:

Έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης

Ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του διαβήτη είναι ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου του αίματος. Θα πρέπει να καταγράφετε τις τιμές σακχάρου σε ένα χαρτί ή σε μία εφαρμογή στο κινητό, ώστε ο γιατρός να παρακολουθεί το θεραπευτικό πλάνο. Γνωρίζοντας πότε τα επίπεδα σακχάρου ξεφεύγουν από το φυσιολογικό μπορεί να βοηθήσει ώστε να τεθούν πάλι υπό έλεγχο, προτού προκύψουν σημαντικά προβλήματα.

Αθληθείτε

Η άθληση είναι ένας από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου εντός φυσιολογικού εύρους ή να τα μειώσετε αν είναι αυξημένα. Αν λαμβάνετε φάρμακα που αυξάνουν την ινσουλίνη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να καθορίσετε ποια είναι η βέλτιστη ώρα να αθλείστε. Αν έχετε επιπλοκές, όπως νευρική ή οφθαλμολογική βλάβη, μιλήστε στο γιατρό σας αναφορικά με τον τύπο άθλησης που σας ταιριάζει.

Μία σημαντική παρατήρηση: αν έχετε διαβήτη για μία μεγάλη χρονική περίοδο και λαμβάνετε θεραπεία με ινσουλίνη, μιλήστε στο γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στην άθληση με υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος. Για παράδειγμα, αν τα επίπεδα γλυκόζης είναι πάνω από 240 mg/dl, ο γιατρός θα ελέγξει τα ούρα σας για κετόνες.

Αν έχετε κετόνες στα ούρα, δεν πρέπει να αθλείστε. Ο γιατρός επίσης θα σας ενημερώσει ότι δεν πρέπει να αθλείστε αν τα επίπεδα γλυκόζης είναι πάνω από 300 mg/dl, ακόμη και χωρίς κετόνες στα ούρα. Η άθληση με ταυτόχρονη ύπαρξη κετονών στο σώμα μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι σπάνιο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, καλύτερα να παραμείνετε ασφαλείς.

Ελέγξτε τις διατροφικές σας συνήθειες

Επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για να χτίσετε ένα υγιές διατροφικό πλάνο που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πρόσληψη υδατανθράκων και να αποτρέψετε τα υψηλά επίπεδα σακχάρου.

Αξιολογήστε το θεραπευτικό πλάνο

Ο γιατρός θα επαναξιολογήσει το θεραπευτικό πλάνο με βάση το ιατρικό ιστορικό σας και τις εμπειρίες σας με την υπεργλυκαιμία. Μπορεί να αλλάξει την ποσότητα, τον τύπο ή το χρόνο του αντιδιαβητικού φαρμάκου. Ποτέ μην προσαρμόζετε μόνοι σας τη φαρμακευτική σας αγωγή χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της υπεργλυκαιμίας;

Η χρόνια υπεργλυκαιμία που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως:

  • Νευρική βλάβη, ή νευροπάθεια
  • Νεφρική βλάβη, ή νεφροπάθεια
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Καρδιαγγειακή νόσο
  • Αμφιβληστροειδοπάθεια
  • Προβλήματα στα άκρα ποδός που προκαλούνται από νεύρα που έχουν υποστεί βλάβη και μειωμένη αιματική ροή
  • Δερματικά προβλήματα, όπως βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις

Διαβητικό υπερωσμωτικό σύνδρομο

Αυτή η πάθηση είναι περισσότερο κοινή στους ηλικιωμένους με διαβήτη τύπου 2. Μπορεί να συνοδεύεται από έναν πυροδοτικό παράγοντα, όπως μία ασθένεια. Όταν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος είναι υψηλά, οι νεφροί εκκρίνουν γλυκόζη στα ούρα αποβάλλοντας μαζί και νερό.

Αυτό αυξάνει τη συγκέντρωση του αίματος, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα νατρίου και σακχάρου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αυξηθεί η απώλεια νερού και να επιδεινωθεί η αφυδάτωση. Τα επίπεδα σακχάρου μπορεί να φτάσουν ακόμη και 600 mg/dl. Αν δεν αντιμετωπιστεί, το υπερωσμωτικό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση, ακόμη και κώμα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η υπεργλυκαιμία;

Η κατάλληλη διαχείριση του διαβήτη και ο προσεκτικός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου του αίματος είναι δύο πολύ αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης της υπεργλυκαιμίας ή τερματισμού της προτού επιδεινωθεί .

Ελέγχετε τακτικά το σάκχαρό σας

Ελέγχετε και καταγράφετε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος σε τακτική βάση καθημερινά. Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με το γιατρό σας σε κάθε ραντεβού.

Διαχειριστείτε την πρόσληψη υδατανθράκων

Πρέπει να γνωρίζετε πόση ποσότητα υδατανθράκων καταναλώνετε σε κάθε γεύμα και σνακ. Προσπαθήστε να παραμείνετε εντός των ορίων που σας έχει συστήσει ο διατροφολόγος σας. Καταγράψτε την ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνετε μαζί με τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Έχετε πλάνο έκτακτης ανάγκης

Θα πρέπει να έχετε έτοιμο ένα πλάνο δράσης για εάν και όταν τα επίπεδα γλυκόζης φτάσουν σε συγκεκριμένα επίπεδα. Λαμβάνετε τα φάρμακά σας με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης και να είστε συνεπείς αναφορικά με την ποσότητα και την ώρα των γευμάτων και των σνακ.

Φορέστε βραχιόλι ιατρικής προειδοποίησης

Ένα βραχιόλι ή κολιέ ιατρικής προειδοποίησης θα ενημερώσει τους διασώστες ότι πάσχετε από διαβήτη εάν υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hyperglycemia (High blood glucose). (n.d.) diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-gl...

2. Mayo Clinic Staff. (2015, April 11). Diabetic hyperosmolar syndrome mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-hyperosmolar-syndrome/basics/definition/con-20026142

3. Mayo Clinic Staff. (2015, April 18). Hyperglycemia in diabetes Retrieved from mayoclinic.com/health/hyperglycemia/DS01168