Παθολογικά

Υπεριδρωσία

Τι είναι η υπεριδρωσία;

Η υπεριδρωσία είναι μία διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή ιδρώτα. Η εφίδρωση μπορεί να εμφανιστεί υπό ασυνήθιστες συνθήκες (κρύος καιρός) ή χωρίς κανένα ερέθισμα, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί και από καταστάσεις, όπως η εμμηνόπαυση ή ο υπερθυρεοειδισμός.

Η υπεριδρωσία σαφώς και κάνει το άτομο να αισθάνεται άβολα, όμως υπάρχουν ποικίλοι τρόποι αντιμετώπισης.

Περίπου το 4,8% των Αμερικανών πάσχουν από υπεριδρωσία, αλλά αυτό το νούμερο μάλλον είναι υποτιμημένο. Πολλοί δεν αναζητούν θεραπεία, διότι δεν αντιλαμβάνονται ότι φέρουν μία θεραπεύσιμη ιατρική πάθηση.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό μου;

Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πολύ σοβαρής ασθένειας. Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας αν εμφανίζετε:

  • Εφίδρωση και απώλεια βάρους
  • Εφίδρωση που συμβαίνει κυρίως όταν κοιμάστε
  • Εφίδρωση που συνοδεύεται από πυρετό, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και ταχυπαλμία
  • Εφίδρωση και πόνο ή πίεση στο στήθος
  • Παρατεταμένη και ανεξήγητη εφίδρωση
Συμπτώματα Τύποι-Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της υπεριδρωσίας περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική εφίδρωση που συμβαίνει για τουλάχιστον έξι μήνες χωρίς προφανή αιτία
  • Ιδρώτα και στις δύο πλευρές του σώματος περίπου στην ίδια ποσότητα
  • Περιστατικά υπερβολικής εφίδρωσης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
  • Εφίδρωση που καθίσταται εμπόδιο στις καθημερινές σας ασχολίες (εργασία, διαπροσωπικές σχέσεις)
  • Υπερβολική εφίδρωση που ξεκίνησε πριν ολοκληρώσετε τα 25 έτη ηλικίας
  • Διακοπή εφίδρωσης κατά την διάρκεια του ύπνου

Σε όποιο σημείο του σώματος κι αν εντοπίζεται η υπερβολική εφίδρωση, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό για μία ακριβή διάγνωση. Ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με την υπεριδρωσία μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Οφείλετε να αναφέρετε στον γιατρό σας οποιαδήποτε επιπλέον συμπτώματα εμφανίζετε, πέραν της υπεριδρωσίας, και αν έχετε οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

Τύποι-Αίτια

Η εφίδρωση είναι η φυσιολογική απόκριση του σώματος σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως ο ζεστός καιρός, η φυσική δραστηριότητα, το άγχος και τα συναισθήματα (φόβος ή θυμός). Στην υπεριδρωσία ιδρώνετε περισσότερο από το φυσιολογικό χωρίς κανένα προφανή λόγο. Η βαθύτερη αιτία εξαρτάται από τον τύπο υπεριδρωσίας που έχετε.

Πρωτογενής (ή ιδιοπαθής) εστιακή υπεριδρωσία

Η εφίδρωση εμφανίζεται κυρίως στα πόδια, τα χέρια, το πρόσωπο, το κεφάλι και τις μασχάλες. Περίπου το 30-50% των ατόμων με τον συγκεκριμένο τύπο υπεριδρωσίας έχουν οικογενειακό ιστορικό υπερβολικής εφίδρωσης.

Δευτερογενής γενικευμένη υπεριδρωσία

Η δευτερογενής γενικευμένη υπεριδρωσία προκαλείται από κάποια ιατρική πάθηση ή είναι το αποτέλεσμα παρενέργειας ενός φαρμάκου. Συνήθως ξεκινά στην ενήλικη ζωή. Σε αυτόν τον τύπο, μπορεί να ιδρώνετε σε όλο το σώμα ή μεμονωμένα σε κάποια περιοχή. Επίσης, είναι πιθανό να ιδρώνετε ενώ κοιμάστε.

Παθήσεις που προκαλούν τον εν λόγω τύπο υπεριδρωσίας περιλαμβάνουν:

  • Καρδιακές παθήσεις
  • Καρκίνο
  • Διαταραχές των επινεφριδίων
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Υπερθυρεοειδισμό
  • Εμμηνόπαυση
  • Κακώσεις του νωτιαίου μυελού
  • Πνευμονοπάθειες
  • Νόσο του Πάρκινσον
  • Μολυσματικές ασθένειες, όπως φυματίωση ή HIV

Αρκετοί τύποι συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπεριδρωσία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η εφίδρωση είναι μία σπάνια παρενέργεια που ελάχιστοι βιώνουν. Ωστόσο, είναι κοινή παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών, όπως:

  • Η δεσιπραμίνη
  • Η νορτριπτυλίνη
  • Η προτριπτυλίνη

Όσοι λαμβάνουν πιλοκαρπίνη για αφυδατωμένο στόμα ή ψευδάργυρο ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί επίσης να παρουσιάσουν υπερβολική εφίδρωση.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την εφίδρωση, όπως το πότε και που συμβαίνει. Θα ζητήσει επίσης συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, για να καθορίσει αν πάσχετε από υπεριδρωσία. Οι περισσότεροι γιατροί θα διαγνώσουν πρωτογενή υπεριδρωσία, βασισμένοι στο ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση. Υπάρχουν, βέβαια, και εξειδικευμένες εξετάσεις που μπορούν να επιβεβαιώσουν την διάγνωση, αλλά δεν χρησιμοποιούνται στην καθημερινή κλινική πράξη.

Η ποιοτική αξιολόγηση της υπεριδρωσίας περιλαμβάνει ένα τεστ αμύλου-ιωδίου. Ιώδιο τοποθετείται στην περιοχή της εφίδρωσης και η πούδρα αμύλου προτίθεται όταν αυτό στεγνώσει. Αν το άμυλο αποκτήσει ένα σκούρο μπλε χρώμα, πάσχετε από υπεριδρωσία (Εικόνα 1).

Εικόνα 1: Το τεστ αμύλου-ιωδίου μετά από 10 λεπτά εφίδρωσης. Προέλευση εικόνας: https://www.researchgate.net/figure/Iodine-starch-test-after-10-minutes-the-presence-of-sweating-is-indicated-by-the-onset_fig2_310606400

Από την άλλη πλευρά, η ποσοτική αξιολόγηση της πάθησης περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ειδικού τύπου απορροφητικού χαρτιού στην εξεταζόμενη περιοχή. Το χαρτί ζυγίζεται όταν απορροφήσει τον ιδρώτα σας και το βάρος του καθορίζει πόσο ιδρώτα εκκρίνετε.

Ο γιατρός μπορεί ακόμη να ζητήσει να κάνετε μία θερμορυθμιστική δοκιμασία ιδρώτα. Ομοίως με το τεστ αμύλου-ιωδίου, η συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιεί μία ειδική σκόνη ευαίσθητη στην υγρασία, η οποία αλλάζει χρώμα σε περιοχές υπερβολικής εφίδρωσης.

Ένα ακόμη τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μία σάουνα ή ένα χαμάμ. Αν έχετε υπεριδρωσία, είναι πολύ πιθανό οι παλάμες σας να ιδρώσουν περισσότερο από το αναμενόμενο μέσα σε αυτούς τους χώρους.

Θεραπεία

Εξειδικευμένα αντιιδρωτικά προϊόντα

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιιδρωτικό που περιέχει χλωριούχο αργίλιο. Το συγκεκριμένο είναι ισχυρότερο από τα μη συνταγογραφούμενα αντιιδρωτικά και συνήθως χρησιμοποιείται για την θεραπεία ήπιων περιστατικών υπεριδρωσίας.

Ιοντοφόρεση

Αυτή η διαδικασία κάνει χρήση μιας συσκευής η οποία μεταφέρει χαμηλής ενέργειας ηλεκτρικά δυναμικά, ενώ βρίσκεστε σε επαφή με νερό. Τα δυναμικά εστιάζονται στα χέρια, τα πόδια ή τις μασχάλες, ώστε να μπλοκάρουν προσωρινά τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Αντιχολινεργικά φάρμακα

Τα αντιχολινεργικά φάρμακα (όπως η γλυκοπυρρολάτη) δύνανται να προσφέρουν ανακούφιση από την γενικευμένη εφίδρωση, καθώς αναστέλλουν την δράση της ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη είναι μία ένωση που παράγεται από το σώμα για την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων.

Τέτοιου είδους φάρμακα χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δράσουν και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως δυσκοιλιότητα και ζάλη.

Botox υπεριδρωσίας

Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης τύπου Α μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία πολύ σοβαρών περιπτώσεων υπεριδρωσίας. Η τοξίνη αυτή μπλοκάρει τα νεύρα που ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Συνήθως απαιτούνται αρκετές ενέσεις πριν την εμφάνιση των πρώτων αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Εγχείρηση

Αν εμφανίζετε εφίδρωση μόνο στις μασχάλες, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεραπεύσει την κατάστασή σας. Μία προσέγγιση περιλαμβάνει την αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων από την περιοχή. Άλλη επιλογή είναι η ενδοσκοπική θωρακική συμπαθεκτομή, η οποία συνίσταται στην εκτομή των νεύρων που μεταφέρουν ερεθίσματα στους ιδρωτοποιούς αδένες.

Θεραπείες κατ’ οίκον

Μπορείτε να προσπαθήσετε να ελαττώσετε την εφίδρωση μόνοι σας με τους παρακάτω τρόπους:

  • Χρησιμοποιώντας μη συνταγογραφούμενα αντιιδρωτικά στην πάσχουσα περιοχή
  • Κάνοντας μπάνιο καθημερινά για την απομάκρυνση των βακτηρίων
  • Φορώντας παπούτσια και κάλτσες κατασκευασμένα από φυσικά υλικά
  • Αφήνοντας τα πέλματα να αναπνεύσουν
  • Αλλάζοντας συχνά τις κάλτσες σας

Έκβαση

Η πρωτογενής εστιακή υπεριδρωσία είναι μία θεραπεύσιμη κατάσταση και ο γιατρός θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα θεραπευτικό πλάνο για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Υπερβολική εφίδρωση που προκαλείται από μία άλλη πάθηση πιθανώς να εξαφανιστεί όταν η αιτία της θεραπευτεί. Για αυτό και οι θεραπείες της δευτερογενούς γενικευμένης υπεριδρωσίας εξαρτώνται από την κατάσταση που την προκαλεί. Μιλήστε στον γιατρό σας αν πιστεύετε ότι η εφίδρωση είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου. Εκείνος θα καθορίσει αν μπορείτε να αλλάξετε την αγωγή ή να μειώσετε την δόση.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Common drugs/medications known to cause diaphoresis listed by therapeutic class. (n.d.). sweathelp.org/pdf/Diaphoretic_Class.pdf

2. Doolittle J, et al. (2016). Hyperhidrosis: An update on prevalence and severity in the United States. DOI: 10.1007%2Fs00403-016-1697-9

3. Haider A, et al. (2005). Focal hyperhidrosis: Diagnosis and management. DOI: 10.1503/cmaj.1040708

4. Hyperhydrosis. (n.d.). my.clevelandclinic.org/health/articles/hyperhidrosis

5. Mayo Clinic Staff. (2015). Hyperhidrosis: Tests and diagnosis. mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/basics/tests-diagnosis/con-20030728

6. Two types of hyperhidrosis. (n.d.). sweathelp.org/en/home/types-of-hyperhidrosis.html