Αιματολογικές παθήσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Υπερκαλιαιμία

Τι είναι η υπερκαλιαιμία;

Το κάλιο είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης, δηλαδή είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Το κάλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νευρικά και μυϊκά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Παρόλο που το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων του θρεπτικού αυτού συστατικού μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής – ή χειρότερη – από την ανεπαρκή πρόσληψή του. Φυσιολογικά, οι νεφροί διατηρούν μία υγιή ισορροπία απομακρύνοντας το περιττό κάλιο από το σώμα. Αλλά για πολλούς λόγους τα επίπεδα καλίου στο αίμα μπορούν να αυξηθούν. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερκαλιαιμία.

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, ένα φυσιολογικό εύρος καλίου κυμαίνεται από 3,6 έως 5,2 mmol/L αίματος. Επίπεδα καλίου υψηλότερα από 5,5 mmol/L είναι κρίσιμα υψηλά και συγκέντρωση καλίου άνω των 6 mmol/L μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Μικρές διακυμάνσεις σε αυτά τα εύρη είναι πιθανόν να εμφανιστούν ανάλογα με το εργαστήριο που πραγματοποιεί την ανάλυση.

Είτε έχετε ήπια είτε σοβαρή υπερκαλιαιμία, θα πρέπει να λάβετε ιατρική φροντίδα για την πρόληψη πιθανών επιπλοκών.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της υπερκαλιαιμίας;

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν υπερκαλιαιμία, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων υγείας και χρήσης ορισμένων φαρμάκων.

Νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η πιο κοινή αίτια υπερκαλιαιμίας. Όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν φυσιολογικά, δεν μπορούν να απομακρύνουν το πλεονάζον κάλιο από το αίμα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσής του.

Άλλες ιατρικές παθήσεις

Το υψηλό κάλιο μπορεί επίσης να συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως:

Φάρμακα

Συγκεκριμένα φάρμακα έχουν συνδεθεί με υψηλά επίπεδα καλίου και περιλαμβάνουν:

  • Συγκεκριμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα
  • Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης
  • Αναστολείς του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης

Συμπληρώματα

Η υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων καλίου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδά του σε μη φυσιολογική ή ακόμη και επικίνδυνη συγκέντρωση.

Χρήση αλκοόλ ή ουσιών

Η κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών μπορεί να προκαλέσει την αποικοδόμηση των μυών. Αυτή η αποικοδόμηση απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες καλίου από τα μυϊκά κύτταρα εντός της αιματικής κυκλοφορίας.

Τραύμα

Συγκεκριμένα είδη τραύματος μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πλεονάζον κάλιο διαρρέει από τα κύτταρα του σώματος στην αιματική κυκλοφορία. Εγκαύματα ή τραυματισμοί σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, όπου τραυματίζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός μυϊκών κυττάρων, προκαλούν αυτή την αύξηση στη συγκέντρωση του καλίου.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερκαλιαιμίας;

Τα συμπτώματα της υπερκαλιαιμίας εξαρτώνται από την ακριβή συγκέντρωση του στοιχείου στο αίμα. Μπορεί να μην εμφανίζετε κανένα σύμπτωμα. Αν, όμως, τα επίπεδα καλίου είναι τόσο υψηλά ώστε να προκαλούν συμπτώματα, μπορεί να βιώνετε:

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το υψηλό κάλιο μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή καρδιακή ανεπάρκεια. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η υπερκαλιαιμία μπορεί να τερματίσει τη λειτουργία της καρδιάς.

Πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας

Επειδή οι επιπτώσεις της υπερκαλιαιμίας μπορεί να είναι σοβαρές, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσετε αμέσως την πάθηση. Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα και έχετε διαγνωστεί με υπερκαλιαιμία ή έχετε λόγους να πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε την πάθηση, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Εάν τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά, καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα Επείγοντα.

Αν έχετε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα καλίου, θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε έως ότου η συγκέντρωσή του επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η υπερκαλιαιμία;

Μία εξέταση αίματος ή ούρων βοηθά στη διάγνωση της υπερκαλιαιμίας. Ο γιατρός θα ζητήσει τις εξετάσεις αίματος ως μέρος του τυπικού ελέγχου ρουτίνας ή αν έχετε ξεκινήσει πρόσφατα μία νέα φαρμακευτική αγωγή. Αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα επίπεδα καλίου, θα εμφανιστεί στις εξετάσεις.

Εάν βρίσκεστε σε κίνδυνο υπερκαλιαιμίας, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους. Και αυτό διότι μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε υψηλά επίπεδα καλίου έως ότου αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερκαλιαιμία;

Ο στόχος της θεραπείας για την υπερκαλιαιμία είναι να βοηθήσει το σώμα να απομακρύνει το πλεονάζον κάλιο και να σταθεροποιήσει την καρδιά.

Αιμοκάθαρση

Αν έχετε υπερκαλιαιμία εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας, η αιμοκάθαρση είναι η βέλτιστη θεραπευτική επιλογή. Η αιμοκάθαρση χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα για την απομάκρυνση των αποβλήτων από το αίμα, συμπεριλαμβανομένου του πλεονάζοντος καλίου, όταν οι νεφροί δεν μπορούν να φιλτράρουν το αίμα αποτελεσματικά.

Φάρμακα

Ο γιατρός επίσης μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπερκαλιαιμίας τα οποία περιλαμβάνουν:

Γλυκονικό ασβέστιο. Το γλυκονικό ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επίπτωσης του καλίου στην καρδιά έως ότου τα υψηλά επίπεδα καλίου σταθεροποιηθούν.

Διουρητικά. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει διουρητικά, τα οποία είναι δισκία που αυξάνουν την ούρηση. Ορισμένα διουρητικά αυξάνουν την ποσότητα καλίου που εκκρίνεται από τους νεφρούς, ενώ άλλα δεν αυξάνουν την έκκριση καλίου. Ανάλογα με τα επίπεδα καλίου, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθούς τύπους διουρητικών:

  • Διουρητικά αγκύλης
  • Διουρητικά απομάκρυνσης καλίου
  • Διουρητικα θειαζίδες

Ο κάθε τύπος διουρητικού στοχεύει σε διαφορετικό τμήμα των νεφρών.

Ρητίνη. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε ένα φάρμακο που ονομάζεται ρητίνη και λαμβάνεται από το στόμα. Η ρητίνη δεσμεύει το κάλιο επιτρέποντας την απομάκρυνσή του από το σώμα μέσω των κενώσεων του εντέρου.

Κατ’ οίκον θεραπείες για τη μείωση των επιπέδων καλίου

Εάν η υπερκαλιαιμία είναι σοβαρή, θα πρέπει να λάβετε άμεση ιατρική φροντίδα. Αν όμως έχετε ήπια υπερκαλιαιμία, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τα επίπεδα καλίου με σπιτικές θεραπείες. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας για την αντιμετώπιση της υπερκαλιαιμίας και συμβουλευτείτε τον προτού δοκιμάσετε οποιαδήποτε κατ’ οίκον θεραπεία.

Μειώστε την πρόσληψη καλίου

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους μείωσης των επιπέδων καλίου φυσικά είναι η μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας μέσω της διατροφής. Αυτό σημαίνει περιορισμό των τροφών και των συμπληρωμάτων που είναι πλούσια σε κάλιο. Ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν:

  • Μπανάνες
  • Ξηρούς καρπούς
  • Φασόλια
  • Γάλα
  • Πατάτες
  • Βερίκοκα
  • Βακαλάος
  • Μοσχάρι

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το βέλτιστο για εσάς διατροφικό πλάνο. Ζητήστε του να σας παραπέμψει σε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Ελέγξτε τα υποκατάστατα άλατος

Ορισμένα υποκατάστατα άλατος είναι επίσης υψηλά σε κάλιο. Όταν αγοράζετε ένα τέτοιο υποκατάστατο, θα πρέπει να αποφεύγετε όσα αναφέρουν το χλωριούχο κάλιο ως συστατικό. Τροφές πλούσιες σε συντηρητικά, όπως τα συσκευασμένα τρόφιμα και αθλητικά ροφήματα, είναι επίσης υψηλά σε κάλιο.

Πίνετε περισσότερο νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τα επίπεδα καλίου, για αυτό προσπαθήστε να πίνετε περισσότερο νερό.

Αποφύγετε συγκεκριμένα βότανα

Αν λαμβάνετε βότανα για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να είστε ενήμεροι ότι ορισμένα θα πρέπει να τα αποφεύγετε αν έχετε υψηλά επίπεδα καλίου. Το αλφάλφα, η τσουκνίδα και η πικραλίδα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της υπερκαλιαιμίας;

Επειδή τα συμπτώματα της υπερκαλιαιμίας μπορεί να μην εμφανιστούν στα πρώιμα στάδια, θα πρέπει να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος αν βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο για την εν λόγω πάθηση.

Εάν οι εξετάσεις αίματος δείξουν ότι τα επίπεδα καλίου είναι υψηλά, ο γιατρός θα επιλέξει το βέλτιστο για εσάς θεραπευτικό πλάνο. Αν τα επίπεδα καλίου είναι επικίνδυνα υψηλά, ο γιατρός θα σας προτείνει νοσηλεία ή αιμοκάθαρση. Αν όμως τα επίπεδα καλίου είναι ελαφρώς αυξημένα και δεν έχετε άλλα συμπτώματα της πάθησης, ο γιατρός θα επιλέξει να παρακολουθεί την κατάστασή σας με τακτικούς ελέγχους.

Σε κάθε περίπτωση, με την έγκαιρη παρέμβαση η υπερκαλιαιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hemodialysis. (2015). kidney.org/atoz/content/hemodialysis

2. Lewis JL. (n.d.). Hyperkalemia (high level of potassium in the blood). http://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/hyperkalemia-high-level-of-potassium-in-the-blood

3. Raebel MA. (2012). Hyperkalemia associated with use of angiotensin-converting enzyme inhibitors and angiotensin receptor blockers. DOI: doi.org/10.1111/j.1755-5922.2010.00258.x