Εξαρτήσεις

Υπερκατανάλωση αλκοόλ

Το να απολαμβάνετε ένα αλκοολούχο ποτό περιστασιακά είναι απίθανο να βλάψει την υγεία σας. Η υπερβολική όμως κατανάλωση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό και την ευεξία σας.

Ίσως να αναρωτιέστε πότε η κατανάλωση αλκοόλ εκ μέρους σας μετατρέπεται σε βλαβερή συνήθεια για την υγεία σας καθώς και πόσο πολύ είναι το “πολύ αλκοόλ”.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία σας και κάνει μια αναθεώρηση των ορίων του αλκοόλ, καθώς και κάποιες συστάσεις.

Συστάσεις

Ποιες είναι οι συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ;

Η καθορισμένη ποσότητα ενός ποτού καθώς και οι καθορισμένες συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Στις Η.Π.Α. η καθορισμένη ποσότητα ενός ποτού συνίσταται περίπου σε 14 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, δηλαδή η συνήθης ποσότητα σε 335 mL μιας συνηθισμένης μπύρας, σε 150 mL κρασιού ή σε 45 mL άλλων αλκοολούχων ποτών.

Να θυμάστε πάντα ότι ενώ τα ποτά είναι μιας καθορισμένης ποσότητας, το περιεχόμενο τους όμως σε αλκοόλ μπορεί να διαφέρει, για παράδειγμα όπως όταν πίνετε μια ξανθή μπύρα Ινδίας ή κάποιο άλλο ποτό με περισσότερο αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον Διατροφικό Οδηγό των Αμερικανών και τα Υπουργεία Γεωργίας και Υγείας των Η.Π.Α., η φυσιολογική κατανάλωση περιλαμβάνει ως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες  και ως δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι μόνο το 2% αυτών που καταναλώνουν αλκοόλ μέσα στα φυσιολογικά όρια πάσχουν από κάποια διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ.

Η κατανάλωση αλκοόλ μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν σχετίζεται με την συνεχή κατανάλωση, την υπερβολική κατανάλωση, τον αλκοολισμό και την εξάρτηση από το αλκοόλ. Η Οργάνωση για την Κατάχρηση Ουσιών και τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Αμερικής ορίζει την συνεχή και καταχρηστική κατανάλωση ως την κατανάλωση 4 ή περισσότερων ποτών για τις γυναίκες ή 5 ή περισσότερων ποτών για τους άντρες κατά την ίδια περίσταση, δηλαδή στην ίδια χρονική διάρκεια ή μέσα σε μερικές ώρες.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ για 5 ή περισσότερες μέρες μέσα στον προηγούμενο μήνα.

Ο αλκοολισμός προκύπτει όταν αδυνατείτε να ελέγξετε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε, όταν το μόνο που σας απασχολεί είναι το να καταναλώσετε αλκοόλ και όταν συνεχίζετε την κατανάλωση παρά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Περιληπτικά: Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως το ένα ποτό για τις γυναίκες και τα δυο ποτά για τους άντρες την ημέρα. Οι διαταραχές κατάχρησης αλκοόλ περιλαμβάνουν την συνεχή κατανάλωση, την υπερβολική κατανάλωση και τον αλκοολισμό.

Επιπτώσεις

Ποια είναι τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ στον οργανισμό;

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει επιπτώσεις στην υγεία σας και σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματός σας. Μπορεί όχι μόνο να καταστρέψει ζωτικά όργανα αλλά να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά σας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στον εγκέφαλο;

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στο κεντρικό νευρικό σας σύστημα.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν το πώς και το σε ποιο βαθμό επηρεάζει τον εγκέφαλό σας, περιλαμβάνοντας το πόσο και πότε πίνετε, την ηλικία που αρχίσατε να καταναλώνετε αλκοόλ, το φύλο σας και άλλα.

Οι αρχικές επιπτώσεις του αλκοόλ στο κεντρικό νευρικό σας σύστημα περιλαμβάνουν ασυνάρτητη ομιλία, την παρεμπόδιση της μνήμης και τον συμβιβασμό συντονισμού οφθαλμού-χεριού.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την χρόνια κατάχρηση αλκοόλ με ανωμαλίες στην μνήμη.

Η εξάρτηση από το αλκοόλ αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Alzheimer, ιδίως στις γυναίκες.

Επιπλέον, έχει υπολογιστεί ότι το 10% των περιπτώσεων πρόωρης άνοιας οφείλεται σε βλάβες του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Αν και φαίνεται ότι οι εγκεφαλικές βλάβες μπορεί να είναι εν μέρει αναστρέψιμες μετά από μια μακρά περίοδο, η χρόνια και υπερβολική κατανάλωση δύναται να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην εγκεφαλική λειτουργία.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στο ήπαρ;

Η βλάβη του ήπατος είναι άλλη μια συνέπεια της χρόνιας και συνεχούς κατανάλωσης αλκοόλ.

Η περισσότερη από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται μεταβολίζεται στο ήπαρ. Με τον τρόπο αυτό, δυνητικά παράγονται βλαβερά παράγωγα τα οποία μπορούν  να προκαλέσουν ζημία στα ηπατικά κύτταρα. Καθώς συνεχίζετε την κατανάλωση αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου η υγεία του ήπατος σας επιδεινώνεται.

Η αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος είναι το πιο πρώιμο στάδιο της ηπατικής ανεπάρκειας που οφείλεται στο αλκοόλ. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκύψει με την πάροδο του χρόνου όταν η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ έχει ως συνέπεια την συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα του οργανισμού σας και μπορεί να εμποδίσει την ηπατική λειτουργία.

Είναι η πιο κοινή αντίδραση του σώματος στην χρόνια κατανάλωση αλκοόλ και μπορεί να εμφανιστεί ως και στο 90% των ατόμων τα οποία κάνουν χρόνια κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ άνω των 5 ποτών την ημέρα.

Καθώς συνεχίζεται η κατάχρηση αλκοόλ, η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε φλεγμονή του ήπατος, κίρρωση ή ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια, η οποία είναι μια πάθηση απειλητική για την ανθρώπινη ζωή.  

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της εξάρτησης από το αλκοόλ;

Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι ψυχολογικά και σωματικά εθιστική.

Το αίσθημα ακατανίκητης επιθυμίας να πιείτε, το να ανησυχείτε για το πού ή πότε θα μπορέσετε να πιείτε το επόμενο ποτό σας και το να σας είναι δύσκολο να απολαύσετε την ζωή σας χωρίς να πίνετε αποτελούν όλα κοινές  ενδείξεις εξάρτησης από το αλκοόλ.

Η αιτία της εξάρτησης αυτής μπορεί να είναι περίπλοκη. Μπορεί εν μέρει να είναι κληρονομική ή να σχετίζεται με το οικογενειακό ιστορικό, αλλά και το περιβάλλον σας μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο.

Ποιες είναι οι υπόλοιπες επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ;

Υπάρχουν πολλές άλλες παρενέργειες οι οποίες οφείλονται στην χρόνια κατάχρηση αλκοόλ. Αν και οι επιπτώσεις στην υγεία του κάθε ατόμου διαφέρουν, η κατανάλωση αλκοόλ συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το αλκοόλ ως ένα γρήγορο μέσο να βελτιώσουν τη διάθεσή τους και να μειώσουν το άγχος τους, αλλά αυτό τυπικά προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να επιδεινώσει την γενικότερη κατάσταση της ψυχικής και σωματικής σας υγείας.  

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει το βάρος και την σωματική σας διάπλαση.

Αν και οι έρευνες για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στο βάρος δεν συμφωνούν, και η μετριοπαθής κατανάλωση, αλλά και η κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την πρόσληψη βάρους.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Αν και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, η υπερβολική και καταχρηστική κατανάλωση μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα για την σωματική και την ψυχική σας υγεία.

Το φύλο και οι γενετικοί παράγοντες σε σχέση με τον μεταβολισμό του αλκοόλ

Επηρεάζουν το φύλο και οι γενετικοί παράγοντες τον μεταβολισμό του αλκοόλ;

Το φύλο σας και κάποιοι γενετικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας μεταβολίζει το αλκοόλ.

Τα κυριότερα ένζυμα που συμμετέχουν στη διαδικασία του μεταβολισμού του αλκοόλ είναι η αφυδρογονάση (ADH) και η αλδεϋδη αφυδρογονάση (ALDH).

Οι γυναίκες συχνά έχουν χαμηλότερη δραστηριότητα ADH από τους άντρες. Συνεπώς, οι γυναίκες ίσως να μεταβολίζουν το αλκοόλ με αργότερους ρυθμούς και εξαιτίας αυτού να είναι πιο ευαίσθητες στις παρενέργειές τους. Όμως και κάποιοι άντρες έχουν επίσης χαμηλή ADH δραστηριότητα.

Οι παρενέργειες του αλκοόλ μπορεί επίσης να διαφέρουν με βάση την σύνθεση του σώματός σας.

Για παράδειγμα, τα σώματα των γυναικών περιέχουν περισσότερο λίπος και λιγότερο νερό σε σχέση με τα σώματα των αντρών, κατά μέσο όρο. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα στις γυναίκες, ακόμη κι αν καταναλώσουν την ίδια ποσότητα με τους άντρες.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Το φύλο, οι γενετικοί παράγοντες και η διάπλαση του σώματος επηρεάζουν το πώς το σώμα σας μεταβολίζει το αλκοόλ. Οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευπαθείς στις παρενέργειές του σε σύγκριση με τους άντρες.

Αποχή από το αλκοόλ

Ποιοι πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ;

Στους περισσότερους ανθρώπους δεν προκαλεί κάποια βλάβη το να καταναλώνουν περιστασιακά ένα αλκοολούχο ποτό. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις και για κάποιες συγκεκριμένες ομάδες, το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει κανένα επίπεδο ασφάλειας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλές μελέτες συμπεραίνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια  της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής, γενετικών ανωμαλιών, γνωστικών και αναπτυξιακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με μια μελέτη, βρέθηκε ότι οι πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών είναι 4 φορές πιο αυξημένες αν η μητέρα έκανε καταχρηστική κατανάλωση αλκοόλ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η κύρια αιτία γενετικών ανωμαλιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αναπτυξιακών προβλημάτων και πνευματικής υστέρησης στις Η.Π.Α.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το αλκοόλ περνάει από το στήθος στο γάλα αν το καταναλώσει η θηλάζουσα μητέρα.

Οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αναμένουν μέχρι την πλήρη απομάκρυνση του αλκοόλ από το μητρικό γάλα αφού το έχουν καταναλώσει. Χρειάζεται περίπου 2-2,5 ώρες ανά ποτό, ανάλογα φυσικά και με την σωματική σας διάπλαση.

 

Πρόληψη

Άλλα προληπτικά μέτρα

Οι επιπρόσθετοι λόγοι αποχής από το αλκοόλ περιλαμβάνουν:

  • Τις ιατρικές παθήσεις. Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα κατάσταση υγείας, όπως είναι η ηπατοπάθεια, ο διαβήτης και η νεφροπάθεια.
  • Τις φαρμακευτικές αγωγές. Το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει και με μη συνταγογραφούμενα φυτικά φάρμακα και με συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντιβιοτικών και των οπιοειδών.
  • Οι ανήλικοι. Οι ανήλικοι και η καταχρηστική και συχνή κατανάλωση έχουν συνδεθεί με άμεσες και χρόνιες συνέπειες.
  • Οι αλκοολικοί και όσοι βρίσκονται σε αποτοξίνωση από την εξάρτηση από το αλκοόλ. Η προσπάθεια απεξάρτησης από την διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη. Όσοι βρίσκονται στη διαδικασία απεξάρτησης θα πρέπει να διακόψουν τελείως την κατανάλωση αλκοόλ και να προσπαθούν να αποφεύγουν καταστάσεις που πυροδοτούν την καταχρηστική κατανάλωση.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει των κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Συστήνεται η αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ αν υποφέρετε από κάποιες προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, αν δεν είστε στη νόμιμη ηλικία και αν λαμβάνετε κάποιες συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Έκβαση

Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα;

Αν και το να πίνει κανείς με μέτρο είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, η καταχρηστική και χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική και την σωματική σας υγεία.

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στον  μεταβολισμό του αλκοόλ είναι πολλοί και οι παρενέργειες από την κατανάλωση ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Συνεπώς, είναι δύσκολο να θέσει κανείς συγκεκριμένες συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Αμερικανικός Οδηγός Διατροφής προτείνει για τις γυναίκες να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα και οι άντρες σε δυο.

Ωστόσο, κάποιες ομάδες ατόμων, όπως όσα υποφέρουν από κάποιες συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις αλλά και οι έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγουν τελείως το αλκοόλ.