Αιματολογικές παθήσεις

Υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου IV (Οικογενής Υπερτριγλυκεριδαιμία)

Τι είναι η υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου IV;

Η υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου IV είναι επίσης γνωστή ως η οικογενής υπερτριγλυκεριδαιμία. Εάν πάσχετε από την εν λόγω διαταραχή, έχετε υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα τριγλυκεριδίων λόγω μιας γενετικής ανωμαλίας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχετε σκλήρυνση των αρτηριών. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες πολλών καρδιολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας αρτηριακής νόσου.

Τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι μία μορφή λιπών που εντοπίζονται τόσο στους ιστούς όσο και στην αιματική κυκλοφορία. Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε σκλήρυνση των αρτηριών. Αυτό επηρεάζει την ποσότητα του αίματος και του οξυγόνου που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Επιπλοκές Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερλιποπρωτεϊναιμίας τύπου IV;

Εάν πάσχετε από την εν λόγω διαταραχή, μπορεί να μην παρουσιάζετε καθόλου συμπτώματα. Εφόσον η διαταραχή είναι κληρονομική, οι κυριότεροι δείκτες εντοπίζονται στο οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο αν έχετε γονείς ή μέλη της οικογένειας που πάσχουν από τη νόσο ή από συναφείς καρδιοπάθειες. Κάποια άτομα με υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου IV εμφανίζουν στεφανιαία αρτηριακή νόσο σε μικρότερη ηλικία από το αναμενόμενο.

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο υπερλιποπρωτεϊναιμίας τύπου IV;

Μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο υπερλιποπρωτεϊναιμίας τύπου IV αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών πριν την ηλικία των 50 ετών. Επιπλέον, έχετε αυξημένες πιθανότητες αν έχετε υψηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης πολύ χαμηλής πυκνότητας VLDL («κακή» χοληστερόλη). Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal, 5-10% του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπερλιποπρωτεϊναιμίας τύπου IV;

Η διαταραχή προκαλείται από γενετική μεταλλαγή που κληρονομείται με αυτοσωμικό επικρατή πρότυπο κληρονόμησης. Αυτό σημαίνει ότι, αν μόνο ένας από τους γονείς σας έχει το μεταλλαγμένο γονίδιο, έχετε πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.

Τα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή γενικά έχουν και άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, παγκρεατίτιδα και υψηλά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Αυτές οι συναφείς παθήσεις μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής υπερτριγλυκεριδαιμίας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου IV;

Με μία εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, ο γιατρός θα παρατηρήσει ότι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είναι υψηλά. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων, ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί ότι πάσχετε από τη διαταραχή. Μπορεί επίσης να υποψιαστεί ότι πάσχετε από υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου IV εάν τα άτομα στην οικογένειά σας πάσχουν από καρδιοπάθειες πριν την ηλικία των 50 ετών. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός θα ζητήσει μία σειρά εξετάσεων αίματος για τον έλεγχο της συγκέντρωσης λιποπρωτεϊνών VLDL και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου IV;

Ο στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά, μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Με το γιατρό σας θα δημιουργήσετε ένα θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στις εξατομικευμένες ανάγκες σας.

Επίσης, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε αυστηρές αλλαγές στη διατροφή σας για την αντιμετώπιση της πάθησης. Ο γιατρός θα σας προτείνει να αποφεύγετε το αλκοόλ και θα σας προτρέψει να μην καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που φυσιολογικά χρειάζεστε. Προσέξτε τι τρώτε και αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες.

Φάρμακα

Αν εξακολουθείτε να έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μετά από τις προαναφερθείσες αλλαγές, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως:

  • Φαινοφιβράτη
  • Νιασίνη (νικοτινικό οξύ)
  • Γκεμφιβροζίλη

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της υπερλιποπρωτεϊναιμίας τύπου IV;

Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με την εν λόγω διαταραχή έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και άλλων προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης παγκρεατίτιδας ή στεφανιαίας αρτηριακής νόσου. Χάστε βάρος ή αντιμετωπίστε το διαβήτη, ώστε να αποτρέψετε αυτές τις παθήσεις.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της υπερλιποπρωτεϊναιμίας τύπου IV;

Αν δεν λάβετε θεραπεία για τη διαταραχή, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα για τρόπους διαχείρισης της κατάστασής σας και μείωσης του κινδύνου επιπλοκών.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου IV;

Δεν μπορείτε να αποφύγετε την κληρονόμηση του μεταλλαγμένου γονιδίου που προκαλεί υπερλιποπρωτεϊναιμίας τύπου IV. Ωστόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε βήματα για να διαχειριστείτε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Ακολουθήστε μία υγιεινή για την καρδιά διατροφή με πληθώρα φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης. Άλλες υγιεινές τροφές περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, ψάρια, πουλερικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένης ζάχαρης. Επίσης, θα πρέπει να ασκείστε τακτικά και να αποφεύγετε το κάπνισμα.

Με τακτικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της χοληστερόλης μπορείτε να παρακολουθείτε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας. Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ προτείνει ο έλεγχος για τα επίπεδα χοληστερόλης να ξεκινά στην ηλικία των 20 ετών αν έχετε:

  • Διαβήτη
  • Υπέρταση
  • Παχυσαρκία
  • Ιστορικό χρήσης καπνού
  • Οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών πριν την ηλικία των 50 ετών

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. George Yuan, Khalid Z. Al-Shali and Robert A. Hegele (2007). Hypertriglyceridemia: its etiology, effects and treatment https://www.cmaj.ca/content/176/8/1113.full

2. What is type IV hyperlipidemia? https://www.medscape.com/answers/126568-15793/what-is-type-iv-hyperlipidemia