Αιματολογικές παθήσεις

Υπερλιποπρωτεϊναιμία

Τι είναι η υπερλιποπρωτεϊναιμία;

Η υπερλιποπρωτεϊναιμία είναι μία κοινή διαταραχή η οποία απορρέει από την ανικανότητα καταβολισμού των λιπιδίων ή των λιπαρών εντός του σώματος, ειδικά της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι υπερλιποπρωτεϊναιμίας, ο καθένας από τους οποίους εξαρτάται από την συγκέντρωση των λιπιδίων και από το ποια λιπίδια επηρεάζονται.

Η υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι ιδιαίτερα σοβαρή, επειδή σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα.

Αίτια Τύποι Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της υπερλιποπρωτεϊναιμίας;

Η υπερλιποπρωτεϊναιμία μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής κατάσταση.

Η πρωτοπαθής υπερλιποπρωτεϊναιμία είναι μία είναι συχνά γενετική. Είναι το αποτέλεσμα μιας βλάβης ή μετάλλαξης σε λιποπρωτεΐνες. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε προβλήματα συσσώρευσης λιπιδίων στο σώμα.

Η δευτεροπαθής υπερλιποπρωτεϊναιμία είναι το αποτέλεσμα άλλων ιατρικών παθήσεων που οδηγούν σε υψηλά επίπεδα λιπιδίων και περιλαμβάνουν:

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι της πρωτοπαθούς υπερλιποπρωτεϊναιμίας;

Υπάρχουν πέντε τύποι πρωτοπαθούς υπερλιποπρωτεϊναιμίας:

Ο τύπος 1 είναι μία κληρονομική κατάσταση. Προκαλεί διακοπή στο φυσιολογικό καταβολισμό των λιπών στο σώμα, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα αυτών να συσσωρεύεται στο αίμα.

Ο τύπος 2 επίσης εμφανίζει κληρονομικότητα. Χαρακτηρίζεται από μία αυξημένη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα, είτε λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) είτε λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL). Αυτοί οι δύο τύποι λιποπρωτεϊνών θεωρούνται η «κακή χοληστερόλη».

Ο τύπος 3 είναι μία υπολειπόμενη κληρονομική διαταραχή στην οποία η ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (IDL) συσσωρεύεται στο αίμα. Η IDL έχει έναν λόγο χοληστερόλης προς τριγλυκερίδια υψηλότερο από αυτό της VLDL. Η εν λόγω διαταραχή οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο πλάσμα.

Ο τύπος 4 είναι μία επικρατής κληρονομική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από υψηλά τριγλυκερίδια τα οποία εμπεριέχονται στη VLDL. Τα επίπεδα της χοληστερόλης και των φωσφολιπιδίων στο αίμα συνήθως παραμένουν εντός φυσιολογικών ορίων.

Ο τύπος 5 εμφανίζει κληρονομικότητα και περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα μόνο LDL ή σε συνδυασμό με τη VLDL.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερλιποπρωτεϊναιμίας;

Οι εναποθέσεις λιπιδίων είναι το κύριο σύμπτωμα της υπερλιποπρωτεϊναιμίας. Η θέση των εν λόγω αποθέσεων βοηθά και στον καθορισμό του τύπου. Κάποια συσσωματώματα λιπιδίων, που ονομάζονται ξανθώματα, είναι κίτρινα με υφή σαν κροούστα και εμφανίζονται στο δέρμα.

Πολλοί άνθρωποι με υπερλιποπρωτεϊναιμία δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα. Μπορεί να αντιληφθούν ότι πάσχουν από την διαταραχή αν εμφανίσουν κάποια καρδιοπάθεια.

Άλλες ενδείξεις της υπερλιποπρωτεϊναιμίας περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακό άλγος (τύποι 1 και 5)
  • Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη (τύποι 4 και 5)
  • Παγκρεατίτιδα (τύπος 1)
  • Ξανθώματα (τύπος 1)
  • Οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών (τύποι 2 και 4)
  • Διογκωμένο ήπαρ ή σπλήνα (τύπος 1)
  • Έμφραγμα
  • Εγκεφαλικό

Διάγνωση

Πως διαγιγνώσκεται η υπερλιποπρωτεϊναιμία;

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει υπερλιποπρωτεϊναιμία με μία εξέταση αίματος. Μερικές φορές είναι χρήσιμο και το οικογενειακό ιστορικό. Εάν έχετε λιπιδικές εναποθέσεις στο σώμα, ο γιατρός επίσης θα τις εξετάσει.

Επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της θυρεοειδικής λειτουργίας, τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και των πρωτεϊνών στα ούρα, τον έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας και τον καθορισμό της συγκέντρωσης ουρικού οξέος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερλιποπρωτεϊναιμία;

Η θεραπεία της υπερλιποπρωτεϊναιμία εξαρτάται από τον τύπο που έχετε. Όταν η πάθηση είναι αποτέλεσμα υποθυρεοειδισμού, διαβήτη ή παγκρεατίτιδας, το θεραπευτικό πλάνο θα συμπεριλάβει και την αντιμετώπιση των εν λόγω ασθενειών.

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως τα ακόλουθα, για να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων:

  • Φλουβαστατίνη
  • Ατορβαστατίνη
  • Πραβαστατίνη
  • Εζετιμίμπη

Συγκεκριμένες επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υπερλιποπρωτεϊναιμία:

  • Απώλεια βάρους
  • Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά
  • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Ανακούφιση από το στρες
  • Περισσότερη άσκηση

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αντιληφθείτε ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι κατάλληλες για εσάς.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved