Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Υπερτασική καρδιοπάθεια

Τι είναι η υπερτασική καρδιοπάθεια;

Η υπερτασική καρδιοπάθεια αναφέρεται σε παθήσεις της καρδιάς που προκαλούνται από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η καρδιά, όταν λειτουργεί κάτω από αυξημένη πίεση, εμφανίζει ποικίλες διαταραχές. Η υπερτασική καρδιοπάθεια περιλαμβάνει την καρδιακή ανεπάρκεια, την σκλήρυνση του καρδιακού μυός, την στεφανιαία νόσο και πολλές ακόμη ασθένειες.

Είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα και συνιστά την κύρια αιτία θανάτου από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τύποι υπερτασικής καρδιοπάθειας  

Γενικώς, τα καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση αφορούν στους μύες και τις αρτηρίες της καρδιάς. Οι τύποι υπερτασικής καρδιοπάθειας περιλαμβάνουν:

Στένωση των αρτηριών

Οι στεφανιαίες αρτηρίες μεταφέρουν αίμα στον καρδιακό μυ. Όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση εξαναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να στενέψουν, η αιματική ροή προς την καρδιά ελαττώνεται ή σταματά. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως στεφανιαία καρδιοπάθεια ή στεφανιαία νόσος.

Η στεφανιαία νόσος δυσκολεύει την φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και δυσχεραίνει την παροχέτευση αίματος στα όργανα του σώματος. Μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας από θρόμβο, κάτι το οποίο θα διακόψει την αιματική ροή στην καρδιά.

Σκλήρυνση και διόγκωση της καρδιάς

Η υψηλή αρτηριακή πίεση καθιστά δύσκολη την εξώθηση αίματος από την καρδιά. Όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους μύες του σώματος, η κατ’ εξακολούθηση λειτουργία της καρδιάς σε επίπεδα πάνω από το φυσιολογικό θα προκαλέσει σκλήρυνση και διόγκωσή της, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της. Αυτές οι αλλαγές συνήθως συμβαίνουν στην κύρια εξωθητική κοιλότητα της καρδιάς, την αριστερή κοιλία. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως κοιλιακή υπερτροφία.

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή υπερτροφία και το αντίστροφο. Όταν έχετε στεφανιαία νόσο, ο καρδιακός μυς καλείται να δουλέψει εντονότερα. Όταν η κοιλιακή υπερτροφία διογκώνει την καρδιά, οι στεφανιαίες αρτηρίες μπορούν να συμπιεστούν.

Ποιοι εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο υπερτασικής καρδιοπάθειας;

Η καρδιοπάθεια είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 610.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από καρδιοπάθεια κάθε χρόνο.

Ο βασικός προδιαθεσικός παράγοντας της υπερτασικής καρδιοπάθειας είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο κίνδυνος αυξάνεται αν:

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε καρδιοπάθεια αν αυτή υπάρχει στο οικογενειακό ιστορικό σας. Επίσης, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια εν συγκρίσει με τις γυναίκες οι οποίες δεν έχουν περάσει εμμηνόπαυση.  Αντιθέτως, οι άνδρες και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, ανεξαρτήτως φύλου.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν σημαντικά, ανάλογα την σοβαρότητα της κατάστασης και το στάδιο της νόσου. Μπορεί να μην εκδηλώσετε καθόλου συμπτώματα. Αν εκδηλώσετε, αυτά περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο στήθος
 • Κόπωση
 • Παρατεταμένο βήχα
 • Σφίξιμο ή πίεση στο στήθος
 • Απώλεια όρεξης
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους
 • Πόνο στον αυχένα, την πλάτη, τα χέρια ή τους ώμους

Χρειάζεστε άμεση ιατρική φροντίδα αν η καρδιά ξεκινήσει να χτυπά γρήγορα ή άτακτα. Κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή καλέστε το 166 αν αισθάνεστε τάση λιποθυμίας ή έχετε πολύ έντονο πόνο στο στήθος.

Μία απλή κλινική εξέταση θα καταδείξει αν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν αυτό ισχύει, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων καρδιοπάθειας.

Διάγνωση

Εξέταση και διάγνωση: Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον γιατρό;

Ο γιατρός θα συλλέξει το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση, καθώς και εργαστηριακές εξετάσεις για τον έλεγχο των νεφρών, του νατρίου, του καλίου και της γενικότερης εικόνας του αίματος.

Μία ή περισσότερες από τις παρακάτω εξετάσεις θα καθορίσουν την αιτία των συμπτωμάτων σας:

 • Η στεφανιαία αγγειογραφία εξετάζει την αιματική ροή μέσω των στεφανιαίων αρτηριών. Ένας λεπτός σωλήνας, που ονομάζεται καθετήρας, εισάγεται μέσω μιας αρτηρίας στην βουβωνική χώρα ή στο χέρι και οδηγείται στην καρδιά.
 • Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ελέγχει και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Ο γιατρός θα εφαρμόσει ηλεκτρόδια στο στήθος, τα χέρια και τα πόδια σας. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή και ο γιατρός θα σας τα αναλύσει.
 • Το ηχοκαρδιογράφημα προσφέρει μια πολύ λεπτομερή εικόνα της καρδιάς με την χρήση υπερήχων.
 • Το τεστ κοπώσεως με θάλλιο (σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου) εξετάζει την αιματική κυκλοφορία στην καρδιά κατά την διάρκεια γυμναστικής, αλλά και ξεκούρασης.
 • Το απλό τεστ κοπώσεως εξετάζει πώς η άθληση επηρεάζει την λειτουργία της καρδιάς σας και πραγματοποιείται ενώ κάνετε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της υπερτασικής καρδιοπάθειας εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασής σας, την ηλικία σας και το ιατρικό ιστορικό σας.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα βοηθούν την καρδιά μέσω μιας πληθώρας τρόπων. Οι κύριοι στόχοι είναι η πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων, η βελτίωση της αιματικής ροής και η ελάττωση της χοληστερόλης.

Παραδείγματα ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων για τις καρδιοπάθειες αποτελούν:

 • Η ασπιρίνη, για την πρόληψη των θρόμβων
 • Τα νιτρικά, για την αντιμετώπιση του πόνου στο στήθος
 • Οι παρεμποδιστές διαύλων ασβεστίου και οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης
 • Οι στατίνες, για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης
 • Τα διουρητικά, για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Εγχείρηση και συσκευές

Σε πιο σοβαρά περιστατικά πιθανώς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αν απαιτείται ρύθμιση του καρδιακού παλμού, ο γιατρός μπορεί να σας εμφυτεύσει χειρουργικά στο στήθος μία συσκευή η οποία λειτουργεί με μπαταρίες και ονομάζεται βηματοδότης. Ο βηματοδότης παράγει ηλεκτρική διέγερση η οποία αναγκάζει τον καρδιακό μυ να συσταλεί. Η εμφύτευση της συγκεκριμένης συσκευής παρουσιάζει σημαντικά οφέλη όταν η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς είναι πολύ χαμηλή ή απούσα.

Ο καρδιομετατροπέας απινιδωτής είναι μία άλλη εμφυτεύσιμη συσκευή η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών ως απειλητικών για την ζωή καρδιακών αρρυθμιών.

Η χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (CABG) συνεισφέρει στην θεραπεία των φραγμένων στεφανιαίων αρτηριών και πραγματοποιείται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου. Μία μεταμόσχευση καρδιάς ή η εμφύτευση βοηθητικών για την καρδιά συσκευών μπορεί να κριθούν απαραίτητα αν η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Πρόληψη

Ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης και η διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα συνιστά έναν από τους σημαντικότερους τρόπους πρόληψης της υπερτασικής καρδιοπάθειας. Η ελάττωση της πίεσης και της χοληστερόλης, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και ελέγχοντας το άγχος σας, θεωρούνται οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης της οποιασδήποτε καρδιοπάθειας.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής που συνιστώνται συνήθως είναι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, ο επαρκής ύπνος και η τακτική άσκηση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το πώς μπορείτε να βελτιώσετε την γενικότερη εικόνα της υγείας σας.

Επιπλοκές

Τόσο η στεφανιαία νόσος όσο και η κοιλιακή υπερτροφία μπορούν να οδηγήσουν σε:

 • Έμφραγμα: η αιματική ροή προς την καρδιά διακόπτεται και ο μυς νεκρώνεται από έλλειψη οξυγόνου.
 • Καρδιακή ανεπάρκεια: η καρδιά δεν μπορεί να εξωθήσει την απαραίτητη ποσότητα αίματος στο σώμα.
 • Ξαφνική καρδιακή προσβολή: όταν η καρφιά ξαφνικά σταματά να χτυπά, σταματάτε να αναπνέετε και χάνετε τις αισθήσεις σας.
 • Αρρυθμία: ο καρδιακός χτύπος γίνεται ανώμαλος.
 • Ισχαιμική καρδιοπάθεια: η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο
 • Εγκεφαλικό και ξαφνικό θάνατο

Έκβαση

Η ανάρρωση από την υπερτασική καρδιοπάθεια εξαρτάται από την ακριβή κατάσταση και ένταση της πάθησης. Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση της νόσου σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε σοβαρά περιστατικά, η φαρμακευτική αγωγή και η εγχείρηση μπορεί να μην φανούν αποτελεσματικά στην θεραπεία της ασθένειας.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Advanced coronary artery disease. (n.d.) heart.beaumont.edu/coronary-artery-disease

2. Goldberger, Z., Lampert, R. (2006, February 15). Implantable cardioverter-defibrillators: Expanding indications and technologies. JAMA, 295(7), 809-818 jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=202355

3. Heart disease facts. (2015, August 10) cdc.gov/heartdisease/facts.htm

4. Mayo Clinic Staff. (2015, June 6). Left ventricular hypertrophy: Complications mayoclinic.com/health/left-ventricular-hypertrophy/DS00680/DSECTION=complications