Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Τι είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM) είναι μία πάθηση στην οποία ο καρδιακός μυς μυοκάρδιο γίνεται πιο παχύς από το φυσιολογικό, παρεμποδίζοντας την ικανότητα της καρδιάς να εξωθεί το αίμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια δεν προκαλεί συμπτώματα. Τα άτομα με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι γενικά σε θέση να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή. Ωστόσο, κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές. Οι σοβαρές περιπτώσεις δύνανται να εξελιχθούν αργά ή ξαφνικά.

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια εκδηλώνεται περίπου σε 1 σε κάθε 500 άτομα στις Ηνωμένες πολιτείες.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Υποστήριξη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας;

Πολλά άτομα με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι ασυμπτωματικά. Ωστόσο, τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας:

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή περιλαμβάνουν:

Αίτια

Τι προκαλεί την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;

Γονίδια

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι τυπικά μία κληρονομική πάθηση. Βλάβη των γονιδίων μπορεί να προκαλέσει την πάχυνση του καρδιακού μυός. Έχετε 50% πιθανότητα κληρονόμησης ενός τέτοιου γονιδίου εάν κάποιος από τους γονείς σας πάσχει από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Η κληρονόμηση του γονιδίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσετε συμπτώματα της νόσου. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ακολουθεί το πρότυπο της επικρατούς κληρονόμησης. Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν εκδηλώνονται πάντα στα άτομα που φέρουν το μεταλλαγμένο γονίδιο.

Άλλες αιτίες

Άλλες πιθανές αιτίες της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία και την υπέρταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας δεν εντοπίζεται ποτέ.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;

Διαφορετικά τεστ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας.

Κλινική εξέταση

Ο γιατρός θα ακροαστεί την καρδιά σας για φύσημα ή μη φυσιολογικούς ήχους. Το φύσημα μπορεί να εκδηλωθεί όταν ο παχύς καρδιακός μυς διακόπτει την αιματική ροή προς την καρδιά.

Ηχοκαρδιογράφημα

Το ηχοκαρδιογράφημα είναι η πιο κοινή διαγνωστική εξέταση για την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Το ηχοκαρδιογράφημα δημιουργεί εικόνες της καρδιάς με τη χρήση ηχητικών κυμάτων. Ο γιατρός θα αναζητήσει ασυνήθεις κινήσεις.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικά αποτελέσματα.

Holter ρυθμού

Το Ηolter ρυθμού είναι μία φορητή συσκευή ηλεκτροκαρδιογραφήματος, την οποία θα πρέπει φοράτε όλη την ημέρα. Ο γιατρός θα σας επιτρέψει να τη φοράτε για 24 έως 48 ώρες. Έτσι θα διαπιστώσει πώς αλλάζει ο καρδιακός ρυθμός κατά τη διάρκεια των διαφορετικών δραστηριοτήτων σας.

Μαγνητική τομογραφία της καρδιάς

Μία μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων της καρδιάς.

Καρδιακός καθετηριασμός

Αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της πίεσης της αιματικής ροής στην καρδιά και την αναζήτηση αποφράξεων. Ο γιατρός θα τοποθετήσει έναν καθετήρα σε μία αρτηρία σας στο χέρι ή κοντά στη βουβωνική περιοχή. Ο καθετήρας θα κατευθυνθεί προσεκτικά μέσω των αρτηριών έως την καρδιά. Μόλις φτάσεις στην καρδιά, θα εγχυθεί ένα σκιαγραφικό υγρό, ώστε ο γιατρός να λάβει λεπτομερείς ακτινογραφίες.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;

Η θεραπεία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη επιπλοκών, ιδιαίτερα καρδιακής προσβολής. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από:

  • Τα συμπτώματά σας
  • Την ηλικία σας
  • Το επίπεδο δραστηριότητάς σας
  • Την καρδιακή σας λειτουργία

Φαρμακευτική αγωγή

Βήτα-αναστολείς και αναστολείς διαύλων ασβεστίου χρησιμοποιούνται για τη χαλάρωση του καρδιακού μυός, ώστε η καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Αν έχετε ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιαρρυθμικά φάρμακα, όπως αμιοδαρόνη.

Μπορεί ακόμη να χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτικά πριν από κάποια οδοντιατρική διαδικασία ή χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του κινδύνου λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας.

Διαφραγματική μυεκτομή

Η διαφραγματική μυεκτομή είναι χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς που πραγματοποιείται για την απομάκρυνση του παχέος διαφράγματος της καρδιάς. Το διάφραγμα είναι το καρδιακό τοίχωμα μεταξύ των δύο κατώτερων θαλάμων της καρδιάς, των κοιλιών. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η αιματική ροή στην καρδιά.

Η διαφραγματική μυεκτομή πραγματοποιείται μόνο εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν μειώσει τα συμπτώματα.

Διαφραγματική κατάλυση

Η διαφραγματική κατάλυση περιλαμβάνει τη χρήση αλκοόλ για την καταστροφή μέρους του καρδιακού μυός που έχει υποστεί πάχυνση. Η αλκοόλη εγχύεται μέσω ενός καθετήρα που έχει τοποθετηθεί στην αρτηρία η οποία διοχετεύει αίμα στο πάσχον τμήμα της καρδιάς.

Η διαφραγματική κατάλυση συχνά πραγματοποιείται σε άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε διαφραγματική μυεκτομή.

Εμφύτευση βηματοδότη

Εάν έχετε ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, μία μικροσκοπική ηλεκτρονική συσκευή, που ονομάζεται βηματοδότης, μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα στο στήθος σας. Ο βηματοδότης βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού στέλνοντας ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά.

Αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο επεμβατική από τη διαφραγματική μυεκτομή και την κατάλυση. Συνήθως όμως είναι και λιγότερο αποτελεσματική.

Εμφύτευση καρδιομετατροπέα απινιδωτή (ICD)

Ένας εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής είναι μία μικρή συσκευή που χρησιμοποιεί ηλεκτρικά σοκ για τη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και τη ρύθμιση επικίνδυνων αρρυθμιών. Η συσκευή αυτή τοποθετείται εντός του στήθους.

Ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής συχνά χρησιμοποιείται σε άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Αν πάσχετε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ο γιατρός θα σας προτείνει αλλαγές για τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν:

  • Την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής
  • Τη διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα
  • Χαμηλής έντασης σωματική δραστηριότητα
  • Τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ, εφόσον το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι δυνητικά μακροχρόνιες επιπλοκές της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας;

Πολλά άτομα με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια δεν θα αντιμετωπίσουν ποτέ σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της νόσου. Ωστόσο, σε άλλα άτομα η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Ξαφνική ανακοπή της καρδιάς

Η ξαφνική ανακοπή της καρδιάς συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά απότομα να λειτουργεί. Τυπικά προκαλείται από ένα γρήγορο καρδιακό ρυθμό, γνωστό ως κοιλιακή ταχυκαρδία. Δίχως επείγουσα ιατρική φροντίδα, η ανακοπή μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια αποτελεί κύρια αιτία ανακοπής σε άτομα κάτω των 30 ετών.

Μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο ξαφνικής ανακοπής εάν έχετε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθούς προδιαθεσικούς παράγοντες:

  • Οικογενειακό ιστορικό ανακοπής της καρδιάς
  • Προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς
  • Έντονα συμπτώματα
  • Ιστορικό ανώμαλου καρδιακού ρυθμού με ταχυπαλμία
  • Ιστορικό λιποθυμικό επεισοδίων και νεαρή ηλικία
  • Ασυνήθιστη απόκριση της πίεσης του αίματος στη σωματική δραστηριότητα

Καρδιακή ανεπάρκεια

Όταν η καρδιά δεν εξωθεί την απαραίτητη ποσότητα αίματος στο υπόλοιπο σώμα, μπορεί να βιώσετε καρδιακή ανεπάρκεια.

Διατατική μυοκαρδιοπάθεια

Η διάγνωση της νόσου σημαίνει ότι ο καρδιακός μυς είναι εξασθενημένος και διογκωμένος. Η διόγκωση τον καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό.

Λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα

Όταν η εσωτερική επένδυση της καρδιάς ή των καρδιακών βαλβίδων υποστεί μόλυνση, η πάθηση είναι γνωστή ως λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα. Αυτό συμβαίνει όταν βακτήρια ή μύκητες εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία και φτάνουν ως την καρδιά. Η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό ουλώδους ιστού, τρύπες ή όγκους στις καρδιακές βαλβίδες και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα δίχως θεραπεία.

Υποστήριξη

Η ύπαρξη μίας σοβαρής νόσου, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συναισθηματικών προβλημάτων. Κάποια άτομα έχουν δυσκολία να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους, όπως να περιορίσουν τη σωματική άσκηση και να ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει έναν ψυχολόγο ή μία ομάδα υποστήριξης. Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hypertrophic cardiomyopathy. (2015, November) my.clevelandclinic.org/services/heart/disorders/hcm

2. Mayo Clinic Staff. (2015, February 18). Hypertrophic cardiomyopathy: Symptoms and causes mayoclinic.org/diseases-conditions/hypertrophic-cardiomyopathy/symptoms-causes/dxc-20122103

3. What is cardiomyopathy? (2015, October 23) nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/cm