Οφθαλμολογικές παθήσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία (Αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα)

Τι είναι η υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία;

Ο διάφανος ιστός που καλύπτει το μάτι ονομάζεται επιπεφυκότας. Όταν αίμα συσσωρεύεται κάτω από αυτόν τον ιστό, η πάθηση είναι γνωστή ως υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία, ή υπόσφαγμα, ή αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα.

Μία πληθώρα αιμοφόρων αγγείων εντοπίζονται στον επιπεφυκότα και στο χώρο μεταξύ του επιπεφυκότα και του υποκειμένου σκληρού χιτώνα (το λευκό μέρος του ματιού). Επιπρόσθετα με την κάλυψη του σκληρού, ο επιπεφυκότας επίσης επενδύει το εσωτερικό τμήμα των βλεφάρων. Περιέχει πολλούς μικροσκοπικούς αδένες που εκκρίνουν υγρό για την προστασία και τη λίπανση του οφθαλμού.

Ένα από αυτά τα μικρά αιμοφόρα αγγεία μπορεί να σπάσει περιστασιακά. Ακόμη και μία μικροσκοπική ποσότητα αίματος μπορεί να εξαπλωθεί αρκετά στο στενό αυτό χώρο. Καθώς ο επιπεφυκότας καλύπτει μόνο το λευκό μέρος του ματιού, η κεντρική περιοχή του ματιού (ο κερατοειδής χιτώνας) δεν επηρεάζεται. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι υπεύθυνος για την όραση, επομένως οποιαδήποτε αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα δεν θα πρέπει να επηρεάζει την όρασή σας.

Η αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα δεν αποτελεί επικίνδυνη πάθηση. Συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία και συχνά υποχωρεί μέσα σε μία με δύο εβδομάδες.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της υποεπιπεφυκοτικής αιμορραγίας;

Οι αιτίες για πολλές περιπτώσεις υποεπιπεφυκοτικής αιμορραγίας δεν είναι γνώστες. Πιθανές αιτίες είναι οι ακόλουθες:

  • Τυχαίος τραυματισμός
  • Χειρουργική επέμβαση
  • Κόπωση των οφθαλμών
  • Βήχας
  • Έντονο πτέρνισμα
  • Άρση βαρέων αντικειμένων
  • Τρίψιμο των ματιών
  • Υπέρταση
  • Αιμορραγικές διαταραχές
  • Συγκεκριμένα φάρμακα, όπως ασπιρίνη και στεροειδή
  • Λοιμώξεις των οφθαλμών
  • Λοιμώξεις που συνοδεύονται από πυρετό, όπως η γρίπη και η ελονοσία
  • Συγκεκριμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου
  • Παράσιτα
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης C

Η υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία μπορεί περιστασιακά να εμφανιστεί στα νεογνά κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο υποεπιπεφυκοτικής αιμορραγίας;

Η αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα είναι μία κοινή πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Θεωρείται πως επηρεάζει εξίσου τα δύο φύλα και όλες τις φυλές. Ο κίνδυνος εμφάνισης ενός τέτοιου είδους αιμορραγίας αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Αν έχετε κάποια αιμορραγική διαταραχή ή λαμβάνετε αντιπηκτικά, ο κίνδυνος είναι ελαφρώς μεγαλύτερος.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υποεπιπεφυκοτικής αιμορραγίας;

Η πάθηση τυπικά προκαλεί ερυθρότητα στο ένα μάτι. Το πάσχον μάτι μπορεί να το αισθάνεστε ελαφρώς ερεθισμένο. Συνήθως δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Δεν θα πρέπει να παρατηρήσετε αλλαγές στην όρασή σας, πόνο στο μάτι ή έκκριση δακρύων. Θα παρατηρήσετε βέβαια μία έντονα κόκκινη κηλίδα στο μάτι σας και το υπόλοιπο μπορεί να φαίνεται απολύτως φυσιολογικό.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε αίμα στο μάτι ύστερα από ένα τραυματισμό στο κρανίο. Η αιμορραγία μπορεί να προέρχεται από τον εγκέφαλο και όχι κάτω από τον επιπεφυκότα ιστό.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία;

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας αν έχετε πρόσφατα παρατηρήσει ασυνήθιστους μώλωπες ή αιμορραγία ή οποιοδήποτε άλλο τραυματισμό, όπως ξένο σώμα στο μάτι.

Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις αν έχετε αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα. Ο γιατρός θα εξετάσει τους οφθαλμούς σας και θα ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό αιμορραγικών διαταραχών. Αυτό είναι πιο πιθανό αν έχετε παρατηρήσει αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα περισσότερο από μία φορά ή παρατηρείτε περίεργους μώλωπες στο σώμα σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία;

Συνήθως, η θεραπεία δεν κρίνεται απαραίτητη. Η αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα θα υποχωρήσει από μόνη της μέσα σε 7 με 14 ημέρες και σταδιακά θα γίνεται λιγότερο ορατή.

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα αρκετές φορές την ημέρα αν αισθάνεστε το μάτι σας ερεθισμένο. Επίσης, θα σας ζητήσει να αποφύγετε τη λήψη φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, όπως ασπιρίνη ή βαρφαρίνη.

Θα χρειαστείτε περαιτέρω αξιολόγηση εάν ο γιατρός εντοπίσει ότι η πάθησή σας οφείλεται σε υπέρταση ή αιμορραγική διαταραχή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία;

Δεν είναι πάντα εφικτό να αποτρέψετε την αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα. Όμως είναι χρήσιμο να αποφεύγετε τη λήψη φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να τρίβετε τα μάτια σας. Αν υποπτεύεστε ότι υπάρχει ξένο σώμα στο μάτι σας, ξεπλύνετέ το με τα δικά σας δάκρυα ή με τεχνητά δάκρυα και μη χρησιμοποιείτε τα χέρια σας. Φοράτε πάντα προστατευτικά γυαλιά για να αποφεύγετε την είσοδο ξένων σωμάτων στο μάτι.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της υποεπιπεφυκοτικής αιμορραγίας;

Καθώς η πάθηση υποχωρεί, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνιση των ματιών σας. Η περιοχή της αιμορραγίας μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος και να αποκτήσει κίτρινη ή ροζ απόχρωση. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Με την πάροδο του χρόνου, το μάτι θα επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2016). Subconjunctival hemorrhage (broken blood vessel in eye): Overview. mayoclinic.org/diseases-conditions/subconjunctival-hemorrhage/home/ovc-20231436

2. Roat MI. (2016). Subconjunctival hemorrhages. merckmanuals.com/professional/eye-disorders/conjunctival-and-scleral-disorders/subconjunctival-hemorrhages

3. Subconjunctival hemorrhage. (n.d.). fairview.org/HealthLibrary/Article/90434