Τι αισθάνεσαι;

Τραυματισμοί

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Τι είναι το υποσκληρίδιο αιμάτωμα;

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα συμβαίνει όταν αίμα συσσωρεύεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου κάτω από το κρανίο. Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι απειλητικό για τη ζωή. Συνήθως είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού της κεφαλής.

Υποσκληρίδια αιματώματα είναι είτε οξεία είτε χρόνια. Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα συνήθως οφείλεται σε σοβαρό τραυματισμό της κεφαλής. Περίπου 20-30% των ατόμων ανακτούν πλήρως ή μερικώς την εγκεφαλική λειτουργία μετά από ένα οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα αναπτύσσεται λόγω ενός ηπιότερου τραυματισμού της κεφαλής.

Ένας θρόμβος στην επιφάνεια του εγκεφάλου επίσης ονομάζεται υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Πώς σχηματίζονται τα υποσκληρίδια αιματώματα;

Ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα συμβαίνει όταν μία φλέβα υφίσταται ρήξη μεταξύ του κρανίου και της επιφάνειας του εγκεφάλου.

Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Αν υποστείτε ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, αυτή η περιοχή είναι πιθανό ότι θα γεμίσει με αίμα προκαλώντας απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα. Αυτό ονομάζεται οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα και είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος υποσκληρίδιου αιματώματος.

Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα συνήθως προκαλείται από:

 • Αυτοκινητιστικό δυστύχημα
 • Χτύπημα στο κεφάλι
 • Πτώση

Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα σχηματίζεται ταχέως και τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα. Περίπου 50-90% των ατόμων που εκδηλώνουν οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα πεθαίνουν από την πάθηση ή τις επιπλοκές της.

Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα συνήθως προκαλείται από ήπιους ή επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς της κεφαλής. Παρατηρείται πιο συχνά στους ηλικιωμένους που πέφτουν επανειλημμένως χτυπώντας το κεφάλι τους. Βέβαια, κάποια χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα μπορεί να εκδηλωθούν χωρίς προφανή αιτία.

Ο υψηλότερος ρυθμός εμφάνισης της πάθησης στους ηλικιωμένους μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, καθώς τα άτομα μεγαλώνουν. Αυτό δημιουργεί επιπλέον χώρο στο κρανίο επιτρέποντας την πιο εύκολη καταστροφή των φλεβών κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού της κεφαλής. Τα συμπτώματα ενός χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος δεν παρατηρούνται αμέσως και μπορεί να μην εκδηλωθούν ακόμη και για εβδομάδες.

Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί από το οξύ. Ωστόσο, εξακολουθεί να μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός υποσκληριδίου αιματώματος;

Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα προκαλεί άμεσα συμπτώματα. Ωστόσο, τα άτομα με χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικά.

Κοινά συμπτώματα υποσκληρίδιου αιματώματος είναι τα εξής:

 • Συγκεχυμένη ομιλία
 • Απώλεια αισθήσεων ή κώμα
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Μούδιασμα
 • Έντονος πονοκέφαλος
 • Αδυναμία
 • Προβλήματα στην όραση

Θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας αν βιώνετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις και άλλων εξίσου σοβαρών προβλημάτων της υγείας. Τα συμπτώματα ενός χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος είναι παρόμοια με αυτά της άνοιας, του εγκεφαλικού, όγκων ή άλλων προβλημάτων στον εγκέφαλο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το υποσκληρίδιο αιμάτωμα;

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα μπορεί να διαγνωστεί με απεικονιστικές τεχνικές, όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία. Οι εν λόγω εξετάσεις επιτρέπουν στο γιατρό να εξετάσει προσεκτικά τον εγκέφαλο, το κρανίο, τις φλέβες και άλλα αιμοφόρα αγγεία.

Επιπλέον, αυτές οι εξετάσεις μπορεί να αποκαλύψουν αίμα εντός του εγκεφάλου.

Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος, και συγκεκριμένα ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα. Το πλήρες αιμοδιάγραμμα μετρά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Ένας χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να υποδεικνύει σημαντική απώλεια αίματος.

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, αναζητώντας ενδείξεις εσωτερικής αιμορραγίας.

Θεραπεία

Ποιες είναι θεραπευτικές επιλογές του υποσκληρίδιου αιματώματος;

Ένα οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα αντιμετωπίζεται μόνο στα επείγοντα περιστατικά.

Μία χειρουργική διαδικασία, που ονομάζεται κρανιοτομία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση ενός μεγάλου υποσκληρίδιου αιματώματος. Συνήθως η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των οξέων υποσκληρίδιων αιματωμάτων. Ο γιατρός αφαιρεί τμήμα του κρανίου, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο θρόμβο ή το αιμάτωμα, το οποίο στη συνέχεια απομακρύνει.

Για ένα οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα, η κρανιοτομία μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς. Ωστόσο, είναι μία διαδικασία που έχει κινδύνους. Σε μία μελέτη, το 18% των ασθενών πέθαναν μέσα σε 30 ημέρες από τη χειρουργική επέμβαση.

Μία τρύπα στο κρανίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστράγγιση ενός χρόνου υποσκληρίδιου αιματώματος, καθώς και ενός οξέος αιματώματος που είναι μικρότερο από ένα εκατοστό στο πιο παχύ του σημείο. Αρχικά, ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει μικρές τρύπες στο κρανίο και ύστερα θα εισάγει λεπτούς σωλήνες εντός τους. Το αίμα του αιματώματος θα αποστραγγίξει μέσω αυτών των σωλήνων. Παρόλο που ο ρυθμός ανάρρωσης ποικίλει, το 80-90% των ασθενών παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας μετά από αυτή τη διαδικασία.

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιεπιληπτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη επιληπτικών κρίσεων που μπορεί να προκαλούνται από το υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Μπορεί να χρειαστείτε και φάρμακα για την αντιμετώπιση της εγκεφαλικής βλάβης. Τα κορτικοστεροειδή συχνά συνταγογραφούνται για τη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές του υποσκληρίδιου αιματώματος;

Οι επιπλοκές ενός υπισκληρίδιου αιματώματος μπορεί να εκδηλωθούν σύντομα μετά τον τραυματισμό ή, μερικές φορές, αφού ο τραυματισμός έχει αντιμετωπιστεί.

Οι εν λόγω επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εγκεφαλική κήλη, η οποία ασκεί πίεση στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Μόνιμη μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα

Η έκβαση των επιπλοκών εξαρτάται από τη σοβαρότητα της εγκεφαλικής βλάβης. Άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν είτε το χρόνιο είτε το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Τα άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά (αντιπηκτικά) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Επίσης, τα άτομα άνω των 65 ετών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, ιδιαίτερα χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση των υποσκληρίδιων αιματωμάτων;

Επιληπτικές κρίσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ύστερα από την ανάρρωση από ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα, ακόμη κι αν το αιμάτωμα έχει απομακρυνθεί.

Η έκβαση για την ανάρρωση εξαρτάται από τον τύπο της εγκεφαλικής βλάβης που έχετε και τη θέση που βρίσκεται. Ο γιατρός θα δημιουργήσει ένα θεραπευτικό πλάνο, καθώς και ένα πλάνο ανάκαμψης, προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Almenawer SA, et al. (2014). Chronic subdural hematoma management: a systematic review and meta-analysis of 34,829 patients. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24096761

2. Chronic Subdural hematomas. (n.d.). neurosurgery.ucla.edu/chronic-subdural-hematomas

3. Lukasiewicz AM, et al. (2016). Patient factors associated with 30-day morbidity, mortality, and length of stay after surgery for subdural hematoma: a study of the American College of Surgeons National Surgical Quality Improvement Program. https://thejns.org/view/journals/j-neurosurg/124/3/article-p760.xml

4. Subdural haematoma - symptoms. (2011). nhs.uk/Conditions/Subdural-haematoma/Pages/Symptoms.aspx