Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Υποθερμία

Τι είναι η υποθερμία και πώς προκύπτει;

Η υποθερμία είναι  μια πάθηση η οποία προκύπτει όταν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει υπό των 35° C. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από αυτή την πτώση της θερμοκρασίας είναι πολύ σοβαρές και συμπεριλαμβάνουν και τον θάνατο. Η υποθερμία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή επηρεάζει την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Συμπτώματα Αίτια Παράγοντες Κινδύνου Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υποθερμίας;

Τα πιο κοινά συμπτώματα της υποθερμίας περιλαμβάνουν:

 • ακραίο τρόμο
 • αργή αναπνοή
 • αργή ομιλία
 • αδεξιότητα
 • αστάθεια
 • σύγχυση
 • ζάλη

Άτομα που νιώθουν υπερβολική κόπωση, που έχουν αδύναμο σφυγμό ή έχουν χάσει τις αισθήσεις τους μπορεί να υποφέρουν από υποθερμία.  

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια της υποθερμίας;

Το κρύο είναι η πρωταρχική αιτία της υποθερμίας. Όταν το σώμα σας βιώνει θερμοκρασίες ακραίου κρύου, χάνει την θερμότητά του γρηγορότερα από ότι την παράγει. Η παρατεταμένη παραμονή σε κρύο νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα.  

Η ανικανότητα του σώματος να παραγάγει την θερμότητα που χρειάζεται είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Η θερμοκρασία του σώματός σας μπορεί να πέσει γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό.

Η έκθεση σε θερμοκρασίες πέρα από του φυσιολογικού κρύου, μπορεί επίσης να προκαλέσει υποθερμία. Για παράδειγμα, αν εισέλθετε σε ένα πολύ κρύο – λόγω κλιματισμού – δωμάτιο, ενώ πριν βρισκόσαστε σε εξωτερικό χώρο, βρίσκεστε σε κίνδυνο να χάσετε μεγάλη ποσότητα της θερμότητας του σώματός σας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Παράγοντες Κινδύνου

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση υποθερμίας;

Ηλικία

Η ηλικία αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με την υποθερμία. Τα νεογνά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υποθερμία. Αυτό συμβαίνει λόγω της μειωμένης ικανότητάς τους να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να ντύνονται κατάλληλα όταν ο καιρός είναι κρύος. Θα πρέπει επίσης να έχετε ρυθμισμένο τον κλιματισμό με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφύγετε την υποθερμία στο σπίτι.

Ψυχικές Ασθένειες και Άνοια

Οι ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, θέτουν τους ασθενείς αυτούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο υποθερμίας. Η άνοια ή η απώλεια μνήμης που συχνά εμφανίζεται ταυτόχρονα με δυσκολίες στην επικοινωνία και την κατανόηση, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο υποθερμίας. Τα άτομα με μειωμένη διανοητική αντίληψη μπορεί να μην ντύνονται κατάλληλα στο κρύο. Μπορεί επίσης να μην συνειδητοποιούν ότι κρυώνουν και να παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους με θερμοκρασίες κρύου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Χρήση Αλκοόλ και Ναρκωτικών Ουσιών

Η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών μπορεί επίσης να παρεμποδίσει την διανοητική σας αντίληψη. Επίσης, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσετε τις αισθήσεις σας, γεγονός που μπορεί να συμβεί σε εξωτερικό χώρο με επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες. Το αλκοόλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, επειδή δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι θερμαίνει το εσωτερικό του σώματος. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και την απώλεια μεγαλύτερης ποσότητας θερμότητας από του δέρματος.

 Έτερες Ιατρικές Παθήσεις

Κάποιες ιατρικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να διατηρήσει την κατάλληλη θερμοκρασία ή να καταλάβει το κρύο. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν:

 • τον υποθυρεοειδισμό, ο οποίος παρουσιάζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πολύ μικρή ποσότητα ορμόνης
 • την αρθρίτιδα
 • την αφυδάτωση
 • τον διαβήτη
 • την νόσο του Parkinson, η οποία είναι μια διαταραχή του νευρικού συστήματος και επηρεάζει την κίνηση

Οι ακόλουθες παθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν έλλειψη αίσθησης της θερμοκρασίας του σώματος:

 • το εγκεφαλικό
 • τα τραύματα στην σπονδυλική στήλη
 • τα εγκαύματα
 • ο υποσιτισμός

Τα φάρμακα

Κάποια αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά και αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίσει την θερμοκρασία του. Συζητήστε με τον γιατρό σας, αν λαμβάνετε αυτού του είδους τα φάρμακα, ειδικά να εργάζεστε συχνά έξω στο κρύο ή αν ζείτε σε μέρη με κρύο καιρό.

Ο Τόπος Διαμονής Σας

Ο τόπος διαμονής σας μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τον κίνδυνο που διατρέχετε σε σχέση με τις κρύες θερμοκρασίες του σώματός σας. Η διαμονή σε περιοχές όπου συχνά η θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης στο ακραίο κρύο.

Θεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία για την υποθερμία;

Η υποθερμία αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό . Καλέστε άμεσα το 166 αν υποπτεύεστε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε υποφέρει από υποθερμία.

Στόχος της αντιμετώπισης της υποθερμίας είναι να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ενώ αναμένετε την ιατρική φροντίδα, το άτομο που υποφέρει από υποθερμία ή ο φροντιστής του μπορεί να λάβει κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση:

Φροντίστε το άτομο με προσοχή

Φροντίστε τον ασθενή με προσοχή. Μην τους κάνετε μαλάξεις προσπαθώντας να αποκαταστήσετε την ροή του αίματος. Οποιαδήποτε ισχυρή ή εκτεταμένη κίνηση μπορεί να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο. Μετακινείστε τους ή προστατέψετε τους από το κρύο.

Αφαιρέστε τον υγρό ρουχισμό του ατόμου

Αφαιρέστε τον υγρό ρουχισμό του ατόμου. Αν είναι απαραίτητο, να σκίσετε τα ρούχα, ώστε να αποφύγετε να μετακινήσετε το άτομο. Καλύψτε το με ζεστές κουβέρτες, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου του, αλλά όχι του στόματός του. Αν δεν έχετε κουβέρτες στην διάθεσή σας, χρησιμοποιείστε την θερμότητα του δικού σας σώματος για να τους ζεστάνετε.

Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες

Εφαρμόστε ζεστές, στεγνές κομπρέσες στο σώμα του ατόμου, όπως ένα μπουκάλι με ζεστό νερό ή μια ζεσταμένη πετσέτα. Εφαρμόστε τις κομπρέσες μόνο στο στήθος, το λαιμό και την βουβωνική χώρα. Μην εφαρμόζετε κομπρέσες στα χέρια ή τα πόδια, και μην χρησιμοποιείτε θερμαντικά μαξιλάρια ή λάμπες θέρμανσης. Η εφαρμογή κομπρέσας στις περιοχές αυτές θα στείλει το κρύο αίμα στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο. Οι κομπρέσες με πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα ή καρδιακά επεισόδια.

Παρακολουθείτε την αναπνοή του ατόμου

Παρακολουθείτε την αναπνοή του ατόμου. Αν η αναπνοή του σας φαίνεται επικίνδυνα αργή, ή αν χάσει τις αισθήσεις του, διενεργήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη αν φυσικά έχετε την κατάλληλη εκπαίδευση.

Ιατρική Αντιμετώπιση

Οι σοβαρές περιπτώσεις υποθερμίας αντιμετωπίζονται με την ενδοφλέβια χορήγηση ζεστών υγρών, συχνά αλατούχων. Ο γιατρός θα αναθερμάνει το αίμα, μια διαδικασία κατά την οποία αντλούν το αίμα από το σώμα, το θερμαίνουν και το επανατοποθετούν στο σώμα.  

Η αναθέρμανση του αναπνευστικού συστήματος μπορεί επίσης να γίνει μέσω ρινικών μασκών και σωλήνων. Η θέρμανση του στομάχου μέσω πλύσης ή αντλίας στομάχου, κατά την οποία ζεστό διάλυμα αλατόνερου εισέρχεται στο στομάχι, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

 

Πρόληψη

Ποια μέτρα πρόληψης μπορούμε να πάρουμε για την υποθερμία;

Η λήψη προληπτικών μέτρων είναι η λύση για να αποφύγετε την υποθερμία.

Ο Ρουχισμός

Το πιο απλό μέτρο που μπορείτε να λάβετε σχετίζεται με τα ρούχα που φοράτε. Τις κρύες μέρες, φορέστε αρκετές  στρώσεις ρούχων, ακόμη κι αν δεν θεωρείτε ότι κάνει κρύο έξω. Είναι ευκολότερο να αφαιρέσετε κάποια ρούχα από το να πρέπει να αντιμετωπίσετε την υποθερμία. Καλύψτε όλα τα μέρη του σώματος, φορέστε καπέλα, γάντια και κασκόλ τον χειμώνα. Επίσης, να είστε προσεχτικοί όταν ασκείστε έξω τις κρύες μέρες. Η εφίδρωση μπορεί να σας κάνει να κρυώσετε και να κάνει το σώμα σας επιρρεπές στην υποθερμία.

Παραμείνετε Στεγνοί

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να παραμείνετε στεγνοί. Αποφύγετε την κολύμβηση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και βεβαιωθείτε ότι φοράτε αδιάβροχα ρούχα σε περίπτωση βροχής ή χιονιού. Αν βρεθείτε εγκλωβισμένοι στην θάλασσα λόγω ατυχήματος, προσπαθήστε να παραμείνετε στεγνοί, όσο είναι δυνατό μέσα ή πάνω στο πλεούμενο. Αποφύγετε να κολυμπήσετε μέχρι να δείτε βοήθεια να πλησιάζει.

Η διατήρηση του σώματος σε φυσιολογικές θερμοκρασίες είναι πολύ σημαντική, ώστε να αποφύγετε την υποθερμία. Αν η θερμοκρασία σας είναι χαμηλότερη των 35° C, θα πρέπει να αναζητήστε ιατρική φροντίδα, ακόμη κι αν δεν νιώθετε κανένα από τα συμπτώματα της υποθερμίας.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές μπορεί να συμβούν λόγω υποθερμίας;

Η άμεση ιατρική φροντίδα είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη των επιπλοκών. Όσο περισσότερο αναμένετε, τόσο περισσότερες επιπλοκές λόγω της υποθερμίας μπορεί να προκύψουν. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • τα κρυοπαγήματα, ή θάνατο του ιστού, οι οποίες είναι οι πιο κοινές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν όταν οι ιστοί του σώματος ψύχονται
 • τις χιονίστρες, ή βλάβες των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων
 • την γάγγραινα, ή καταστροφή του ιστού
 • το πόδι των χαρακωμάτων, η οποία είναι μια πάθηση που καταστρέφει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία λόγω της παρατεταμένης παραμονής στο νερό

Η υποθερμία μπορεί επίσης να προκαλέσει θάνατο.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Curtis, R. (n.d.). Outdoor action guide to hypothermia and cold weather injuries princeton.edu/~oa/safety/hypocold.shtml

2. Hypothermia. (2012, December 3) emergency.cdc.gov/disasters/winter/staysafe/hypothermia.asp

3. Mayo Clinic Staff. (2014, June 18). Hypothermia mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothermia/basics/definition/con-20020453