Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Υποθυρεοειδισμός

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Ο υποθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν το σώμα δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Ο θυροειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που εντοπίζεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού. Απελευθερώνει ορμόνες που επιτρέπουν στο σώμα να ρυθμίζει και να αξιοποιεί την ενέργειά του.

Ο θυροειδής είναι υπεύθυνος για την παροχή ενέργειας σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος. Μεταξύ άλλων, ελέγχει τον καρδιακό παλμό και την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Δίχως την σωστή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, οι φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται.

Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει πιο συχνά τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Συνήθως εμφανίζεται μετά τα 60 έτη, χωρίς όμως να αποκλείεται και η εκδήλωσή του σε μικρότερες ηλικίες. Η διάγνωσή του μπορεί να γίνει τυχαία κατά την διάρκεια τυπικών εξετάσεων αίματος ή λόγω της εμφάνισης συμπτωμάτων.

Αν έχετε διαγνωσθεί πρόσφατα με υποθυρεοειδισμό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η θεραπεία είναι απλή, ασφαλής και αποτελεσματική. Η πλειονότητα των θεραπειών στηρίζεται στην εξωγενή ενίσχυση των χαμηλών ορμονικών επιπέδων. Ουσιαστικά, λαμβάνοντας τα κατάλληλα συμπληρώματα, αντικαθιστάτε ό,τι δεν παράγεται φυσιολογικά, βοηθώντας το σώμα να επιστρέψει στην κανονική του λειτουργία.

Διατροφικές προτάσεις για άτομα με υποθυρεοειδισμό 

Ως γενικός κανόνας, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή την οποία πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με υποθυρεοειδισμό. Παρόλα αυτά, παρακάτω παρατίθενται ορισμένες προτάσεις που καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν.

Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Ο θυρεοειδής σας χρειάζεται επαρκείς ποσότητες ιωδίου για την πλήρη λειτουργία του. Δεν χρειάζεται, όμως, να λαμβάνετε συμπληρώματα ιωδίου. Μία ισορροπημένη διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά παρέχει όσο ιώδιο χρειάζεστε.

Ελέγξτε την πρόσληψη σόγιας

Η σόγια μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση των θυρεοειδικών ορμονών. Αν καταναλώνετε πολλά προϊόντα σόγιας, πιθανώς να μην απορροφάτε πλήρως το φάρμακο που λαμβάνετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μωρά που χρειάζονται θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό, ενώ παράλληλα πίνουν γάλα σόγιας.

Η σόγια ανευρίσκεται στα εξής προϊόντα:

  • Γάλα σόγιας
  • Σος σόγιας
  • Tofu
  • Vegan τυρί και  vegan προϊόντα κρέατος
  • Φασόλια σόγιας

Χρειάζεστε σταθερές δόσεις του φαρμάκου σας για να επιτύχετε τα επιθυμητά επίπεδα ορμονών στο αίμα σας. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων με σόγια τουλάχιστον δύο ώρες πριν και μετά την λήψη της αγωγής σας.

Ελέγξτε την κατανάλωση φυτικών ινών

Όπως και η σόγια, έτσι και οι φυτικές ίνες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη απορρόφηση των ορμονών. Συνεπώς, η υπερβολική κατανάλωσή τους μέσω της διατροφής μπορεί να αποτρέψει το σώμα από το να λάβει τις ορμόνες που χρειάζεται. Βέβαια, οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, για αυτό δεν πρέπει να τις αποφεύγετε εντελώς. Αντ’ αυτού, αποφύγετε την λήψη του φαρμάκου σας μέσα σε ορισμένες ώρες από την στιγμή που καταναλώσατε τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες.

Μην λαμβάνετε φάρμακα του θυροειδούς μαζί με άλλα συμπληρώματα

Αν λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής ή άλλα φάρμακα επιπρόσθετα με αυτά για τον θυροειδή σας, προσπαθήστε να τα παίρνετε σε διαφορετικούς χρόνους. Αυτό συνίσταται, διότι πολλά φάρμακα μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση των ορμονών, για αυτό καλό είναι να παίρνετε το φάρμακο του θυροειδή σας με άδειο στομάχι.

Ζώντας με υποθυρεοειδισμό: τι να προσέξετε

Αν λαμβάνετε θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό, μπορεί να αντιμετωπίσετε μακροχρόνια προβλήματα ή επιπλοκές εξαιτίας της κατάστασης. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να ελαττώσετε τις αρνητικές επιδράσεις του υποθυρεοειδισμού στην ποιότητα ζωής σας:

Αναπτύξτε τρόπους αντιμετώπισης της κόπωσης

Παρά το γεγονός ότι λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, μπορεί ακόμη να βιώνετε κόπωση ορισμένες φορές. Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε επαρκώς κάθε βράδυ, να διατηρείτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να ενσωματώσετε τρόπους διαχείρισης του άγχους στην καθημερινότητά σας, όπως η yoga και ο διαλογισμός, προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Μιλήστε

Μία χρόνια ιατρική πάθηση είναι μια δύσκολη κατάσταση, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται και από άλλα ιατρικά προβλήματα. Βρείτε ανθρώπους στους οποίους θα μπορείτε να εμπιστευτείτε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας. Αυτοί μπορεί να είναι ένας ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής, ένας στενός φίλος, ένα μέλος της οικογένειάς σας ή μια ομάδα υποστήριξης για άτομα που ζουν με την νόσο.

Πολλά νοσοκομεία προγραμματίζουν συναντήσεις για άτομα με υποθυρεοειδισμό. Ρωτήστε για περαιτέρω πληροφορίες και παρακολουθήστε μια τέτοια συνάντηση. Θα είναι ιδιαίτερα επιβοηθητικό, καθώς θα έρθετε σε επαφή με άτομα τα οποία αντιλαμβάνονται ακριβώς αυτό που βιώνετε και μπορούν να σας προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές.

Ελέγξτε άλλα προβλήματα υγείας

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτοάνοσων ασθενειών και υποθυρεοειδισμού.

Ο υποθυρεοειδισμός συχνά συνοδεύεται από άλλες παθήσεις όπως:

  • Διαβήτης
  • Λύκος
  • Αποφρακτική υπνική άπνοια
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Διαταραχές των επινεφριδίων
  • Κοιλιοκάκη
  • Προβλήματα στην υπόφυση

Υποθυρεοειδισμός και κατάθλιψη

Όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι χαμηλά, οι φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται. Αυτό δημιουργεί μια πληθώρα συμπτωμάτων, όπως κόπωση, αύξηση βάρους, ακόμη και κατάθλιψη.

Ορισμένα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να βιώσουν μόνο προβλήματα με την διάθεσή τους. Αυτό καθιστά την διάγνωση της πάθησης ιδιαίτερα δύσκολη. Αντί να θεραπεύσει μόνο τον εγκέφαλο, ο γιατρός επίσης θα πρέπει να λάβει υπόψιν την εξέταση και θεραπεία ενός θυρεοειδή αδένα που υπολειτουργεί.

Η κατάθλιψη και ο υποθυρεοειδισμός μοιράζονται αρκετά συμπτώματα και αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Δυσκολίες στον ύπνο
  • Δυσκολίες στην συγκέντρωση
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Αύξηση σωματικού βάρους
  • Μειωμένη επιθυμία και ικανοποίηση για το οτιδήποτε

Ωστόσο, οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν και συμπτώματα που διακρίνουν την μία από την άλλη. Στον υποθυρεοειδισμό, η δυσκοιλιότητα, η ξηροδερμία, η υψηλή χοληστερόλη και η τριχόπτωση είναι αρκετά συχνά. Τα συμπτώματα αυτά δεν αναμένονται όταν υπάρχει μόνο κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη συνήθως διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό. Ο υποθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται με βάση την κλινική εξέταση και τις εξετάσεις αίματος. Προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της θυρεοειδικής λειτουργίας, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις.

Αν η κατάθλιψη προκαλείται μόνο εξαιτίας του υποθυρεοειδισμού, η θεραπεία αυτού θα πρέπει να θεραπεύσει και την κατάθλιψη. Αν όχι, θα σας συνταγογραφηθούν φάρμακα και για τις δύο παθήσεις. Η δοσολογία θα ρυθμίζεται σταδιακά έως ότου η κατάθλιψη και ο υποθυρεοειδισμός τεθούν υπό έλεγχο.

Υποθυρεοειδισμός και άγχος

Ενώ ο υποθυρεοειδισμός σχετίζεται ευρέως με την κατάθλιψη, μία πρόσφατη μελέτη καταδεικνύει ότι σχετίζεται και με το άγχος. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 100 ασθενείς από 18 ως 45 ετών με διαγνωσμένο ιστορικό υποθυρεοειδισμού. Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο, ανακάλυψαν ότι περίπου το 60% πληροί τα κριτήρια για κάποια μορφή άγχους.

Ωστόσο, η υπάρχουσα μέχρι σήμερα έρευνα αποτελείται από μικρές δειγματοληπτικά μελέτες. Μεγαλύτερες και πιο εστιασμένες στο άγχος έρευνες θα συνεισφέρουν στο να καθοριστεί αν όντως υφίσταται πραγματική σύνδεση μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και του άγχους. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρετε όλα τα συμπτώματά σας στον γιατρό όταν εξετάζεστε για την θυρεοειδική λειτουργία.

Υποθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη

Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σας. Ο θυροειδής είναι υπεύθυνος για πολλές από τις λειτουργίες του, όπως ο καρδιακός παλμός, ο μεταβολισμός και η ρύθμιση της θερμοκρασίας. Όταν δεν παράγονται αρκετές ορμόνες, όλες αυτές οι λειτουργίες επιβραδύνονται.

Οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό που επιθυμούν να μείνουν έγκυες αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες. Η χαμηλή θυρεοειδική λειτουργία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει:

  • Προβλήματα στην εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου
  • Αναιμία
  • Προεκλαμψία
  • Χαμηλό βάρος εμβρύου
  • Αποβολή
  • Γενετικές ανωμαλίες
  • Θάνατο του εμβρύου

Βέβαια, οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, έχουν υγιείς εγκυμοσύνες.  Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό και είστε έγκυος, είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε τα παρακάτω μέχρι τον τοκετό:

Λαμβάνετε τακτικά τα φάρμακά σας

Συνεχίστε να λαμβάνετε την φαρμακευτική σας αγωγή, όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Οφείλετε να κάνετε συχνές εξετάσεις, ώστε ο γιατρός να μπορεί να ρυθμίζει καταλλήλως την δοσολογία των θυρεοειδικών σας φαρμάκων, καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται.

Μιλήστε στον γιατρό σας για την εξέταση

Οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό ενώ είναι έγκυες. Αυτό συμβαίνει σε 3 ως 5 ανά 1000 εγκυμοσύνες. Ορισμένοι γιατροί ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών των εγκύων, ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα τον υποθυρεοειδισμό, αν αυτός προκύψει. Αν τα επίπεδα εμφανιστούν χαμηλότερα από το φυσιολογικό, ο γιατρός θα σας προτείνει κάποια θεραπεία.

Ορισμένες γυναίκες που δεν αντιμετώπισαν ποτέ πρόβλημα με τον θυροειδή πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να εμφανίσουν μετά τον τοκετό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επιλόχειος θυρεοειδίτιδα. Στο 80% περίπου των γυναικών η κατάσταση αυτή υποχωρεί μέσα σε ένα χρόνο και δεν απαιτείται πλέον φαρμακευτική αγωγή. Το υπόλοιπο 20% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με επιλόχειο θυρεοειδίτιδα χρειάζεται μακροχρόνια θεραπεία.

Τραφείτε καλά

Το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η λήψη πολυβιταμινών θα συνεισφέρουν σε μια υγιή κύηση.

Υποθυρεοειδισμός και απώλεια βάρους

Ο θυροειδής αδένας παράγει ορμόνες υπεύθυνες για μια πληθώρα φυσιολογικών λειτουργιών, οι οποίες περιλαμβάνουν την χρήση ενέργειας, τον έλεγχο της θερμοκρασίας, την ρύθμιση του μεταβολισμού και την διατήρηση της λειτουργίας των οργάνων.

Όταν οι ορμόνες αυτές είναι σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις έρευνες, τα άτομα είναι πιο πιθανό να λάβουν βάρος. Αυτό συμβαίνει, διότι το σώμα δεν καταβολίζει την ενέργεια τόσο αποτελεσματικά όσο αν ο θυροειδής λειτουργούσε φυσιολογικά. Ωστόσο, αυτά τα πλεονάζοντα κιλά δεν είναι πολλά – συνήθως 2,5 με 4,5 κιλά.

Όταν η πάθηση θεραπευτεί, είναι πολύ πιθανό να χάσετε το βάρος που είχατε προσλάβει. Αν η θεραπεία δεν συνεισφέρει στην απώλεια των κιλών, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε άλλους τρόπους για να το επιτύχετε αυτό, όπως αλλαγές στην διατροφή και τακτική άθληση. Όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών αποκαθίστανται, η ικανότητα να ρυθμίζετε το βάρος σας επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Υποθυρεοειδισμός και αύξηση βάρους

Όταν ο θυροειδής αδένας δεν λειτουργεί φυσιολογικά, πολλές από τις οργανικές λειτουργίες επιβραδύνονται, συμπεριλαμβανομένου και του μεταβολικού ρυθμού.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ο θυροειδής υπολειτουργεί, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (δηλαδή ο μεταβολικός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας) πιθανώς να είναι χαμηλός. Για αυτό, ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την αύξηση του βάρους. Όσο πιο σοβαρή είναι η κατάσταση, τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η αύξηση του βάρους.

Η κατάλληλη θεραπεία για τον θυροειδή θα σας βοηθήσει να χάσετε τα πλεονάζοντα κιλά, δίχως όμως να συμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Τα συμπτώματα ενός υπολειτουργούντος αδένα, όπως για παράδειγμα η πρόσληψη κιλών, αναπτύσσονται μέσα σε μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδο.

Δεν είναι ασύνηθες για τα άτομα με υποθυρεοειδισμό να μην μπορούν να χάσουν βάρος, ακόμη και μετά την θεραπεία της νόσου. Αυτό δεν σημαίνει πως ο υποθυρεοειδισμός δεν έχει αντιμετωπιστεί. Αντιθέτως, η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και όχι των χαμηλών θυρεοειδικών ορμονών.

Αν έχετε διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό και βρίσκεστε στο στάδιο της θεραπείας, αλλά δεν παρατηρείτε αλλαγή στο βάρος σας, μην πανικοβάλλεστε. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο/διατροφολόγο και αναζητήστε έναν προσωπικό γυμναστή, ώστε να αναπτύξετε ένα πλάνο ισορροπημένης διατροφής και άθλησης που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Στοιχεία και στατιστικά για τον υποθυρεοειδισμό 

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια αρκετά κοινή πάθηση. Περίπου το 4,6% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 12 ετών πάσχει από αυτή. Το εν λόγω ποσοστό ισοδυναμεί με 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ασθένεια εμφανίζεται πιο συχνά με την πάροδο των ετών, καθώς άτομα μετά τα 60 τείνουν να την εκδηλώνουν περισσότερο.

Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν έναν θυροειδή που υπολειτουργεί. Συγκεκριμένα, 1 στις 5 γυναίκες θα αναπτύξει υποθυρεοειδισμό μέχρι τα 60 της.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες του υποθυρεοειδισμού είναι η ασθένεια Hashimoto. Επηρεάζει ως επί το πλείστον γυναίκες μέσης ηλικίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες και στα παιδιά. Συνήθως εμφανίζει οικογενειακό ιστορικό. Για αυτό, αν ένα μέλος της οικογένειάς σας πάσχει από την ασθένεια, ο κίνδυνος να πάσχετε και εσείς γίνεται μεγαλύτερος.

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείτε οποιεσδήποτε αλλαγές στο σώμα σας καθόλη την διάρκεια της ζωής σας. Αν παρατηρήσετε σημαντική αλλαγή στο πώς αισθάνεστε ή πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται, θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας, ώστε να ελεγχθεί τυχόν πρόβλημα του θυροειδή.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Επίσης, η σοβαρότητα της πάθησης είναι κάτι που επηρεάζει ποια συμπτώματα θα εμφανιστούν και πότε. Ορισμένες φορές, ωστόσο, η αναγνώρισή τους καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη.

Πρώιμα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν την αύξηση του σωματικού βάρους και την κόπωση. Και τα δύο γίνονται ολοένα και πιο κοινά όσο μεγαλώνετε, ανεξάρτητα με την κατάσταση του θυρεοειδούς σας. Για αυτό, μπορεί να μην αντιληφθείτε αμέσως ότι σχετίζονται με τον θυρεοειδή, παρά μόνο όταν εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα παρουσιάζουν μια προοδευτική αύξηση με την πάροδο των ετών. Καθώς η λειτουργία του θυροειδούς επιβραδύνεται όλο και περισσότερο, τα συμπτώματα εντοπίζονται πιο εύκολα. Σαφώς, ορισμένα εξ αυτών συνιστούν το αποτέλεσμα της προχωρημένης ηλικίας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Αν υποπτεύεστε ότι τα συμπτώματά σας είναι το αποτέλεσμα ενός θυρεοειδικού προβλήματος, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα ζητήσει μια εξέταση αίματος για να καθορίσει αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό.

Οι πιο κοινές ενδείξεις και συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση σωματικού βάρους
  • Προβλήματα γονιμότητας
  • Αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο
  • Αίσθηση κρύου
  • Ακαμψία, πόνοι και ευαισθησία των μυών
  • Κόπωση
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Ξηροδερμία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μειωμένος καρδιακός ρυθμός
  • Κατάθλιψη
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Μειωμένη εφίδρωση
  • Πρησμένο και ευαίσθητο πρόσωπο
  • Ξηρά και λεπτά μαλλιά
  • Προβλήματα μνήμης
  • Πόνος και ακαμψία στις αρθρώσεις
  • Βραχνή φωνή

Αίτια

Αυτοάνοση νόσος

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σχεδιασμένο να προστατεύει τα σωματικά κύτταρα έναντι προσβολών από βακτήρια και ιούς. Όταν αυτά εισέρχονται στο σώμα, ξεκινά μια ανοσοαπόκριση με στόχο την καταστροφή τους.

Ορισμένες φορές, όμως, το σώμα αναγνωρίζει δικά του κύτταρα ως «εισβολείς». Αυτό ονομάζεται αυτοάνοση απόκριση. Αν μια αυτοάνοση απόκριση δεν αντιμετωπιστεί, το σώμα θα επιτεθεί σε υγιείς ιστούς, προκαλώντας σοβαρά ιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του υποθυρεοειδισμού.

Η ασθένεια Hashimoto είναι μια αυτοάνοση νόσος και η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Στην εν λόγω ασθένεια, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα, δημιουργώντας χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να μειώσει την λειτουργία του. Είναι αρκετά συχνό η νόσος αυτή να εμφανίζεται σε πολλά άτομα μέσα στην ίδια οικογένεια.

Θεραπεία για υπερθυρεοειδισμό

Αν ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει περισσότερο από το φυσιολογικό θυρεοειδικές ορμόνες, πάσχετε από μία κατάσταση γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Η θεραπεία της στοχεύει στην μείωση της ορμονικής παραγωγής και στην επαναφορά της στα φυσιολογικά επίπεδα. Όμως, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο να παραμείνουν τα επίπεδα των ορμονών μονίμως χαμηλά. Είναι κάτι που απαντά συχνά μετά από θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδή

Αν ο θυρεοειδής αδένας σας έχει αφαιρεθεί πλήρως εξαιτίας προβλημάτων, θα εμφανίσετε υποθυρεοειδισμό. Η λήψη θυρεοειδικών φαρμάκων για το υπόλοιπο της ζωής σας είναι η κυριότερη θεραπεία.

Εάν μόνο ένα μέρος του αδένα έχει αφαιρεθεί, αυτός μπορεί να εξακολουθεί να είναι σε θέση να παράγει επαρκείς ποσότητες ορμονών. Εξετάσεις αίματος θα καταδείξουν ακριβώς την ποσότητα θυρεοειδικών φαρμάκων που χρειάζεστε.

Ακτινοθεραπεία

Αν έχετε διαγνωσθεί με καρκίνο στο κεφάλι ή στον αυχένα, λέμφωμα ή λευχαιμία, πιθανώς να έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για την θεραπεία των παραπάνω ασθενειών μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα ελαττώνουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα για την θεραπεία ψυχιατρικών ασθενειών, καρκίνου και καρδιοπαθειών.

Διάγνωση

Κλινική εξέταση

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή κλινική εξέταση και θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας. Θα αναζητήσει φυσικές ενδείξεις υποθυρεοειδισμού, όπως:

  • Μειωμένος καρδιακός παλμός
  • Μειωμένα αντανακλαστικά
  • Ξηροδερμία
  • Πρήξιμο

Επιπροσθέτως, θα σας ρωτήσει για οποιαδήποτε συμπτώματα τυχόν βιώνετε, όπως κόπωση, κατάθλιψη, δυσκοιλιότητα ή συνεχή αίσθηση κρύου.

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικών διαταραχών, είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

Εξετάσεις αίματος

Οι εξετάσεις αίματος είναι ο μοναδικός αξιόπιστος τρόπος να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού.

Η εξέταση της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH) μετρά πόση από αυτήν την ορμόνη παράγει η υπόφυση:

  • Αν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, η υπόφυση θα αυξήσει την έκκριση της TSH για να αυξηθεί και η θυρεοειδική ορμονική παραγωγή.
  • Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, τα επίπεδα της TSH είναι υψηλά, καθώς το σώμα προσπαθεί να ενισχύσει την θυρεοειδική ορμονική παραγωγή.
  • Αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό, τα επίπεδα της TSH είναι χαμηλά, καθώς το σώμα προσπαθεί να σταματήσει την υπερβολική θυρεοειδική ορμονική παραγωγή.

Η εξέταση ελέγχου της θυροξίνης (Τ4) είναι επίσης χρήσιμη στην διάγνωση του υποθυρεοειδισμού. Η Τ4 είναι μία από τις ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής. Τα επίπεδα της Τ4 και της TSH χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την αξιολόγηση της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Τυπικά, αν έχετε χαμηλή Τ4 και υψηλή TSH, πάσχετε από υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων του θυροειδούς και για αυτό πιθανώς να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για την ακριβή διάγνωση της κατάστασής σας.

Θεραπεία

Φαρμακευτική αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός συνιστά μία μακροχρόνια πάθηση. Στην πλειονότητα των ασθενών, τα φάρμακα ελαττώνουν ή ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται καλύτερα με την χρήση λεβοθυροξίνης. Είναι μια συνθετική εκδοχή της Τ4 ορμόνης που αντικαθιστά την λειτουργία της.

Το εν λόγω φάρμακο είναι σχεδιασμένο να αποκαθιστά τα φυσιολογικά επίπεδα της ορμόνης στο αίμα. Όταν αυτό συμβεί, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν ή τουλάχιστον θα γίνουν πιο εύκολα διαχειρίσιμα.

Από την στιγμή έναρξης της θεραπείας θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες έως ότου αρχίσετε να αισθάνεστε ανακούφιση. Θα κριθεί απαραίτητο να κάνετε αρκετές εξετάσεις αίματος, ώστε να παρακολουθείται η πορεία σας. Θα πρέπει να συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό σας με στόχο να βρείτε την κατάλληλη δόση και το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο. Έχετε υπόψιν ότι αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο καιρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα σε όλη τους την ζωή. Ωστόσο, δεν θα συνεχίσετε στην ίδια δοσολογία. Προκειμένου ο γιατρός να βεβαιωθεί ότι η αγωγή εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική, θα ελέγχει τα επίπεδα της TSH σας τουλάχιστον μία φορά ετησίως.

Εναλλακτικές θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό

Στο εμπόριο είναι διαθέσιμα σκευάσματα τα οποία περιέχουν θυρεοειδικές ορμόνες από ζώα, και συγκεκριμένα από χοίρους. Οι ορμόνες που περιέχονται είναι η Τ4 και η τριιωδοθυρονίνη (Τ3).

Αν λαμβάνετε λεβοθυροξίνη, λαμβάνετε μόνο την Τ4. Ωστόσο είναι αρκετή, καθώς το σώμα μπορεί να παράγει Τ3 από την συνθετική Τ4.

Τα προαναφερθέντα εναλλακτικά ζωικά παράγωγα είναι συχνά αναξιόπιστα στην δοσολογία και μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδειχθεί ανώτερα της λεβοθυροξίνης. Για αυτό, συνήθως δεν συνιστώνται.

Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε αδενικά παράγωγα σε κάποια καταστήματα με εναλλακτικά φαρμακευτικά προϊόντα. Πρέπει να τονιστεί πως αυτά δεν είναι ελεγμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και, συνεπώς, η αποτελεσματικότητα, η καθαρότητα και η νομιμότητά τους δεν μπορούν να εγγυηθούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα μόνο με δική σας ευθύνη. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να το κάνετε, οφείλετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ώστε να ρυθμίσει την φαρμακευτική σας αγωγή αναλόγως.

+ 15 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bathla, M., Singh, M., & Relan, P. (2016, July-August). Prevalence of anxiety and depressive symptoms among patients with hypothyroidism. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, 20(4), 468-474 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911835/

2. Bono, G., Fancellu, R., Blandini, F., Santoro, G., & Mauri, M. (2004, January 23). Cognitive and affective status in mild hypothyroidism and interactions with L-thyroxine treatment [Abstract]. Acta Neurologica Scandinavica, 110(1), 59-66 ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/15180808/

3. Chin, L. C., Jones, M. K., & Kingham, J. G. C. (2007, October). Celiac disease and autoimmune thyroid disease. Clinical Medicine & Research, 5(3), 184-192 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2111403/

4. Hashimoto’s disease fact sheet [Fact sheet]. (2012, July 16) womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/hashimoto-disease.html

5. Hypothyroidism (underactive). (n.d.) thyroid.org/hypothyroidism/

6. Mayo Clinic Staff. (2015, November 10). Hypothyroidism (underactive thyroid): Diagnosis mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/diagnosis-treatment/diagnosis/dxc-20155353

7. Mayo Clinic Staff. (2015, November 10). Hypothyroidism (underactive thyroid): Symptoms and causes mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/dxc-20155382

8. Mayo Clinic Staff. (2015, November 10). Hypothyroidism (underactive thyroid): Treatment mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/diagnosis-treatment/treatment/txc-20155362

9. Nippoldt, T. B. (2016, August 23). Hypothyroidism diet: Can certain foods increase thyroid function? Retrieved from mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/expert-answers/hypothyroidism-diet/faq-20058554

10. Pregnancy and thyroid disease. (2012, April) niddk.nih.gov/health-information/health-topics/endocrine/pregnancy-and-thyroid-disease/Pages/fact-sheet.aspx

11. Postpartum thyroiditis. (2014) thyroid.org/wp-content/uploads/patients/brochures/Postpartum_Thyroiditis_brochure.pdf

12. Thyroid disease and complementary and alternative medicine (CAM). (2013, March 5) thyroid.org/thyroid-disease-cam/

13. Thyroid tests. (2014, May) niddk.nih.gov/health-information/health-topics/diagnostic-tests/thyroid-tests/Pages/default.aspx

14. Thyroid & weight. (2016) thyroid.org/wp-content/uploads/patients/brochures/Thyroid_and_Weight.pdf

15. When the depression starts in the neck. (2011, July) health.harvard.edu/newsletter_article/when-depression-starts-in-the-neck