Βότανα

Hoodia: Ο κάκτος που συμβάλει στην απώλεια βάρους!

Τι είναι το hoodia;

To hoodia (επιστημονική ονομασία: Hoodia gordonii) είναι ένας κάκτος που συναντάται στην έρημο Καλαχάρι και την Ναμίμπια της Νότιας Αφρικής. Ιστορικά, οι ντόπιοι κάτοικοι των φυλών κατανάλωναν hoodia για να καταστείλουν την όρεξη και να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια περιόδων μεγάλης πείνας. Για παράδειγμα, συχνή ήταν η χρήση του hoodia από κυνηγούς όταν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μεγάλα ταξίδια, για να καταστείλουν τόσο την πείνα όσο και τη δίψα τους.

Την τελευταία δεκαετία, τα συμπληρώματα διατροφής hoodia προωθούνται ευρύτατα για την καταστολή της όρεξης και την συνεπαγόμενη απώλεια βάρους, ενώ ακόμη και ασθενείς με καρκίνο το χρησιμοποιούν για τον έλεγχο του σωματικού τους βάρους. Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια όμως, δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους που να υποστηρίζουν τη δράση του και τον τρόπο με τον οποίο αυτή προκύπτει.

Παρά την απομόνωση πολλών στεροειδών γλυκοσιδών από το hoodia, το κύριο δραστικό συστατικό του θεωρείται πως είναι η γλυκοσίδη P57, στην οποία έχουν αποδοθεί τα εύσημα για την ευεργετική του δράση κατά της παχυσαρκίας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το hoodia στην μείωση του σωματικού βάρους;

Οι μελέτες σχετικά με τη βιολογική δράση του hoodia είναι περιορισμένες και αφορούν κυρίως πειράματα σε ζώα. Σε μια μελέτη του 2007, μετά από θρέψη αρουραίων με ακατέργαστο εκχύλισμα hoodia και γλυκοσίδης P57, παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης τροφής και της μάζας του σώματος σε διάστημα 8 ημερών, σε σύγκριση με αρουραίους που δεν έλαβαν hoodia. Για να προσδιοριστεί στη συνέχεια ο πιθανός μηχανισμός δράσης της γλυκοσίδης P57, αυτή χορηγήθηκε στους εγκεφάλους αρουραίων, όπου παρατηρήθηκε μείωση 50-60% στην πρόληψη τροφής εντός 24 ωρών και αυξημένα επίπεδα ATP στον υποθάλαμο. Έτσι φαίνεται πως ένας από τους πιθανούς μηχανισμούς δράσης της P57 μπορεί να σχετίζεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Συμπερασματικά, από το σύνολο των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί, φαίνεται πως το hoodia παίζει πράγματι σημαντικό ρόλο στην καταστολή της όρεξης και επομένως μείωση του βάρους, αλλά για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται μεγάλες δόσεις του, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Επιπλέον, οι μελέτες σε ανθρώπους είναι ελάχιστες και έτσι δεν συνιστάται η χρήση του χωρίς τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση του hoodia;

Τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια του hoodia είναι ελάχιστα και δεδομένης της χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας της P57 και των σχετικά υψηλών δόσεων του hoodia που απαιτούνται για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να μελετηθούν περαιτέρω οι πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με την κατανάλωση μεγάλων δόσεων.

Η παραδοσιακή χρήση του hoodia από τους ντόπιους πληθυσμούς έχει αναφερθεί ως ασφαλής, ωστόσο αυτό ισχύει για την κατανάλωση φρέσκου χυμού hoodia και όχι για τα εκχυλίσματα ή μόρια που έχουν απομονωθεί από το φυτό κατά την κατασκευή εμπορικών προϊόντων, καθώς αυτά βρίσκονται σε συμπυκνωμένη μορφή.

Μια ολοκληρωμένη μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα που κατανάλωναν hoodia, έδειξε ανησυχητικά αποτελέσματα σε σύγκριση με άτομα που λάμβαναν κάποιο εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες μετά την κατανάλωση hoodia παρουσίασαν περισσότερες παρενέργειες, όπως η ναυτία, ο έμετος, η ζάλη, ο πονοκέφαλος, ο ίλιγγος και η περίεργη αίσθηση στο δέρμα, σε σχέση με αυτούς που δεν το χρησιμοποίησαν. Επιπλέον, το hoodia φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά ορισμένες κλινικές παραμέτρους, όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χολερυθρίνης και διάφοροι παράμετροι σχετικοί με τη λειτουργία της καρδιάς.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Hoodia https://www.nccih.nih.gov/health/hoodia

Hoodia https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/hoodia

Hoodia gordonii: a natural appetite suppressant https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18804523/

Hoodia gordonii: to eat, or not to eat https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24955559/

Hoodia gordonii: an up-to-date review of a commercially important anti-obesity plant https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21259185/