Σεξουαλική Υγεία

HPV: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο HPV είναι ένας κοινός ιός που προσβάλλει το δέρμα και τις υγρές μεμβράνες γύρω από το σώμα σας. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο συχνός που το 80% των ανθρώπων θα προσβληθούν από τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικοί τύποι HPV και, για η πλειονότητα αυτών, δεν θα σας βλάψουν καθόλου. Δεν υπάρχουν συμπτώματα και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού συνήθως θα απομακρύνει τον ιό χωρίς να χρειάζεται καμία θεραπεία.

To πρόβλημα προκύπτει, ωστόσο, με ορισμένα στελέχη του HPV που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου“. Αυτές οι μορφές του HPV μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και ευθύνονται για περίπου το 5% των καρκίνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ως εκ τούτου, μέχρι πρόσφατα, ο εμβολιασμός των κοριτσιών για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελούσε κλινική προτεραιότητα. Αλλά ο HPV μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες μορφές καρκίνου – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πρωκτού, του καρκίνου του πέους και τον καρκίνο του αιδοίου , καθώς και καρκίνων του στόματος και του λαιμού.

Πώς μπορείτε να κολλήσετε τον HPV;

Ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως μέσω της κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής σεξουαλικής επαφής, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της ανταλλαγής σωματικών υγρών, όπως το σάλιο, ή μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα – επομένως ακόμη και το φιλί ή η αγκαλιά μπορεί να σας εκθέσει στον ιό. Επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα, πολλοί άνθρωποι μεταφέρουν τον ιό χωρίς ποτέ να συνειδητοποιήσουν ότι τον έχουν, και η απλή ύπαρξη του ιού δεν σας θέτει απαραίτητα σε κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Μπορεί να έχετε ένα στέλεχος υψηλού κινδύνου στο σώμα σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να το ξεφορτωθεί. Σε μερικούς ανθρώπους το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να απομακρύνει τον ιό και, ειδικά αν πρόκειται για στέλεχος υψηλού κινδύνου, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιτεθεί στα κύτταρα του σώματος.

Πώς μπορεί να ανιχνευθεί ο HPV;

Προς το παρόν δεν υπάρχει εξέταση αίματος για τον ιό HPV, αλλά μπορεί να γίνει εργαστηριακή εξέταση σε δείγμα κυττάρων για να διαπιστωθεί αν είστε φορέας ενός στελέχους υψηλού κινδύνου του ιού.

Για τις γυναίκες άνω των 25 ετών, η παρακολούθηση τακτικών εξετάσεων ελέγχου του τραχήλου της μήτρας είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση μη φυσιολογικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία HPV υψηλού κινδύνου.

Η εξέταση για HPV είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εντοπιστούν τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου.

Πώς μπορείτε να προλάβετε τον HPV;

Εκτός από την αποχή, το εμβόλιο κατά του HPV είναι επί του παρόντος ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για την πλήρη πρόληψη του HPV – και ακόμη και η πλήρης σεξουαλική αποχή δεν αποτελεί εγγύηση, δεδομένου ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της δερματικής επαφής ή του σάλιου.

Πρέπει να εμβολιαστούν τα αγόρια για τον ιό του HPV ;

Εκτός από την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ένα από τα επιχειρήματα για τον εμβολιασμό των κοριτσιών είναι ότι δημιουργείται αυτό που είναι γνωστό ως “ανοσία αγέλης” έναντι του HPV. Αυτό περιγράφει τη συλλογική αντίσταση ενός πληθυσμού στην εξάπλωση μιας μεταδοτικής ασθένειας, που προκύπτει από ένα αρκετά υψηλό ποσοστό ατόμων που έχουν ανοσοποιηθεί εναντίον της. Με άλλα λόγια, εάν τα κορίτσια εμβολιαστούν κατά του HPV, οι μελλοντικοί σύντροφοί τους δεν θα προσβληθούν από τον HPV και με τη σειρά τους δεν θα τον μεταδώσουν σε μελλοντικούς συντρόφους. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες δεν επωφελούνται από αυτή την κοινή ανοσία.

Στην ηλικία των 12 ή 13 ετών, δεν έχεις ιδέα αν ένα αγόρι θα μεγαλώσει για να έχει σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες ή γυναίκες. Είναι πραγματικά άδικο και άνισο να παρέχεται ο εμβολιασμός στα κορίτσια, τα οποία στη συνέχεια είναι ασφαλή να κάνουν τις επιλογές που θέλουν και να προστατεύονται, ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει για τα αγόρια.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από τον ιό HPV;

Όσον αφορά την επιβάρυνση της νόσου το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων μειώνεται, με παρόμοιο αριθμό ανδρών και γυναικών να αναπτύσσουν πλέον καρκίνο ως αποτέλεσμα του HPV.

Φυσικά, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελούσε προτεραιότητα, επειδή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σκότωνε 2.100 γυναίκες ετησίως στην Ελλάδα. Τώρα όμως, για παράδειγμα, οι στοματοφαρυγγικοί (καρκίνοι του λαιμού και του στόματος) καρκίνοι – που προσβάλλουν κάποιες γυναίκες, αλλά κυρίως άνδρες – σκοτώνουν περίπου 1.000 άνδρες ετησίως.

Αν προσθέσετε τον καρκίνο του πρωκτού και του πέους σε αυτόν τον αριθμό, πρόκειται για περίπου 2.000 άνδρες ετησίως. Έτσι, ενώ ο ένας (ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας) μειώνεται, οι άλλοι αυξάνονται, και το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι η επιβάρυνση είναι σε γενικά πλαίσια η ίδια.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι παράγοντες που μπορεί να κάνουν κάποιον πιο ευάλωτο σε καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV. Το κάπνισμα και/ή η μη συμμετοχή στον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας , είναι οι πιο πιθανοί παράγοντες που σας θέτουν σε κίνδυνο. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – συμπεριλαμβανομένων παθήσεων όπως ο λύκος και ο HIV – μπορεί επίσης να είναι λιγότερο ικανά να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις από τον HPV.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What is cervical screening? https://www.nhs.uk/conditions/cervical-screening/

HPV vaccine overview https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/hpv-human-papillomavirus-vaccine/

Campaign supported by Kingston University Professor's research leads to extension of HPV vaccine to 400,000 UK boys to protect against certain cancers https://www.kingston.ac.uk/news/article/2079/20-jul-2018-campaign-supported-by-kingston-university-professors-research-leads-to-extension-of-hpv-vaccine-to-400000/

Εμβολιασμός HPV στην Ελλάδα – εμβόλιο ΗPV https://hpvirus.gr/portfolio/emvoliasmos-stin-ellada/

Επιδημιολογική και Εργαστηριακή Επιτήρηση Σεξουαλικά Μεταδιδομένων Νοσημάτων (Γονόρροια, Χλαμύδια, Σύφιλη) στην Ελλάδα Δηλωθέντα Στοιχεία έως 31.12.2020 https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/05/epid_epit_smn_2020.pdf