Άσκηση και Υγεία

Η αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με την άρση βαρών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η άρση βαρών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ηλικιωμένους, ειδικά σε όσους την συνδυάζουν με αερόβια άσκηση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι δυνατοί μυς, προστατεύουν από κάθε απειλητική για τη ζωή ασθένεια και βελτιώνουν την ψυχική ευεξία. (Η καθημερινή αερόβια άσκηση βελτιώνει την γνωστική λειτουργία)

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι οι ενήλικες  πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβια άσκηση την εβδομάδα και δύο φορές την εβδομάδα άρση βαρών για μυϊκή ενδυνάμωση. (Το καθημερινό περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης)

Η αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με την άρση βαρών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 100.000 συμμετέχοντες στη Δοκιμή προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών (PLCO), η οποία ξεκίνησε το 1993 και διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία. Στη δοκιμή συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, 55 – 74 ετών.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η άρση βαρών 1-2 φορές την εβδομάδα, οδήγησε σε 14% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Η μέτρια έως έντονη αερόβια άσκηση από μόνη της, συσχετίστηκε με 24 – 34 % χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. (Αερόβια ικανότητα: Πώς υπολογίζεται; Ποια η διαφορά της από την αερόβια αντοχή;)

Ο χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου παρατηρήθηκε στα άτομα που έκαναν αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με άρση βαρών και αντιστοιχούσε σε 41-47%. Η εν λόγω μείωση παρατηρήθηκε συγκεκριμένα στα άτομα που έκαναν μέτρια έως έντονη αερόβια άσκηση κάθε εβδομάδα, την οποία συνδύαζαν με άρση βαρών 1-2 φορές την εβδομάδα.(Το περπάτημα είναι αρκετό για να παραμείνει ένας άνθρωπος υγιής;)

Πώς σχολιάζουν τα ευρήματα άλλοι επιστήμονες;

Ο Dave Candy, ειδικός ορθοπεδικής φυσιοθεραπείας, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, τόνισε ότι το ενδιαφέρον των ευρημάτων προκύπτει από το ότι ενώ τα άτομα που έκαναν άρση βαρών και αερόβια άσκηση είχαν σημαντική μείωση στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, η αερόβια άσκηση ήταν αυτή που είχε τη μεγαλύτερη επίδραση σε αυτό το αποτέλεσμα. (20΄ καθημερινή άσκηση: Μειώνει τον καρδιακό κίνδυνο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας)

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τόσο η άρση βαρών, όσο και η αερόβια άσκηση είναι καλές μορφές άσκησης για την πρόληψη της θνησιμότητας, αλλά δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση μεταξύ τους», σημείωσε ο Candy, εξηγώντας ότι το άθροισμα του οφέλους που αποκομίζει ένας άνθρωπος κάνοντας συνδυαστικά τους δύο τύπους ασκήσεων, είναι ακριβώς όσο θα αποκομίσει αν κάνει την κάθε άσκηση ξεχωριστά. Η δε αερόβια άσκηση μάλιστα, φαίνεται να έχει τον πιο θετικό αντίκτυπο στη μακροζωία, δεδομένου ότι ευνοεί την καρδιαγγειακή υγεία. (Πνευμονική υπέρταση: Πόσο βοηθητική είναι η άσκηση;)

Ο προπονητής Matt Claes, συμφώνησε ότι τόσο η άρση βαρών, όσο και η αερόβια άσκηση, έχουν τα δικά τους μοναδικά οφέλη, που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής. ‘Όπως εξήγησε, νοουμένου ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι μια από τις πιο κύριες αιτίες θανάτου στους ηλικιωμένους, η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο βελτιώνοντας τη λειτουργία της καρδιάς τους. Από την άλλη, η άρση βαρών είναι χρήσιμη για την ενίσχυση των σκελετικών μυών και της οστικής πυκνότητας, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων που αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο ανάμεσα στους ηλικιωμένους. Και όσο και αν ακούγεται παράξενο, οι πτώσεις είναι επίσης μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου. (Η προπόνηση δύναμης μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων σε ηλικιωμένους;)

Συμπερασματικά και με βάση τα πιο πάνω, η άσκηση, κυρίως η αερόβια σε συνδυασμό με την άρση βαρών, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής. Πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε μορφή άσκησης, μιλήστε με τον γιατρό σας, κυρίως αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας ή έχετε κάποια χρόνια πάθηση.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Aerobic Exercise Combined With Weight Lifting May Lower Risk of Early Death https://www.healthline.com/health-news/aerobic-exercise-combined-with-weight-lifting-may-lower-risk-of-early-death

Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial (PLCO) https://prevention.cancer.gov/major-programs/prostate-lung-colorectal-and-ovarian-cancer-screening-trial

How much physical activity do adults need? https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults/index.htm#:~:text=Each%20week%20adults%20need%20150,Physical%20Activity%20Guidelines%20for%20Americans.

Lifting weights relieves muscle pain? It may sound backwards, but strength training can help https://studyfinds.org/strength-training-resistance-muscle-pain/

Independent and joint associations of weightlifting and aerobic activity with all-cause, cardiovascular disease and cancer mortality in the Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial https://bjsm.bmj.com/content/early/2022/08/08/bjsports-2021-105315