Πρόληψη και θεραπεία

Η αγορά φθηνότερων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη;

Οι νέοι άνθρωποι που δυσκολεύονται να αγοράσουν φαγητό (επισιτιστική ανασφάλεια) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους, πιθανώς λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κατανάλωσης φθηνότερων, λιγότερο θρεπτικών τροφίμων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Journal of Nutrition.

Η αγορά φθηνότερων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη;

Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχεδόν 4000 ανθρώπων που συμμετείχαν στην Εθνική Διαχρονική Μελέτη των ΗΠΑ για την Υγεία Εφήβων και Ενηλίκων, διαπιστώνοντας ότι οι νέοι που δυσκολεύονται να αγοράσουν υγιεινά τρόφιμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους. (Διαβήτης: Υπάρχουν φυτικές τροφές που είναι πιο προστατευτικές από άλλες;)

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, τα ποσοστά διαβήτη ανάμεσα στα άτομα 32 με 42 ετών, ήταν υψηλότερα για τα άτομα που ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να αγοράζουν τρόφιμα στην ηλικία των 24 με 32 ετών, συγκριτικά με τα άτομα που δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα σε μικρότερες ηλικίες.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Cassandra Nguyen, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Προώθηση της Κοινοτικής Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, εξήγησε ότι βλέποντας τα δεδομένα μακροπρόθεσμα, για ένα διάστημα 10 χρόνων, παρατηρείται ο πιο πάνω διαχωρισμός στον επιπολασμό του διαβήτη. (Πόσο γρήγορα μπορεί ο προδιαβήτης να εξελιχθεί σε διαβήτη;)

Σημειώνεται ότι προηγούμενη έρευνα, είχε συνδέσει την επισιτιστική ανασφάλεια (δυσκολία στην αγορά τροφίμων) με μια σειρά ζητημάτων υγείας – όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά η παρούσα μελέτη έδειξε ότι υπάρχει μακροπρόθεσμη σχέση, υποδηλώνοντας ότι αυτή είναι αιτιώδης, πράγμα που κάνει τα ευρήματα πιο αξιόπιστα.

Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους η διατροφική ανασφάλεια και ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη, συσχετίζονται μεταξύ τους δεν είναι ξεκάθαροι, όμως, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφική ανασφάλεια, οδηγεί σε φτωχότερη –σε θρεπτικά συστατικά – διατροφή.

Σύμφωνα με την Nguyen, το να ακολουθεί κάποιος τις διατροφικές οδηγίες κατά γράμμα, κοστίζει περισσότερο, τόσο σε χρήματα όσο και σε χρόνο. Πράγμα που δεν είναι εφικτό από νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ως εκ τούτου επιλέγουν χαμηλότερου κόστους -και ποιότητας- τρόφιμα. Η επισιτιστική ανασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο και συγκεκριμένα σε διατροφές που μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες, για την αντιμετώπιση των οποίων οι ασθενείς θα επωμιστούν επιπρόσθετα έξοδα που θα τους πιέσουν περαιτέρω οικονομικά, με αποτέλεσμα η επισιτιστική ανασφάλεια να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, τα άτομα με επισιτιστική ανασφάλεια, είναι πολύ σημαντικό να αποταθούν στους αρμόδιους και να ψάξουν πόρους για να μπορέσουν να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Ποιοι είναι οι τύποι του διαβήτη;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διαβήτη και συγκεκριμένα διαβήτης τύπου 1, τύπου 2 και διαβήτης κύησης.

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση, η οποία εμποδίζει το σώμα να παράγει ινσουλίνη. Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 εμφανίζονται συνήθως γρήγορα. Αυτός ο τύπος διαβήτη διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Διαβήτης τύπου 2

Με τον διαβήτη τύπου 2, το σώμα αδυνατεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη και να διατηρήσει το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικό επίπεδο. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία αναπτύσσεται αργά, με την πάροδο του χρόνου. Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει συνήθως ενήλικες. Σε πολλές περιπτώσεις, ο εν λόγω τύπος διαβήτη, δεν προκαλεί συμπτώματα, γι΄ αυτό, ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος είναι πολύ σημαντικός.

Διαβήτης Κύησης

Ο διαβήτης κύησης αναπτύσσεται σε έγκυες γυναίκες που δεν είχαν πριν την εγκυμοσύνη τους διαβήτη. Ο διαβήτης κύησης συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.