Πρόληψη και θεραπεία

Η αγορά φθηνότερων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη;

Οι νέοι άνθρωποι που δυσκολεύονται να αγοράσουν φαγητό (επισιτιστική ανασφάλεια) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους, πιθανώς λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κατανάλωσης φθηνότερων, λιγότερο θρεπτικών τροφίμων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Journal of Nutrition.

Η αγορά φθηνότερων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη;

Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχεδόν 4000 ανθρώπων που συμμετείχαν στην Εθνική Διαχρονική Μελέτη των ΗΠΑ για την Υγεία Εφήβων και Ενηλίκων, διαπιστώνοντας ότι οι νέοι που δυσκολεύονται να αγοράσουν υγιεινά τρόφιμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους. (Διαβήτης: Υπάρχουν φυτικές τροφές που είναι πιο προστατευτικές από άλλες;)

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, τα ποσοστά διαβήτη ανάμεσα στα άτομα 32 με 42 ετών, ήταν υψηλότερα για τα άτομα που ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να αγοράζουν τρόφιμα στην ηλικία των 24 με 32 ετών, συγκριτικά με τα άτομα που δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα σε μικρότερες ηλικίες.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Cassandra Nguyen, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Προώθηση της Κοινοτικής Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, εξήγησε ότι βλέποντας τα δεδομένα μακροπρόθεσμα, για ένα διάστημα 10 χρόνων, παρατηρείται ο πιο πάνω διαχωρισμός στον επιπολασμό του διαβήτη. (Πόσο γρήγορα μπορεί ο προδιαβήτης να εξελιχθεί σε διαβήτη;)

Σημειώνεται ότι προηγούμενη έρευνα, είχε συνδέσει την επισιτιστική ανασφάλεια (δυσκολία στην αγορά τροφίμων) με μια σειρά ζητημάτων υγείας – όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά η παρούσα μελέτη έδειξε ότι υπάρχει μακροπρόθεσμη σχέση, υποδηλώνοντας ότι αυτή είναι αιτιώδης, πράγμα που κάνει τα ευρήματα πιο αξιόπιστα.

Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους η διατροφική ανασφάλεια και ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη, συσχετίζονται μεταξύ τους δεν είναι ξεκάθαροι, όμως, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφική ανασφάλεια, οδηγεί σε φτωχότερη –σε θρεπτικά συστατικά – διατροφή.

Σύμφωνα με την Nguyen, το να ακολουθεί κάποιος τις διατροφικές οδηγίες κατά γράμμα, κοστίζει περισσότερο, τόσο σε χρήματα όσο και σε χρόνο. Πράγμα που δεν είναι εφικτό από νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ως εκ τούτου επιλέγουν χαμηλότερου κόστους -και ποιότητας- τρόφιμα. Η επισιτιστική ανασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο και συγκεκριμένα σε διατροφές που μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες, για την αντιμετώπιση των οποίων οι ασθενείς θα επωμιστούν επιπρόσθετα έξοδα που θα τους πιέσουν περαιτέρω οικονομικά, με αποτέλεσμα η επισιτιστική ανασφάλεια να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, τα άτομα με επισιτιστική ανασφάλεια, είναι πολύ σημαντικό να αποταθούν στους αρμόδιους και να ψάξουν πόρους για να μπορέσουν να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Ποιοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

Ο σακχαρώδης διαβήτης, κοινώς γνωστός ως διαβήτης, είναι μια μεταβολική ασθένεια που προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ορμόνη ινσουλίνη μεταφέρει τα σάκχαρα από το αίμα στα κύτταρα για να αποθηκευτούν ή να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια. Με το διαβήτη, το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.

Η υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα εξαιτίας του διαβήτη που παραμένει δίχως θεραπεία μπορεί να βλάψει τα νεύρα, τα μάτια, τα νεφρά και άλλα όργανα.

Υπάρχουν οι εξής διαφορετικοί τύποι διαβήτη:

  • Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα εξειδικευμένα κύτταρα του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτή την «επίθεση». Περίπου το 10% των ατόμων με διαβήτη έχουν αυτόν τον τύπο.
  • Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη και η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα.
  • Ο προδιαβήτης συμβαίνει όταν το σάκχαρο είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά δεν είναι αρκετά υψηλό για να θεωρηθεί διαβήτης τύπου 2.
  • Ο διαβήτης κύησης είναι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες από τις ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα αναστέλλουν τη δράση της ινσουλίνης και προκαλούν αυτό τον τύπο διαβήτη.

Μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται άποιος διαβήτης δεν σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, αν και έχει παρόμοιο όνομα. Είναι μια κατάσταση στην οποία τα νεφρά αφαιρούν πάρα πολύ υγρό από το σώμα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved