Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Η αιμοκάθαρση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας σε ηλικιωμένους

Η αιμοκάθαρση είναι μια σωτήρια θεραπεία που μετατρέπει τις δυνητικά θανατηφόρες νεφρικές παθήσεις σε διαχειρίσιμες ασθένειες. Ωστόσο, νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η αιμοκάθαρση μπορεί παράλληλα να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. (Τα πάντα για την υγεία και τις ασθένειες των νεφρών)

Η αιμοκάθαρση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Αμερικανοί βασίζονται στην αιμοκάθαρση για να επιβιώσουν. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Journal of the American Society of Nephrology (CJASN), διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί παράλληλα να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και νόσου Alzheimer σε ηλικιωμένους, ιδιαίτερα σε γυναίκες και μειονότητες. (Άνοια: Βοηθάει ο διακρανιακός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός τους ασθενείς;)

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 350.000 ασθενείς 66 ετών και άνω του Medicare, που υποβάλλονταν σε θεραπεία αιμοκάθαρσης, από το 2001 έως το 2013. Περίπου το 47% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν γυναίκες και το 20% ήταν Αφροαμερικανοί. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος διάγνωσης με άνοια μετά την έναρξη της αιμοκάθαρσης ήταν 19% για ασθενείς 66 – 70 ετών με νεφρική νόσο τελικού σταδίου (ESKD). Για τα άτομα 76-80 ετών, ο κίνδυνος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στο 28%. (Νεφρική νόσος: Πώς θα προστατευθείτε;)

Σύμφωνα με τον Δρ. Harold Szerlip, διευθυντή του τμήματος νεφρολογίας στο Baylor University Medical Center στο Τέξας, παρόλο που οι λόγοι αυτού του αποτελέσματος είναι ασαφείς υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η γνωστική εξασθένηση, ειδικά η απώλεια της εκτελεστικής λειτουργίας, ξεκινά από τα πρώιμα στάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου και εξελίσσεται πιο γρήγορα με την έναρξη της αιμοκάθαρσης.

1. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο 10ετής κίνδυνος εμφάνισης άνοιας μετά την έναρξη της αιμοκάθαρσης ήταν 21% στους άνδρες και 25% στις γυναίκες. Ο κίνδυνος διάγνωσης συγκεκριμένα με νόσο του Alzheimer ήταν επίσης υψηλότερος στις γυναίκες.

Ωστόσο, ο Szerlip τόνισε ότι αν και υπάρχει μια ελαφρά αύξηση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου στις γυναίκες, η νεφρική νόσος τελικού σταδίου εξακολουθεί να τείνει να είναι πιο συχνή στους άνδρες, αν και παραμένει άγνωστο το γιατί.

2. Οι μειονότητες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι Ισπανόφωνοι και οι Αφροαμερικανοί ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια και νόσο του Alzheimer σε σύγκριση με τους λευκούς.

Σύμφωνα με τον Szerlip, οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι αναπτύσσουν Χρόνια Νεφρική Νόσο με υψηλότερο ρυθμό από τους λευκούς, πιθανώς επειδή χαρακτηρίζονται από περισσότερη παχυσαρκία και διαβήτη, έχοντας λιγότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. (Νεφρική Νόσος: Ποιες καταστάσεις υγείας επηρεάζουν τους νεφρούς;)

3. Η αιμοκάθαρση προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας και νόσου Alzheimer. Να υπενθυμίσουμε ότι η αιμοκάθαρση μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη του 2016, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, διαπίστωσε ότι  η υπόταση ως αποτέλεσμα της αιμοκάθαρσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας, η οποία προκαλείται από τη μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτός ήταν και ο πιο κοινός τύπος άνοιας που διαγνώστηκε στους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Πώς επηρεάζει η αιμοκάθαρση την ποιότητα ζωής των ασθενών;

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας ή νόσου του Alzheimer, η αιμοκάθαρση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, ορισμένες παρενέργειες της αιμοκάθαρσης περιλαμβάνουν:


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Kidney Dialysis Can Raise Risk of Dementia in Older Adults https://www.healthline.com/health-news/kidney-dialysis-raise-risk-of-dementia-in-older-adults

Orthostatic Hypotension and the Long-Term Risk of Dementia: A Population-Based Study https://journals.plos.org/plosmedicine/article/comments?id=10.1371/journal.pmed.1002143

Kidney Disease: The Basics https://www.kidney.org/news/newsroom/fsindex