Ψυχική υγεία

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να μειώσει το άγχος νοσοκόμων και ασθενών

Ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, το νοσηλευτικό προσωπικό, μπορεί να νιώσει μερικές φορές έντονα το άγχος του επαγγέλματος, πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία COVID-19. Μια νέα πιλοτική έρευνα με επικεφαλής την Marian Reven, διδακτορική φοιτήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, διαπίστωσε ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα άγχους και εξάντλησης των νοσηλευτών.

Σε τι βοηθά η αρωματοθεραπεία σύμφωνα με την έρευνα;

Η Marian και οι συνάδελφοί της, έδωσαν έμπλαστρα αρωματοθεραπείας σε 19 νοσοκόμες που εργάζονταν στο Ινστιτούτο Καρκίνου του WVU.  Οι νοσοκόμες τοποθετούσαν τα έμπλαστρα που αρωματίστηκαν με ένα μείγμα εσπεριδοειδών αιθέριων ελαίων (λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, ροζ γκρέιπφρουτ, λεμονόχορτο, ασβέστη και μέντα), στις κονκάρδες που φορούσαν. Η μελέτη, που διήρκησε 8 εβδομάδες διαπίστωσε τα ακόλουθα:

1. Τα επίπεδα του άγχους μειώθηκαν στα μισά

Οι συμμετέχουσες φορούσαν τα έμπλαστρα αρωματοθεραπείας για τέσσερις έως οκτώ ώρες την ημέρα, ενώ εργάζονταν. Κάθε φορά, πριν φορέσουν το έμπλαστρο, αλλά και μετά, συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο που αναφερόταν στη διάθεση τους, βαθμολογώντας τα συναισθήματα τους σε μια κλίμακα από το ένα έως το δέκα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες αισθάνονταν σημαντικά λιγότερο αγχωμένες, ανήσυχες και κουρασμένες, αφού φορούσαν τα έμπλαστρα αρωματοθεραπείας. Τα επίπεδα άγχους και κόπωσης που ανέφεραν μειώθηκαν κατά 40% και τα συναισθήματα κατάθλιψης μειώθηκαν κατά το ήμισυ.

2. Βελτίωση διάθεσης ασθενών

Η αρωματοθεραπεία κατάφερε επίσης  να βελτιώσει τη διάθεση και των ασθενών όταν μύριζαν τα αιθέρια έλαια από τις κονκάρδες που φορούσαν οι νοσοκόμες, πράγμα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία COVID-19, που οι ασθενείς δεν μπορούν να δεχτούν επισκέπτες. «Η μοναξιά δεν είναι μόνο δυσάρεστη, είναι επίσης προάγγελος της κατάθλιψης, της λειτουργικής μείωσης και της θνησιμότητας», τόνισε η Reven.

3. Βελτίωση διάθεσης όλων των ανθρώπων

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν, ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να κάνει όλους τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα. Ειδικά τώρα που όλος ο κόσμος προσπαθεί να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού και το άγχος του είναι στα ύψη είναι πολύ σημαντική η εύρεση τρόπων που να μειώνουν το άγχος. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αιθέρια έλαια με όποιο τρόπο επιθυμεί για να επωφεληθεί από τα ευεργετικά τους αποτελέσματα. Για παράδειγμα μπορεί να βάλει μερικές σταγόνες καθαρού αιθέριου ελαίου σε ένα κουτάκι που θα τοποθετήσει στο σαλόνι του ή να χρησιμοποιήσει διασκορπιστή αιθέριου ελαίου για καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό από πού θα αγοράσετε αιθέρια έλαια

Σύμφωνα με την Reven είναι πολύ σημαντική η αγορά αιθέριων ελαίων μόνο από αξιόπιστες πηγές, οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν ότι αυτό που αγοράζετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Σημείωσε μάλιστα, πως αν δεν θέλει κάποιος να αγοράσει αιθέρια έλαια, μπορεί να χρησιμοποιήσει απλά ένα πορτοκάλι, να το κόψει και να το τοποθετήσει σε ένα σημείο στο σπίτι του για λίγη ώρα. «Αρωματοθεραπεία», τόνισε, «δεν σημαίνει κάτι εντυπωσιακό και ακριβό. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της αρωματοθεραπείας μπορούν να εξασφαλιστούν με πολύ απλούς τρόπους».

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Aromatherapy may reduce nurses' stress, researcher suggests https://medicalxpress.com/news/2020-05-aromatherapy-nurses-stress.html

News tagged with essential oils https://medicalxpress.com/tags/essential+oils/

News tagged with aromatherapy https://medicalxpress.com/tags/aromatherapy/

Can lavender aromatherapy reduce anxiety in surgery patients? https://medicalxpress.com/news/2017-11-lavender-aromatherapy-anxiety-surgery-patients.html

West Virginia University Oncology Nurses Don Aromatherapy Patches: A Pilot Feasibility Study https://www.researchgate.net/publication/340487906_West_Virginia_University_Oncology_Nurses_Don_Aromatherapy_Patches_A_Pilot_Feasibility_Study