Άσκηση και Υγεία

Η άσκηση αυξάνει τη λειτουργία του εγκεφάλου παχύσαρκων παιδιών

Τα τελευταία χρόνια, τα σχολεία περιόρισαν τις τέχνες και τη φυσική αγωγή για να δώσουν χώρο για περισσότερο χρόνο διδασκαλίας. Όλη αυτή η δουλειά και καθόλου παιχνίδι μπορεί να κάνει τους νέους ανιαρούς. Αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο πιο οξυδερκή. Μία μελέτη έδειξε ότι ένα παρατεταμένο πρόγραμμα αερόβιων ασκήσεων και ασκήσεων αντίστασης βελτίωσε τις δεξιότητες πολλαπλών καθηκόντων, τις ακαδημαϊκές γνώσεις και τη συνολική νοημοσύνη. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η άσκηση θα βελτίωνε τις επιδόσεις αυτών των παιδιών. Η νοημοσύνη παραδοσιακά θεωρείται ως κάτι που οι άνθρωποι έχουν ή δεν έχουν, αλλά βλέπουμε ότι είναι κάτι που μπορεί να τροποποιηθεί, να διαμορφωθεί με την άσκηση, τουλάχιστον σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής, όταν η δομή και η λειτουργία του εγκεφάλου αναπτύσσεται ακόμη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι διεξήγαγαν τη μελέτη επειδή προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία συνδέεται με μειώσεις στη γνωστική λειτουργία και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ποιοι πήραν μέρος στη μελέτη;

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open, οι ερευνητές ζήτησαν από 109 παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά να συμμετάσχουν σε συνεδρίες άσκησης τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για μια περίοδο 20 εβδομάδων. Τα τεστ νοημοσύνης μετά τις παρεμβάσεις άσκησης αποκάλυψαν βελτιώσεις στις βαθμολογίες των ακαδημαϊκών επιδόσεων τόσο στα μαθηματικά όσο και στην ανάγνωση, καθώς και κέρδη στη μνήμη. Οι ικανότητες των παιδιών για πολλαπλές εργασίες, η επίλυση προβλημάτων και η μνήμη εργασίας αυξάνονταν όσο περισσότερο γυμνάζονταν. Αλλά ακόμη και με μαγνητικές τομογραφίες και ανάλυση νευροαπεικόνισης, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα πού στον εγκέφαλο συμβαίνουν αυτές οι βελτιώσεις και πώς. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που έδειξε τις διαστάσεις του τρόπου με τον οποίο η άσκηση μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο, αλλά πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στα δεδομένα για να εξηγήσουμε τι θα μπορούσε να οδηγεί κάποιες από αυτές τις αλλαγές. Οι επιδράσεις του προγράμματος άσκησης στη γνωστική ευελιξία και τη νοημοσύνη χαρακτηρίστηκαν ως “μεσαίες-μεγάλες” και τις επιδράσεις στις ακαδημαϊκές επιδόσεις ως “μικρές”.

Σε ποιους τομείς βοηθά η άσκηση σύμφωνα με τις έρευνες;

Οι προηγούμενες μελέτες σχετικά με την άσκηση και την υγεία του εγκεφάλου χρησιμοποίησαν ζωικά μοντέλα για τον εντοπισμό πιθανών βιοδεικτών που θα μπορούσαν να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στην αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν επίσης τις επιδράσεις της άσκησης στον εγκέφαλο των εφήβων, συμφωνώντας με τα ευρήματα που δείχνουν ότι η άσκηση ωφελεί τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συστήνουν τακτική άσκηση όχι μόνο για τη σωματική ανάπτυξη, αλλά και για τη γνωστική τους ανάπτυξη. Οι δεξιότητες και η γνωστική ευελιξία των παιδιών στην ανάγνωση, την επίλυση προβλημάτων και τα μαθηματικά βελτιώθηκαν μαζί με τη συνολική νοημοσύνη τους, γεγονός που υποδηλώνει ποικίλες αυξήσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου και τις δεξιότητες σε περισσότερα από τη νοημοσύνη και μόνο. Και ακόμη και μια μικρή ποσότητα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει. Στις μέρες μας, ζούμε έναν πολύ καθιστικό τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η άσκηση αφορά μόνο τα οφέλη του σώματος, αλλά είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι επίσης για τον εγκέφαλο. Πιστεύεται ότι η βελτίωση μπορεί να ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν λόγω διαφόρων λόγων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων που είχαν χειρότερες αρχικές επιδόσεις και περισσότερα περιθώρια βελτίωσης, προπονήσεις υψηλής έντασης για μεγάλο χρονικό διάστημα και ορισμένες γνωστικές απαιτήσεις και ασκήσεις συντονισμού κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία για το πώς διαδικασίες όπως η άσκηση ή ο ύπνος μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική γνωστική και συμπεριφορική σας υγεία. Μια άλλη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Family Practice διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι ασθενείς τείνουν περισσότερο από τους πιο αδύνατους ανθρώπους να διαφωνούν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις συμβουλές τους για την απώλεια βάρους και τον τρόπο ζωής.

Η παχυσαρκία υπερτετραπλασιάστηκε μεταξύ των παιδιών από το 1975 έως το 2016, από 4% σε 18%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εν τω μεταξύ, λιγότερα από 1 στα 4 παιδιά (24%) συμμετέχουν σε 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Συστήνεται περαιτέρω έρευνα για το πώς οι τοπικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερους ανοιχτούς χώρους, όπως πάρκα, κοινοτικά κέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη σωματική δραστηριότητα.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved