Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να δημιουργήσει χρόνια ιγμορίτιδα

Τι είναι η χρόνια ιγμορίτιδα;

Η χρόνια ιγμορίτιδα συμβαίνει όταν υπάρχει φλεγμονή στις περιοχές μεταξύ της μύτης και του μετώπου, οι οποίες μάλιστα πρήζονται. Προκειμένου να θεωρηθεί χρόνια, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να είναι παρόντα για τρεις μήνες ή περισσότερο, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί θεραπεία. Ουσιαστικά επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο η βλέννα ρέει, προκαλώντας σοβαρή συμφόρηση, καταλήγοντας να βουλώνει τη μύτη και έκκριση βλέννας στο λαιμό. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στο πρόσωπο, πίεση και απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Νέα έρευνα από τους ερευνητές Ιατρικής του Johns Hopkins, που δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου, στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, προτείνει ότι η ρύπανση του αέρα σχετίζεται με υψηλά ποσοστά ιγμορίτιδας. Μάλιστα η ομάδα είχε ήδη αποδείξει σε προηγούμενη έρευνά της ότι η απώλεια όσφρησης σχετίζεται με την ρύπανση του αέρα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Murugappan” Murray “Ramanathan, MD, ΩΡΛ και αναπληρωτής καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας λέει, «Αξιολογήσαμε ασθενείς που έπασχαν από χρόνια ρινίτιδα σε περιοχές όπου η έκθεση σε περιβαλλοντική ρύπανση του αέρα γνωστή ως PM2.5 μπορεί να ήταν υψηλή»

Τι είναι η περιβαλλοντική ρύπανση PM2.5;

Η περιβαλλοντική ρύπανση PM2.5 ουσιαστικά είναι το μέγεθος των αιωρούμενων εισπνεόμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας, μεγέθους 2.5 μικρόμετρων ή λιγότερο, που συνήθως είναι μείγμα στερεών σωματιδίων και υγρών σταγονιδίων. Μπορεί να αποτελούνται από πολλά υλικά που ποικίλλουν ανάλογα με τη τοποθεσία τους, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης, της βρωμιάς, της αιθάλης, του καπνού, των οργανικών ενώσεων και των μετάλλων. Έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα, μείωση της ικανότητας γνωστικής σκέψης, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα και πρόωρο θάνατο.

Τι πειράματα έκαναν οι επιστήμονες;

Εξέτασαν 6.102 ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων 2.034 με χρόνια ιγμορίτιδα, που δεν είχαν την ασθένεια μέχρι και πέντε χρόνια πριν. Για να υπολογιστεί το PM2.5 για κάθε ασθενή, υπολογίστηκε το μέσο PM2.5 από τον ταχυδρομικό κώδικα της διεύθυνσης κατοικίας τους σε διάστημα 12, 24, 36 και 60 μηνών πριν από τη διάγνωση της ιγμορίτιδας. Τα δεδομένα αυτά τα πήραν από το σύστημα ποιότητας αέρα του EPA και περιελάμβαναν πληροφορίες που αφορούσαν περιβαλλοντικές μετρήσεις προερχόμενες από δορυφόρους και μετεωρολόγους, πληροφορίες που αφορούν την πολεοδομία και προσομοιώσεις χημικών κινήσεων στον αέρα. Το μοντέλο δημιουργήθηκε από τον επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης Zhenyu Zhang, έναν μεταδιδακτορικό συνεργάτη της ωτορινολαρυγγολογίας του Johns Hopkins.

Ευθύνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση για την εμφάνιση χρόνιας ιγμορίτιδας;

Με βάση την παραπάνω πορεία, φάνηκε ότι τα άτομα που ήταν εκτεθειμένα σε υψηλές συγκεντρώσεις PM2,5 για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με χρόνια ιγμορίτιδα. Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε μιάμιση φορά αύξηση στην ανάπτυξη της διαταραχής, όταν υπήρχε συνεχής έκθεση για περισσότερο από 60 μήνες.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ρύπανση του αέρα από σωματίδια αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης χρόνιας ιγμορίτιδας, και ιδιαίτερα της πιο σοβαρής μορφής της νόσου.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

“Chronic Sinusitis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-sinusitis/symptoms-causes/syc-20351661

Johns Hopkins University School of Medicine. Researchers Show How Air Pollution May Cause Chronic Sinusitis. https://medicalxpress.com/news/2021-07-air-pollution-chronic-sinusitis.html

Zhang Zhenyu et al. “Long-Term Exposure to Particulate Matter Air Pollution and Chronic Rhinosinusitis in Non-Allergic Patients.” American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, June 2021. atsjournals.org (Atypon) https://doi.org/10.1164/rccm.202102-0368LE