Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη μειώνει τις πιθανότητες άνοιας

Τα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καταρράκτη έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν νόσο του Alzheimer, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine. (Καταρράκτης: Αιτίες, συμπτώματα και χειρουργική επέμβαση)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καταρράκτη;

Καταρράκτης ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ένας μικρός διαφανής δίσκος μέσα στο μάτι, εμφανίζει θολά σημεία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα θολά σημεία μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα να προκαλείται θολή όραση και τελικά τύφλωση.

Ο καταρράκτης επηρεάζει συνήθως και τα δύο μάτια, αλλά δεν αναπτύσσεται απαραίτητα ταυτόχρονα και στα δύο μάτια.

Πρόκειται για μια οφθαλμική κατάσταση που είναι συχνότερη σε ηλικιωμένους, η οποία επηρεάζει την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση.

Η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη μειώνει τον κίνδυνο Alzheimer;

Οι ερευνητές εξέτασαν 3.038 ηλικιωμένους 65 ετών και άνω που είχαν καταρράκτη, αλλά δεν είχαν αρχικά άνοια. Λίγοι λιγότεροι από τους μισούς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για καταρράκτη. Έπειτα από κατά μέσο όρο οκτώ χρόνων, 853 ασθενείς διαγνώστηκαν με άνοια και κυρίως με νόσο του Alzheimer. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν 29% χαμηλότερος ανάμεσα σε όσους είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καταρράκτη, συγκριτικά με όσους δεν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Αυτός ο μειωμένος κίνδυνος παρατηρήθηκε ακόμη και όταν η Δρ. Cecilia Lee και η ομάδα της έλαβαν υπόψη και όλες τις άλλες μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως οι σωματικές αναπηρίες και ιατρικές καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης. Επιπρόσθετα, λήφθηκαν υπόψη και άλλες παράμετροι όπως το σωματικό βάρος, η άσκηση, τα επίπεδα εκπαίδευσης, το κάπνισμα κ.α που έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο άνοιας.

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν μείωση του κινδύνου άνοιας ανάμεσα σε όσους υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση γλαυκώματος. (Καταρράκτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Για ποιο λόγο η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη μειώνει τον κίνδυνο άνοιας;

Σύμφωνα με την Δρ. Lee, ένα εύλογο ερώτημα που γεννιέται είναι το γιατί η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη, που ουσιαστικά βελτιώνει την όραση, επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας, Όπως εξήγησε, τα προβλήματα της όρασης περιορίζουν την ενασχόληση των ηλικιωμένων και ως εκ τούτου έχουν άμεση σύνδεση με τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του, που αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Ειδικότερα, αν ένας άνθρωπος δεν βλέπει καλά, τότε δεν θέλει να βγαίνει έξω και να κοινωνικοποιείται, ούτε να γυμνάζεται, αλλά η σωματική άσκηση, η κοινωνική και η πνευματική διέγερση υποστηρίζουν την υγιή γήρανση του εγκεφάλου.

Μια άλλη θεωρία, για το πώς η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας σχετίζεται με το μπλε φως. Συγκεκριμένα, με την πάροδο του χρόνου, ο καταρράκτης εμποδίζει το μπλε φως και ορισμένα εξειδικευμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδή που συνδέονται με τη γνωστική λειτουργία (μνήμη και δεξιότητες σκέψης), είναι ευαίσθητα στο μπλε φως.

Συμπερασματικά

Η Claire Sexton, διευθύντρια επιστημονικών προγραμμάτων στην Ένωση της νόσου του Alzheimer, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης και δεδομένου ότι ο καταρράκτης είναι πολύ συχνός, υπογράμμισε ότι η εν λόγω οφθαλμική πάθηση θα πρεπει να στοχευθεί ως παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Alzheimer, για να μειωθούν τα ποσοστά άνοιας σε παγκόσμιο επίπεδο. (Πώς να διατηρήσετε τα μάτια του νεογέννητου υγιή;)