Γυναίκα

Η χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε χαμηλή παραγωγή γάλακτος κατά τον θηλασμό

Το 80% των γυναικών θηλάζουν τα νεογνά τους, αλλά, μόνο το 25% θηλάζει αποκλειστικά τους πρώτους έξι μήνες, όπως συνιστάται από τις Διατροφικές Κατευθυντήριες οδηγίες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή τη μείωση του θηλασμού, όπως η πίεση της απασχόλησης και η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης. Τα σωματικά προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή επαρκούς γάλακτος, ωστόσο, αναφέρονται ως ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι μητέρες σταματούν τον θηλασμό νωρίτερα. Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Penn State και το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, έδειξε ότι η φλεγμονή σε θηλάζουσες μητέρες με παχυσαρκία, μπορεί να συμβάλει στη χαμηλή παραγωγή γάλακτος. (Θηλασμός: Πώς επηρεάζει το μικροβίωμα του βρέφους;)

Η φλεγμονή συμβάλλει στη μειωμένη παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανεπαρκή παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Στα άτομα με παχυσαρκία, η χρόνια φλεγμονή ξεκινά από το λίπος του σώματος και εξαπλώνεται μέσω της κυκλοφορίας σε όργανα και συστήματα σε όλο το σώμα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η φλεγμονή μπορεί να διαταράξει την απορρόφηση λιπαρών οξέων από το αίμα στους ιστούς του σώματος. (Ο θηλασμός είναι ασφαλής για γυναίκες που έχουν ηπατίτιδα;)

Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη δημιουργία και την πρόσβαση στην ενέργεια που απαιτείται από ολοκληρο το σώμα. Στις θηλάζουσες γυναίκες, τα λιπαρά οξέα χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για τα λίπη που απαιτούνται για τη διατροφή του αναπτυσσόμενου βρέφους. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή γάλακτος, εμποδίζοντας την απορρόφηση των λιπαρών οξέων στους μαστικούς αδένες που παράγουν γάλα. (Αποθηλασμός: 4 βήματα για την ομαλή διακοπή του μητρικού γάλακτος)

Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, η Rachel Walker, μεταδιδακτορική υπότροφος στις διατροφικές επιστήμες στο Penn State, μαζί με την ερευνητική της ομάδα, εξέτασαν το κατά πόσο η φλεγμονή  εμποδίζει την πρόσληψη λιπαρών οξέων στους μαστικούς αδένες.

Στην αρχική μελέτη τους, η οποία διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι και στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, οι ερευνητές ανέλυσαν αίμα και γάλα, από 23 μητέρες που είχαν πολύ χαμηλή παραγωγή γάλακτος, παρά το συχνό άδειασμα του μαστού  τους (καθιερωμένη ιατρική πρακτική για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος), 20 μητέρες με μέτρια παραγωγή γάλακτος και 18 μητέρες που θήλαζαν αποκλειστικά, οι οποίες χρησίμευαν ως ομάδα ελέγχου. (Πώς ο θηλασμός βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας;)

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα προφίλ δεικτών λιπαρών οξέων και φλεγμονών,  τόσο στο αίμα, όσο και στο μητρικό γάλα. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Nutrition, έδειξαν ότι σε σύγκριση με τις ομάδες μέτριας παραγωγής γάλακτος και αποκλειστικού θηλασμού, οι μητέρες με πολύ χαμηλή παραγωγή γάλακτος:

  • Είχαν σημαντικά υψηλότερους δείκτες παχυσαρκίας και βιολογικούς δείκτες συστηματικής φλεγμονής.
  • Είχαν χαμηλότερες αναλογίες λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στο μητρικό τους γάλα.
  • Διακόπηκε η σχέση μεταξύ λιπαρών οξέων του αίματος και λιπαρών οξέων του γάλακτος.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η παραγωγή γάλακτος και τα λιπαρά οξέα του αίματος των γυναικών, είχαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ τους,  όχι όμως στις γυναίκες με πολύ χαμηλή ή μέτρια παραγωγή γάλακτος. (Θηλασμός και αναισθησία: Υπάρχουν κίνδυνοι;)

Σύμφωνα με την Walker, η επιστήμη έχει δείξει επανειλημμένα ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ των λιπαρών οξέων που καταναλώνονται και των λιπαρών οξέων του αίματος. Αν κάποιος για παράδειγμα τρώει πολύ σολομό, θα υπάρχουν στο αίμα του πολύ περισσότερα ωμέγα-3. Αν κάποιος τρώει πολλά χάμπουργκερ, θα υπάρχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη στο αίμα του.

Η παρούσα μελέτη είναι από τις πρώτες που εξέτασε εάν τα λιπαρά οξέα στο αίμα, υπάρχουν και στο μητρικό γάλα. Στις γυναίκες που θήλαζαν αποκλειστικά, η συσχέτιση ήταν πολύ υψηλή. Τα περισσότερα από τα λιπαρά οξέα που εμφανίζονταν στο αίμα τους, υπήρχαν και στο μητρικό τους γάλα. Αλλά για τις γυναίκες που είχαν χρόνια φλεγμονή και πάλευαν με την παραγωγή γάλακτος, αυτή η συσχέτιση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό το εύρημα, αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι τα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να εισέλθουν στον μαστικό αδένα των γυναικών που έχουν χρόνια φλεγμονή. (Θηλασμός: Συμβουλές, δυσκολίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις)

Για δεκαετίες, η έρευνα δείχνει ότι οι μητέρες με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μείωσης της διάρκειας του θηλασμού τους. Η παρούσα μελέτη παρέχει ενδείξεις σχετικά με τους μηχανισμούς που μπορούν να εξηγήσουν αυτό το αποτέλεσμα. (Θηλασμός και μαστίτιδα: Ποια η σχέση τους;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Chronic inflammation may lead to low milk production in breastfeeding moms https://medicalxpress.com/news/2022-12-chronic-inflammation-production-breastfeeding-moms.html

Milk lipids follow the evolution of mammals https://phys.org/news/2020-07-lipids-evolution-mammals.html

Fatty Acid Transfer from Blood to Milk Is Disrupted in Mothers with Low Milk Production, Obesity, and Inflammation https://academic.oup.com/jn/advance-article/doi/10.1093/jn/nxac220/6754325?login=false