Μολυσματικές ασθένειες

Η COVID-19 αποτελεί προειδοποίηση για την ρύπανση του περιβάλλοντος

Πριν από πενήντα χρόνια, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και μαζί της θεσπίστηκαν προγράμματα, όπως το Clean Air Act, το Clean Water Act και το Wildlife Protection. Αυτά τα χρόνια, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε ραγδαία, η ποιότητα των υδάτων βελτιώθηκε και προωθήθηκε η προστασία των βιότοπων και της άγριας φύσης. Την ίδια περίοδο η οικονομία αναπτύχθηκε, αποδεικνύοντας μας ότι μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να επεκτείνουμε την οικονομία ταυτόχρονα. Δυστυχώς, αυτή η προστασία του περιβάλλοντος παραγκωνίστηκε τα τελευταία χρόνια και ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της αυτής μας της κίνησης.

Ποιες επιπτώσεις έχει η καταστροφή του περιβάλλοντος;

Στις 21 Απριλίου, η Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων, δημοσίευσε την 21η ετήσια έκθεση State of the Air, η οποία δείχνει ότι περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί (σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ) ζουν σε περιοχές με επικίνδυνα μολυσμένο αέρα. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε 8 εκατομμύρια περισσότερους Αμερικάνους σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που έχουν για χρόνια μολυσμένο αέρα, έχουν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από COVID-19.

Το καλό, από όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι γνωρίζουμε πως μπορούμε πλέον να κάνουμε κάτι για να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων. Ο καθαρός αέρας, το καθαρό νερό και το καθαρό χώμα σώζει ζωές. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες, από την εξάπλωση του κορωνοϊού, παρουσιάστηκαν στοιχεία που θέλουν το καθαρό περιβάλλον να συμβάλλει στην υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενώ με την απομόνωση που επιβλήθηκε είδαμε την ατμόσφαιρα σιγά σιγά να καθαρίζει και ορισμένες μάλιστα μεγαλουπόλεις είδαν για πρώτη φορά καθαρό γαλάζιο ουρανό μετά από δεκαετίες. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το σώμα μας που αρχίζει να θεραπεύεται όταν διακόψουμε το κάπνισμα, το ίδιο συνέβη και με το περιβάλλον.

Δυστυχώς όμως, ο τρόπος με τον οποίο το περιβάλλον άρχισε να αναγεννάται, δεν ήταν και ο πιο «χαρμόσυνος» για τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πανδημία και η καραντίνα που επιβλήθηκε, δεν είναι ο τρόπος που θα προστατεύσει το περιβάλλον και είναι πολύ δύσκολο να χαρεί κάποιος αυτή την αλλαγή όταν η ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν ανατραπεί.

Τι μας διδάσκει η COVID-19 σε σχέση με το περιβάλλον;

Η COVID-19 μας διδάσκει μαθήματα, που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην πορεία της ζωής μας για την προστασία του περιβάλλοντος:

Προετοιμασία: Όπως οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μιας πανδημίας εδώ και χρόνια, έτσι μας προειδοποιούν και για τους κινδύνους της περιβαλλοντικής ρύπανσης στη υγεία μας και την υγεία του πλανήτη. Υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε και άλλες προκλήσεις. Εάν χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία της πανδημίας, για να προετοιμαστούμε και να σχεδιάσουμε το πώς θα προσαρμοστούμε στις αλλαγές που προβλέπονται, θα δημιουργήσουμε αβίαστα ένα «νέο κανονικό» και ως κοινωνία θα μπορέσουμε να προστατευθούμε και να αποτρέψουμε κάθε νέο κίνδυνο.

Ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία: Όπως συμβαίνει με την COVID-19, ορισμένοι θα αντιμετωπίσουν ήπια προβλήματα υγείας λόγω της ρύπανσης και την κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, μερικοί δεν θα είναι τόσο τυχεροί, θα υποφέρουν από καταστροφικές επιπτώσεις στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο και άλλα προβλήματα υγείας. Κάποιοι λαοί, μάλιστα, ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές και άλλοι θα αναγκάζονται να καταναλώνουν δηλητηριασμένο νερό από την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση και τελικά θα πεθαίνουν. Πρέπει λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε ότι όλες αυτές οι επιπτώσεις, έχουν ρίζα το ίδιο πρόβλημα και η λύση του είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν γρήγορα: Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε σαρωτικές αλλαγές, πολύ γρήγορα, όταν έχουμε μπροστά μας έναν εχθρό. Μπορούμε σαν άνθρωποι να ενωθούμε και να αλλάξουμε ακόμη και τις ζωές μας προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και όσους αγαπάμε, όπως συνέβη τώρα με τον κορωνοϊό και την καραντίνα. Αλλά αντί να εφαρμόσουμε κάτι τόσο δραστικό, ίσως είναι καλύτερο να προετοιμαζόμαστε πολύ νωρίτερα για προβλήματα που διακρίνουμε στον ορίζοντα. Όσο καλύτερα προετοιμαστούμε, τόσο καλύτερα θα είμαστε σε θέση να προστατευθούμε από τις προβλέψιμες απειλές και αυτό ισχύει όχι μόνο για ασθένειες, αλλά και για το περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες ασθένειες είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης ούτως ή αλλιώς.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

COVID-19 Is Giving Us a Lesson - and a Warning - About Our Environment https://blogs.webmd.com/webmd-doctors/20200422/covid19-is-giving-us-a-lession-and-a-warning-about-our-environment

CORONAVIRUSTHE LATEST UPDATES https://www.webmd.com/coronavirus