Καρδιά και αγγεία

Η COVID-19 αυξάνει τον επιπολασμό των καρδιακών παθήσεων;

Για πολλά άτομα που νόσησαν με COVID-19, ακόμη και για τα άτομα που δεν αρρώστησαν τόσο βαριά, ώστε να χρειαστούν νοσηλεία, τα καρδιακά προβλήματα που προκαλούνται από την ασθένεια, τείνουν να παραμένουν για αρκετό καιρό μετά την ανάρρωσή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η COVID-19 αυξάνει τον επιπολασμό των καρδιακών παθήσεων;

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν άτομα που νόσησαν με COVID-19, τα οποία υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε νοσοκομεία του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία καρδιακών παθήσεων που ταλαιπωρούν τους πρώην ασθενείς με κορωνοϊό, ακόμη και ένα χρόνο μετά την ανάρρωσή τους. (Long COVID-19: Περισσότεροι από 100 εκ. άνθρωποι παρουσιάζουν παρατεταμένες επιπλοκές)

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα άτομα με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως:

Σημειώνεται ότι αυτοί οι κίνδυνοι ήταν εμφανείς ακόμη και στα άτομα που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, αλλά η σοβαρότητά τους ήταν ανάλογη με την νοσηλεία που δέχτηκαν από το περιβάλλον που ζούσαν κατά την διάρκεια της οξείας φάσης της ασθένειάς τους. (Μυοκαρδίτιδα: Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος έχει φλεγμονή στην καρδιά;)

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, ο επιπολασμός των καρδιαγγειακών παθήσεων ανάμεσα στα άτομα που νόσησαν με COVID-19 είναι σημαντικός και ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επόμενα χρόνια. (Πώς η καρδιαγγειακή νόσος αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από COVID-19;)

Σύμφωνα με τον Δρ Ziyad Al-Aly, συν-συγγραφέα της μελέτης και διευθυντή του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας και εκπαίδευσης στο Veterans Affairs St. Louis Health Care System, η έρευνα έδειξε ότι περίπου το 4% των ασθενών με COVID -19, αναμένεται να αναπτύξουν σοβαρές καρδιακές επιπλοκές. Μπορεί ο αριθμός αυτός να φαίνεται μικρός, αλλά αν πολλαπλασιαστεί με τόσα εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφαίνεται ότι οι καρδιακές παθήσεις θα αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας τα επόμενα χρόνια. 

Πώς επηρεάζει την καρδιά η COVID-19;

Η COVID-19 μπορεί να διαταράξει σημαντικά την υγεία της καρδιάς, επηρεάζοντας πολλούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα είτε να επιδεινώνεται η ήδη υπάρχουσα καρδιακή νόσος, είτε να δημιουργείται ένα νέο καρδιακό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει:

  • Φλεγμονώδεις βλάβες στους μυς της καρδιάς
  • Βλάβες που σχετίζονται με τη ροή του αίματος
  • Καταπόνηση του καρδιακού μυ, λόγω στρες

Οι ηλικιωμένοι με ιστορικό καρδιακών παθήσεων, ακόμη και όταν νοσούν ήπια, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μακροχρόνιων καρδιακών επιπλοκών, λόγω ανωμαλιών στον καρδιακό ρυθμό και στον καρδιακό μυ. (Μυοκαρδίτιδα: Συχνότερη μετά τη νόσο COVID-19 παρά μετά τον εμβολιασμό)

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που μετά την ανάρρωσή τους, εμφανίζουν δύσπνοια και πόνο στο στήθος θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους για εξέταση. (COVID-19: Νέες πληροφορίες για το πολυσυστημικο φλεγμονώδες σύνδρομο που επηρεάζει τα παιδιά)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η νόσος COVID-19;

Η νόσος COVID-19 προκαλεί διάφορα συμπτώματα, που άλλοτε εμφανίζονται ήπια και άλλοτε πιο σοβαρά. Τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου COVID-19 περιλαμβάνουν:


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

New Concerns Over COVID-19’s Long-Term Effects on Heart Health https://www.healthline.com/health-news/new-concerns-over-covid-19s-long-term-effects-on-heart-health

Long-term cardiovascular outcomes of COVID-19 https://www.nature.com/articles/s41591-022-01689-3