Μολυσματικές ασθένειες

Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων και επιληψίας

Σχεδόν 1 στους 100 ανθρώπους που μολύνθηκαν με COVID-19 εμφάνισαν επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις εντός 6 μηνών από την ανάρρωσή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ο κίνδυνος μάλιστα ήταν μεγαλύτερος ανάμεσα στα άτομα που χρειάστηκαν νοσηλεία. (Πρώτες βοήθειες σε άτομο με κρίση επιληψίας)

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Arjune Sen, MD, PhD, ενώ ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων είναι χαμηλός – λιγότερος από 1% για όλα τα άτομα με COVID-19 – δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID-19, θα μπορούσε να μεταφραστεί ως αυξημένος αριθμός ατόμων που αναμένεται να εμφανίσουν επιληπτικές κρίσεις ή επιληψία. (Αυτοί είναι οι τύποι χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο για την επιληψία;)

Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων και επιληψίας;

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, αξιολόγησε δύο ομάδες και συγκεκριμένα, άτομα που μολύνθηκαν από COVID-19 και άτομα που είχαν μολυνθεί από γρίπη. Οι δύο ομάδες  περιελάμβαναν 152.754 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για 6 μήνες. (Μεταλλάξεις BQ.1 και BQ.1.1: Οι νέες κυρίαρχες μεταλλάξεις της COVID-19)

Τα άτομα που νόσησαν με COVID-19 είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με τα άτομα που νόσησαν με γρίπη. Για την ομάδα της COVID-19, η συχνότητα εμφάνισης επιληψίας ή επιληπτικών κρίσεων ήταν 0,94%, σε σύγκριση με 0,60% για τους ασθενείς με γρίπη. Στα παιδιά, η επίπτωση ήταν 1,34% σε όσα νόσησαν με COVID-19 και 0,69% σε όσα νόσησαν με γρίπη. (COVID-19: Πώς αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Alzheimer;)

Ανησυχητικό ήταν και το υψηλότερο ποσοστό επιληψίας και επιληπτικών κρίσεων μεταξύ των ατόμων με σχετικά ήπια συμπτώματα, σε σύγκριση με τα άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, σύμφωνα με τον Wyatt Bensken, PhD, και τον Terence J. O’Brien, MD. Με βάση αυτό, οι γιατροί που ασχολούνται με ασθενείς με διαταραχές του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος θα πρέπει να προετοιμαστούν για αύξηση των ασθενών τους, διότι παρόλο που η πιθανότητα κρίσεων και επιληψίας είναι χαμηλή, ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που νόσησαν με COVID-19 θα μπορούσε να σημαίνει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αναμένεται να αναπτύξουν επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις. (Πώς θα εξηγήσετε τι είναι οι επιληπτικές κρίσεις στα παιδιά με επιληψία;)

Σύμφωνα με την περίληψη της μελέτης, που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων, μια θεωρία πίσω από τα ευρήματα της μελέτης, έγκειται στο γεγονός ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα που αποτελούν την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων ή προκαλώντας φλεγμονή, υπερβολική ανοσολογική αντίδραση ή ενεργοποιώντας άλλους μηχανισμούς. (Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα για την COVID-19;)

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η έρευνά τους είχε έναν περιορισμό και συγκεκριμένα, δεν ήταν γνωστές οι παραλλαγές της COVID-19, από τις οποίες μολύνθηκαν οι ασθενείς. (Ποιες θεραπείες δεν συνιστώνται πλέον για την θεραπεία της COVID-19;)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιληψία;

Η επιληψία είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο, προκαλώντας συχνές κρίσεις. Κρίσεις ονομάζονται οι εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του, προσωρινά. Αυτές οι κρίσεις προκαλούν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως:

Η επιληψία μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά συνήθως ξεκινά κατά την παιδική ηλικία ή μετά τα 60, επηρεάζοντας τους ασθενείς σε όλη τους τη ζωή. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου βελτιώνεται. (Είναι ασφαλής η λήψη φαρμάκων επιληψίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;)