Μολυσματικές ασθένειες

Η COVID-19 και ο ρόλος της μηχανικής των ιστών

Η μηχανική των ιστών έχει στη διάθεση της ένα σύνολο εργαλείων και τεχνολογιών, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών, διαγνωστικών ελέγχων και θεραπειών σε διάφορους τομείς της ιατρικής. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο και να φανούν πολύ βοηθητικά στην αναχαίτηση της πανδημίας COVID-19.

Σε ένα άρθρο του Alexander Tatara, διδακτορικού φοιτητή που εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ο ρόλος της μηχανικής των ιστών στην COVID-19 και τα μελλοντικά ιικά κρούσματα», που δημοσιεύθηκε στο Tissue Engineering, περιγράφονται οι τρείς βασικοί τομείς της μηχανικής των ιστών, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να καταστεί πιο εύκολη η διαχείριση της πανδημίας COVID-19 και των μελλοντικών κρουσμάτων.

Στο συγκεκριμένο άρθρο ο Δρ. Tatara, δίνει έμφαση στις βασικότερους τομείς και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο τομέας της μηχανικής των ιστών στην ιατρική. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην εφαρμογή των αρχών της μηχανικής στα βιολογικά συστήματα, στη συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών κλάδων και στην γρήγορη εξέλιξη των τεχνολογιών.

Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού η μηχανική των ιστών;

Οι τρεις βασικοί τομείς που προσφέρει η μηχανική των ιστών και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της COVID-19, είναι:

  • Τα in vitro μοντέλα των ιογενών ασθενειών. Αυτό αναφέρεται στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα ή οπουδήποτε έξω από έναν ζωντανό οργανισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού της λοίμωξης και στην εξέταση των πιθανών θεραπειών.
  • Τα συστήματα παράδοσης των φαρμάκων, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη στόχευση των φαρμάκων και στην αύξηση της βιοδιαθεσιμότητάς τους.
  • Οι πλατφόρμες των εμβολίων, οι οποίες θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμες στον έλεγχο της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού απέναντι στο εμβόλιο και να παρέχουν την δυνατότητα χρήσης βιοϋλικών στη χορήγηση των εμβολίων.

Ο Δρ. Tatara, στο άρθρο του τονίζει επίσης ότι η κλινική προοπτική είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από αυτές τις σημαντικές στρατηγικές που παρέχει ο τομέας της μηχανικής των ιστών και ότι μόνο έτσι η πανδημία να μπορέσει να αναχαιτισθεί πιο εύκολα.

Από την πλευρά του, ο δεύτερος συγγραφέας του άρθρου, John P. Fisher Διακεκριμένος Καθηγητής και Διευθυντής του Τμήματος Fischell και του Κέντρου Μηχανικής των ιστών της NIH του Πανεπιστημίου Maryland, υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να θεωρηθεί από τα εργαστήρια της μηχανικής των ιστών σε όλο τον κόσμο ως ένα πολύ ισχυρό εργαλείο και να αξιοποιηθεί κατάλληλα, ειδικά τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

COVID-19 and the role of tissue engineering https://medicalxpress.com/news/2020-05-covid-role-tissue.html

News tagged with biological systems https://medicalxpress.com/tags/biological+systems/

Biofabrication drives tissue engineering in 2019 https://medicalxpress.com/news/2020-04-biofabrication-tissue.html

Role of Tissue Engineering in COVID-19 and Future Viral Outbreaks https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/ten.tea.2020.0094