Μολυσματικές ασθένειες

Η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2

Μια ομάδα ερευνητών από το King’s College London και το Πανεπιστήμιο Monash δημιούργησε μια βάση δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με την νόσο COVID-19 και τον διαβήτη τύπου 2.

Για ποιους λόγους δημιουργήθηκε η βάση δεδομένων;

Η ομάδα δημιούργησε τη βάση δεδομένων για δύο λόγους:

  1. Η μέχρι σήμερα έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα της νόσου COVID-19 ή να πεθάνουν από αυτήν, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.
  2. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 θα μπορούσε να προκαλέσει στους ανθρώπους διαβήτη.

Η νέα βάση δεδομένων ονομάζεται μητρώο COVIDIAB και έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ COVID-19 και διαβήτη.

Τα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτήν σήμερα, συλλέχθηκαν από ασθενείς με διαβήτη και COVID-19 με βάση τα διάφορα χαρακτηριστικά τους, όπως η ηλικία τους και αναμένεται ότι η ποσότητα των δεδομένων θα αυξηθεί περισσότερο, καθώς οι εμπειρογνώμονες μαθαίνουν περισσότερα για την επίδραση της COVID-19 σε ασθενείς με διαβήτη.

Η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2;

Δεν είναι ακόμη σαφές το γιατί τα άτομα με διαβήτη έρχονται αντιμέτωπα με πιο σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθούν με COVID-19, ενώ την ίδια στιγμή είναι ακόμη ασαφές και το αν η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη. Σημειώνεται ωστόσο, ότι από την έναρξη της πανδημίας, οι γιατροί έχουν αναφέρει αρκετές περιπτώσεις ασθενών που ανέπτυξαν διαβήτη αμέσως μετά την μόλυνση τους από τη νόσο COVID-19.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δημιουργία της εν λόγω βάσης δεδομένων θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί το κατά ποσό οι επιπλοκές που προκαλεί η COVID-19 είναι σε θέση να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαβήτη. Με την βοήθεια των στοιχείων της βάσης δεδομένων, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ασθενών, οι γιατροί θα γνωρίζουν:

  • Ποιοι ασθενείς είχαν προδιάθεση να αποκτήσουν διαβήτη ούτως ή αλλιώς
  • Ποιοι ασθενείς ήταν προδιαβητικοί και η COVID-19 απλά ώθησε την έναρξη της ασθένειας τους
  • Ποιοι ασθενείς δεν είχαν την τάση να εμφανίσουν διαβήτη, αλλά τελικά απέκτησαν διαβήτη αφού νόσησαν με COVID-19

Με τον τρόπο αυτό, οι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση διαβήτη στα άτομα που νοσούν με COVID-19 θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν.

Ορισμένοι, ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η COVID-19 θα μπορούσε να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2:

  1. Η COVID-19 επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητα του να παράγει και να ρυθμίζει τα επίπεδα της ινσουλίνης.
  2. Η COVID-19 προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα, η οποία επηρεάζει τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, λόγω της απελευθέρωσης των ορμονών του στρες.

Όλη η επιστημονική κοινότητα περιμένει εναγωνίως τα πρώτα αποτελέσματα!

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved