Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Η COVID-19 του μέλλοντος: Ενδημική και κυρίως σε μικρά παιδιά

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο SARS -CoV -2 θα μπορούσε να γίνει ενδημικός και να μολύνει κυρίως τα παιδιά, μετατοπίζοντας έτσι τον κίνδυνο από τους ηλικιωμένους στα νήπια.

Πώς θα μπορούσε να μοιάζει η COVID-19 σε μερικά χρόνια από τώρα;

Η εμπειρία με παρόμοιους βήτα κορωνοϊούς και η μοντελοποίηση σε πολλές χώρες και ηλικιακές ομάδες, επέτρεψαν στους ερευνητές να προβλέψουν το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η COVID-19 σε 1, 10 και 20 χρόνια από τώρα.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 11 Αυγούστου στο Science Advances, Δρ. Ottar Bjornstad, PhD στο Medscape Medical News, βρισκόμαστε στο μέσω μιας «παρθένας πανδημίας», ένας όρος που χρησιμοποιείται από την επιστημονική κοινότητα για ιούς που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ ξανά προηγουμένως. Η εξέλιξη της COVID-19 μοιάζει με αυτήν της Ιλαράς και της ευλογιάς. Και παρόλο που τίποτα δεν είναι σίγουρο, οι ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νορβηγία, βρήκαν παρόμοια στοιχεία ανάμεσα στα πιο πάνω μοντέλα. Όπως αναφέρουν, η COVID-19 δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα μετατραπεί σε μια παγκόσμια ενδημική ασθένεια.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Bjornstad, στην περίπτωση που αυτές οι προβλέψεις ισχύουν, οι περισσότεροι ενήλικες θα έχουν ανοσία μέσω εμβολιασμού ή πολλαπλών εκθέσεων, ωστόσο, τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα έρχονται αντιμέτωπα με αυξημένο κίνδυνο. Να υπενθυμίσουμε απλά, πως με το κρυολόγημα, λόγω των πολλαπλών μας εκθέσεων κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνοντας είναι πιο ήπια, αντίθετα τα μικρά παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με πιο έντονο κρυολόγημα, γιατί δεν έχουν προλάβει να εκτεθούν πολλές φορές.

Η μοντελοποίηση του ιού

Σύμφωνα με τον Sindhu Mohandas, ειδικό παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Children’s Hospital Los Angeles, ο ιός της γρίπης που προκάλεσε πανδημία πριν από ένα αιώνα, κυκλοφορεί σήμερα ως εποχικός ιός. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανόν και ο SARS -CoV -2, να αποκτήσει ενδημική μορφή στο μέλλον και να επηρεάζει κυρίως πληθυσμούς που δεν έχουν εκτεθεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί οι πληθυσμοί είναι κυρίως τα μικρά παιδιά.

Παράλληλα ο Δρ. Mohandas, τόνισε ότι το εμβόλιο για την νόσο COVID-19 είναι πιο αποτελεσματικό από αυτό της γρίπης και ως εκ τούτου η διαθεσιμότητα του σε μικρότερα παιδιά στο μέλλον, θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της νόσου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τάση του ιού σήμερα είναι να μολύνει πιο νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, ωστόσο, όπως εξηγεί ο Δρ. Bjornstad, επειδή η σοβαρότητα της νόσου είναι γενικά χαμηλότερη μεταξύ των παιδιών, το συνολικό βάρος της ασθένειας θα μειωθεί όταν ο SARS-CoV-2 γίνει ενδημικός.

Η Taylor Heald- Sargent, από την πλευρά της, σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανόν ο SARS-CoV-2 να μην εξαλειφθεί, αλλά να γίνει ενδημικός, πιθανώς εποχιακός ιός που θα επηρεάζει κυρίως τα παιδιά. «Είναι λογικό», υπογράμμισε «τα παιδιά να επηρεάζονται περισσότερο από τον ιό, γιατί δεν έχουν την ανοσία των ενηλίκων, οι οποίοι είτε εκτέθηκαν πολλές φορές στον ιό, είτε εμβολιάστηκαν».

Μάθημα Ιστορίας

Οι αναπνευστικές πανδημίες του παρελθόντος, δείχνουν ότι οι ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μπορεί να μετατοπιστούν με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, η πανδημία της γρίπης του 1889 και του 1890, γνωστή και ως επιδημία ασιατικής ή ρωσικής γρίπης, σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν ενήλικες άνω των 70 ετών.

Αυτή η πανδημία, είναι πλέον ενας ενδημικός, ήπιος, μολυσματικός ιός που προκαλεί κρυολόγημα και επηρεάζει κυρίως παιδιά 7-12 μηνών.

Συμπερασματικά

Στην βάση των πιο πάνω δεδομένων και υπολογισμών, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η COVID-19 θα μπορούσε στο μέλλον να πάρει μια ενδημική μορφή και να επηρεάζει περισσότερο τα νήπια. Παρόλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα έχει τις δικές της επιφυλάξεις, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στοιχεία για τον SARS-CoV-2, ώστε να μπορέσει να προβλεφθεί με ακρίβεια η εξέλιξή του.