Πρόληψη και θεραπεία

Η διακοπή των στατινών σε ηλικιωμένους αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η διακοπή των στατινών σε ηλικιωμένους είναι επικίνδυνη;

Σε μια μεγάλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 30.000 ασθενείς 65 ετών και άνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διακοπή των στατινών για την χοληστερίνη, σε ηλικιωμένους που λαμβάνουν ποικίλα άλλα φάρμακα, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια ή οποιαδήποτε άλλη καρδιαγγειακή επιπλοκή, ακόμη και με θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι στατίνες αποτελούν «σωστικά» φάρμακα και η διακοπή τους έχει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Federico Rea, ερευνητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ποσοτικών Μεθόδων στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου-Μπίκοκα στην Ιταλία.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στις 14 Ιουνίου στο JAMA Network Open, εξέτασε σχεδόν 30.000 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω που λάμβαναν διάφορα άλλα φάρμακα, για την αρτηριακή πίεση, για τον διαβήτη και άλλες καταστάσεις, ανάμεσα τους και στατίνες για την χοληστερίνη.

Όπως διαπιστώθηκε, η διακοπή των στατινών αύξησε κατά περίπου 24% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια, κατά 14% τον κίνδυνο για άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές και τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 15%. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές της μελέτης υπογράμμισαν ότι χρειάζεται προσοχή από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που φροντίζουν ηλικιωμένους ασθενείς.

Ο Δρ. Rea, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι αυτά τα αποτελέσματα θα ενισχυθούν με περαιτέρω μελέτες, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα μπορέσουν να ρίξουν φως και να βρουν τον καλύτερο τρόπο εξισορρόπησης των οφελών των στατινών και των βλαβών που μπορούν να προκαλέσουν, κυρίως ανάμεσα στους ηλικιωμένους που λαμβάνουν πολλές άλλες φαρμακευτικές αγωγές για άλλα θέματα υγείας».

Ο Neil Stone, MD, καθηγητής ιατρικής και προληπτικής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν του προκαλούν καμία έκπληξη, καθώς όπως εξήγησε «οι ηλικιωμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, οπότε η απόσυρση μιας αποδεδειγμένα αποτελεσματικής θεραπείας που μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίων νόσων και εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι λογικό να οδηγήσει σε περισσότερα καρδιαγγειακά προβλήματα και θανάτους».

Συμπερασματικά

Παρόλο που τα πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν άλλα προβλήματα στους ηλικιωμένους, όσον αφορά τις στατίνες, που σε τυχαιοποιημένες δοκιμές αποδείχθηκαν αποτελεσματικές, η διακοπή τους μετά την εξισορρόπηση της χοληστερίνης, προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Stopping Statins in the Elderly May Be Risky https://www.webmd.com/cholesterol-management/news/20210623/stopping-statins-elderly-risky-study

Cardiovascular Outcomes and Mortality Associated With Discontinuing Statins in Older Patients Receiving Polypharmacy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34125221/