Αυτοάνοσα νοσήματα

Η διατροφή πλούσια σε λαχανικά σε συνδυασμό με ένα υγειές μικροβίωμα, μας προστατεύουν ενάντια στην σκλήρυνση κατά πλάκας

Nέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Iowa δείχνει ότι ο μεταβολισμός φυτικών διατροφικών ουσιών από συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου, τα οποία λείπουν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS ή πολλαπλή σκλήρυνση), μπορεί να παρέχει προστασία έναντι της νόσου.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ashutosh Mangalam, Ph.D., Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας, είχαν ήδη δείξει σε προηγούμενη μελέτη τους, ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση είχαν μικρότερους πληθυσμούς βακτηρίων που μεταβολίζουν ισοφλαβόνες, σε σχέση με υγιή άτομα, το οποίο φανερώνει μια πιθανή συσχέτιση των βακτηρίων με προστασία ενάντια στην ασθένεια. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές θέλησαν να ελένξουν κατά πόσο η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την σκλήρηνση κατά πλάκας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε ισοφλαβόνη, φυτοοιστρογόνο ή φυτική ένωση που μοιάζει με οιστρογόνα, προστατεύει από πολλαπλά συμπτώματα που μοιάζουν με σκλήρυνση σε μοντέλο ποντικιών. Όμως, είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι η δίαιτα ισοφλαβόνης ήταν προστατευτική μόνο όταν τα ποντίκια είχαν τα κατάλληλα βακτήρια στο εντερικό τους μικροβίωμα, προκειμένου να διασπάσουν τις ισοφλαβόνες.

Είναι ενδιαφέρον, καθώς και προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στερούνται αυτών των βακτηρίων σε σύγκριση με άτομα χωρίς σκλήρυνση. Η νέα μελέτη παρέχει στοιχεία που δείχνουν, ότι ο συνδυασμός διατροφικών ισοφλαβόνων και αυτών των βακτηριδίων του εντέρου που μεταβολίζουν την ισοφλαβόνη μπορεί να χρησιμεύσει ως πιθανή θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ισοφλαόνες βρίσκονται στη σόγια, τα φιστίκια, τα ρεβίθια και άλλα όσπρια. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα ποντίκια που τρέφονται με τη δίαιτα ισοφλαβόνης έχουν μικροβίωμα  παρόμοιο με το μικροβίωμα των υγειών ατόμων και περιλαμβάνει τα βακτήρια που μπορούν να μεταβολίσουν τις ισοφλαβόνες. Αντίθετα, μια δίαιτα που δεν έχει ισοφλαβόνες προάγει την ανάπτυξη μικροβιώματος σε ποντίκια, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και στερείται ευεργετικών βακτηρίων που μπορούν να μεταβολίσουν την ισοφλαβόνη.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως προβλήματα με την όραση, με την κίνηση των άκρων και την αίσθηση της ισορροπίας.  Το αίτιο της ΠΣ δεν είναι ξεκάθαρο, όμως είναι γνωστό ότι  το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην προστατευτική επικάλυψη που περιβάλλει τις νευρικές ίνες, και την καταστρέφει, με αποτέλεσμα η ροή των μηνυμάτων κατά μήκος των νευρώνων να καθυστερείται ή να διακόπτεται.

Έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με περισσότερα από 100 διαφορετικές γονιδιακές παραλλαγές που ενισχύουν την προδιάθεση της ασθένειας, και αναλόγως των περιβαλλοντικών επιρροών, αλλάζει η διεισδυτικότητα της ασθένειας.

Πρόσφατα, το μικροβίωμα του εντέρου αναδείχθηκε ως πιθανός περιβαλλοντικός παράγοντας που συμβάλλει στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τι έδειξε η έρευνα;

Στην τρέχουσα μελέτη, η ομάδα του Mangalam, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης συγγραφέα Samantha Jensen, φοιτήτρια μεταπτυχιακού στην Ανοσολογία, διαπίστωσε ότι τα βακτήρια που λείπουν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ικανά να καταστέλλουν τη φλεγμονή σε ένα μοντέλο ποντικού MS. Η ομάδα συνέκρινε τα αποτελέσματα μιας διατροφής με ισοφλαβόνη και μιας διατροφής χωρίς ισοφλαβόνη, σε μοντέλο ποντικού με σκλήρυνση κατά πλάκας. Διαπίστωσαν ότι η δίαιτα ισοφλαβόνης οδήγησε στην προστασία των ασθενών. Ωστόσο, όταν η ομάδα έβαλε τα ποντίκια στη δίαιτα ισοφλαβόνης, αλλά αφαίρεσε τα βακτήρια του εντέρου που μεταβολίζουν την ισοφλαβόνη, η διατροφή με ισοφλαβόνη δεν ήταν πλέον σε θέση να προστατεύσει από συμπτώματα που μοιάζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας. Όταν τα βακτήρια επανήλθαν, αποκαταστάθηκε το προστατευτικό αποτέλεσμα της διατροφής με ισοφλαβόνη. Επιπλέον, η ομάδα μπόρεσε να δείξει ότι ένας συγκεκριμένος μεταβολίτης ισοφλαβόνης που ονομάζεται ισοόλη, ο οποίος παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου από την ισοφλαβόνη, είναι επίσης ικανός να παρέχει προστασία από ασθένειες.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μια δίαιτα ισοφλαβόνης μπορεί να είναι προστατευτική εφόσον τα βακτήρια του εντέρου που μεταβολίζουν την ισοφλαβόνη είναι παρόντα στo έντερο”, λέει ο Mangalam.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Brown Jennifer, and University of Iowa. Combining Plant-Based Diet and a Healthy Microbiome May Protect against Multiple Sclerosis. https://medicalxpress.com/news/2021-07-combining-plant-based-diet-healthy-microbiome.html

Jensen Samantha N. et al. “Isoflavone Diet Ameliorates Experimental Autoimmune Encephalomyelitis through Modulation of Gut Bacteria Depleted in Patients with Multiple Sclerosis.” Science Advances, vol. 7, no. 28, July 2021, p. eabd4595. advances.sciencemag.org 10.1126/sciadv.abd4595

“Multiple Sclerosis.” Nhs.Uk, 23 Oct. 2017 https://www.nhs.uk/conditions/multiple-sclerosis/

Dendrou Calliope A., et al. “Immunopathology of Multiple Sclerosis.” Nature Reviews Immunology, vol. 15, no. 9, Sept. 2015, pp. 545–58. www.nature.com, 10.1038/nri3871