Ψυχική υγεία

Η δημιουργία λιστών είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους;

Ειλικρινά, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτό το γλυκό συναίσθημα του να σβήνετε ένα στοιχείο από τη λίστα με τις δουλειές σας. Παραδεχτείτε το!

Αλλά δεν υπάρχει επίσης τίποτα χειρότερο από αυτό το συγκεκριμένο άγχος που προέρχεται από μια λίστα εργασιών που απλά δεν τελειώνει.

Υπάρχει μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι λίστες εργασιών μπορούν να μειώσουν την αναβλητικότητα και, εν ολίγοις, να σας βοηθήσουν να κάνετε πράγματα. Αυτό σχετίζεται με κάτι που είναι γνωστό ως το φαινόμενο Zeigarnik, το οποίο είναι ουσιαστικά η εμμονή του εγκεφάλου μας με τις εκκρεμείς εργασίες μέχρι να ολοκληρωθούν.

Η καταγραφή των εργασιών σε μια λίστα εργασιών μπορεί να μειώσει αυτές τις επίμονες σκέψεις.

Τι γίνεται όμως αν έχετε πολλές ανολοκλήρωτες εργασίες; Τι γίνεται αν η λίστα με τις  δουλειές σας είναι τόσο μεγάλη που στην πραγματικότητα γίνεται η πηγή του άγχους σας;

Πώς μπορεί η εισαγωγή της εργοθεραπείας να βοηθήσει τις λίστες με τις εργασίες σας;

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπείας ορίζει το επάγγελμα ως “τις καθημερινές δραστηριότητες που κάνουν οι άνθρωποι ως άτομα, σε οικογένειες και με κοινότητες για να απασχολούν το χρόνο και να δίνουν νόημα και σκοπό στη ζωή”.

Οι μακροσκελείς λίστες με τις δουλειές σας είναι γεμάτες από ασχολίες: δουλειά, ψώνια, μαγείρεμα, κλήση με τη γιαγιά, περισσότερη δουλειά.

Αυτές οι διάσπαρτες λίστες παλαιότερα όχι μόνο έμοιαζαν με χάος, αλλά πιθανότατα θα σας έκαναν να νιώθετε κι εσείς χαοτικοί.

Βάλτε, λοιπόν, τα πράγματα υπό έλεγχο γράφοντας τις λίστες με τις δουλειές σας σε κατηγορίες εργασιών.

Οι εργοθεραπευτές έχουν ιστορικά κατηγοριοποιήσει τις εργασίες σε τρεις κύριες κατηγορίες: αυτοφροντίδα, παραγωγικότητα και αναψυχή.

  • Η αυτοφροντίδα δεν αναφέρεται μόνο στις μάσκες προσώπου ή τα όμορφά αφρόλουτρα , αλλά περιλαμβάνει επίσης όλα τα πράγματα που κάνετε για να φροντίζετε τον εαυτό σας, όπως το καθάρισμα, το μπάνιο, το φαγητό, την περιήγηση στην κοινότητα, τη διαχείριση των οικονομικών και πολλά άλλα
  • Η παραγωγικότητα αναφέρεται συνήθως στη δουλειά σας, αλλά μπορεί επίσης να αφορά το σχολείο, την προσωπική ανάπτυξη, τη γονική μέριμνα, τη συναυλία και πολλά άλλα
  • Ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να περιλαμβάνει χόμπι όπως η κηπουρική, το σερφ, η ανάγνωση ενός βιβλίου και τόσα άλλα. Αυτές οι εργασίες έχουν σκοπό να σας προσφέρουν ευχαρίστηση

Πώς να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη λίστα;

Το όφελος από την κατηγοριοποίηση της λίστας των εργασιών σας δεν ήταν καθαρά οργανωτικό ή αισθητικό – βελτιώνει επίσης την ψυχική σας υγεία.

Αυτό οφείλεται σε μια έννοια που ονομάζεται επαγγελματική ισορροπία. Η επαγγελματική ισορροπία αναφέρεται στην ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές εργασίες στις οποίες ξοδεύουμε το χρόνο μας.

Όταν βιώνουμε επαγγελματική ανισορροπία – όπως το κλασικό παράδειγμα της εργασίας 80 ωρών την εβδομάδα, ή το να μην εργαζόμαστε καθόλου λόγω μιας παγκόσμιας πανδημίας – αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η επαγγελματική ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος.

Για να διατηρήσετε τις κατηγορίες σας ισορροπημένες, έπρεπε να μειώσετε κάποιες από τις ασχολίες που σχετίζονται με την εργασία σας και να βρείτε περισσότερες εργασίες αναψυχής και αυτοφροντίδας.

Πώς να επιλέξτε τις κατηγορίες σας για τις λίστες εργασιών σας;

Για να προσαρμόσετε τη δική σας λίστα εργασιών, συνιστάται να καταλήξετε σε μερικές κατηγορίες εργασιών. Προσπαθήστε να δώσετε σε κάθε κατηγορία ίσο αριθμό στοιχείων κάτω από αυτήν για να εξασφαλίσετε την ισορροπία.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια εβδομαδιαία λίστα με τις δουλειές σας και τις κλασικές κατηγορίες αυτοφροντίδας, παραγωγικότητας και αναψυχής. Δώστε στον εαυτό σας 10 στοιχεία κάτω από κάθε κατηγορία.

Κάτω από την αυτοφροντίδα, βάλτε πράγματα όπως ψώνια για τον εαυτό σας, καθάρισμα της τουαλέτας (ναι, είναι αυτοφροντίδα), παραγγελία φαρμάκων, θεραπεία και άλλα παρόμοια.

Κάτω από την παραγωγικότητα, είναι συνήθως εργασίες που σχετίζονται με την δουλεία σας. Για να μην γίνει αυτή η κατηγορία υπερβολικά μεγάλη, επικεντρωθείτε σε μεγαλύτερα έργα αντί για μικρές μεμονωμένες εργασίες.

Στην κατηγορία αναψυχή, βάλτε πράγματα όπως τρέξιμο, μαθήματα γιόγκα, ολοκλήρωση ενός βιβλίου, κλήσεις Zoom με φίλους και συγγενείς ή μια ταινία.

Θα παρατηρήσετε επίσης ότι αυτές οι κατηγορίες μπορούν να χωρέσουν τόσο στην αυτοφροντίδα όσο και στον ελεύθερο χρόνο. Κάντε ό,τι σας φαίνεται σωστό για την δική σας λίστα.

Προσωπικά, μερικές φορές μπορεί να δυσκολεύεστε να βάλετε τις προτεραιότητες στις κατηγορίες αυτοφροντίδα και αναψυχή. Αν συμβαίνει αυτό, ξεκινήστε από τα μικρά.

Όταν θα περάσετε για πρώτη φορά σε αυτή την εβδομαδιαία λίστα εργασιών, πείτε στον εαυτό σας να κάνει μόνο ένα πράγμα σε κάθε κατηγορία ανά ημέρα. Κάποιες μέρες, αυτό σημαίνει ότι θα πλύνετε τα ρούχα, θα πάτε για ένα μεγάλο περίπατο και θα υποβάλλετε ένα μεγάλο έργο εργασίας.

Άλλες μέρες, μπορεί να σημαίνει ντους, διαλογισμός για 5 λεπτά και αποστολή ενός σημαντικού email. Βασικά, έχετε την ελευθερία να το προσαρμόσετε στο τι αισθάνεστε σωματικά και διανοητικά ικανοί να κάνετε μια δεδομένη ημέρα.

  • Βρείτε 3-4 κατηγορίες για το είδος των ουσιαστικών πραγμάτων που κάνετε κάθε εβδομάδα. Αυτές μπορεί να είναι οι παραπάνω κατηγορίες ή μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας. Η γονική μέριμνα, οι σχέσεις, τα δημιουργικά έργα ή τα χόμπι μετράνε όλα ως ασχολίες
  • Επιλέξτε έναν εφικτό αριθμό πραγμάτων που πρέπει να πραγματοποιήσετε για κάθε κατηγορία. Μην γίνετε πολύ λεπτομερείς. Κρατήστε το ευρύ και απλό
  • Συμπληρώστε τη λίστα σας και κάντε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε τον ίδιο αριθμό αντικειμένων σε κάθε κατηγορία. Αν δεν μπορείτε, δεν πειράζει και αυτό. Απλώς θα σας δείξει πού θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε λίγη περισσότερη ισορροπία στη ζωή σας

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν επαγγελματική ανισορροπία εξαιτίας πραγμάτων που δεν ελέγχουν.

Η “αποκατάσταση της ισορροπίας” είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει όταν έχετε παιδιά, φροντίζετε έναν ηλικιωμένο συγγενή, εργάζεστε υπερωρίες ή σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που μπορεί να σας κάνει ιδιαίτερα απασχολημένους ή καταβεβλημένους.

Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και συνειδητοποιήστε ότι το πρώτο βήμα είναι απλώς να συνειδητοποιήσετε πού βρίσκονται οι ανισορροπίες σας. Δεν πειράζει αν δεν μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα αυτή τη στιγμή.

Η δημιουργία και η κατηγοριοποίηση της λίστας με τις δουλειές σας μπορεί να φέρει κάποια αναγκαία συνειδητοποίηση, και αυτό είναι σημαντικό από μόνο του.

Και μόνο το να έχετε επίγνωση των τάσεων σας προς ορισμένα επαγγέλματα (όπως το να ξοδεύετε όλο το χρόνο σας φροντίζοντας τους άλλους και όχι τον εαυτό σας) είναι ένα ισχυρό εργαλείο ψυχικής υγείας.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την επίγνωση για να καθοδηγήσετε τις επιλογές σας.

Ίσως νιώσετε πιο δυνατοί να ζητάτε από κάποιον άλλο να αναλαμβάνει κατά διαστήματα να σας βοηθήσει με τις ευθύνες σας. Ίσως μπορείτε να οργανώσετε ένα προγραμματισμένο εβδομαδιαίο (ή μηνιαίο) μάθημα σε κάτι που σας αρέσει. Ή ίσως επιτέλους να επιτρέψετε στον εαυτό σας να χαλαρώσει στον καναπέ και να μην κάνει τίποτα χωρίς να αισθάνεστε ενοχές.

Μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τους άλλους όταν φροντίζουμε πρώτα εμάς τους ίδιους.

Θα παρατηρήσετε επίσης κάποιες δουλείες που δεν φαίνεται να ταιριάζουν πουθενά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα με αυτό το σύστημα κατηγοριοποίησης.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κατηγοριοποίηση με βάση την τριάδα δεν είναι πολιτισμικά ευαίσθητη ή περιεκτική. Είναι επίσης κάπως ατομικιστική και δεν λαμβάνει υπόψη άλλα σημαντικά πράγματα που κάνουμε, όπως θρησκευτικές δραστηριότητες, φροντίδα για τους άλλους ή συνεισφορά στην κοινότητά.

Το επάγγελμα είναι πολύπλοκο και, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Σας ενθαρρύνουμε να παίξετε με τις δικές σας κατηγορίες και να βρείτε αυτό που έχει νόημα για εσάς.

Χάρη σε αυτή την προσαρμογή της λίστας, θα συνειδητοποιήσετε ότι καταπονούσατε υπερβολικά τον εαυτό σας και δεν αφιερώνατε τόσο χρόνο για ασχολίες που θα σας έδιναν χαρά, ευχαρίστηση, αποκατάσταση και σκοπό.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

About Occupational Therapy https://wfot.org/about/about-occupational-therapy

Expanding beyond individualism: Engaging critical perspectives on occupation https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/11038128.2017.1327616

Occupational imbalance and the role of perceived stress in predicting stress-related disorders https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/11038128.2017.1298666

Self-Care, Productivity, and Leisure, or Dimensions of Occupational Experience? Rethinking Occupational “Categories” https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/000841740907600208

Zeigarnik’s sleepless nights: How unfinished tasks at the end of the week impair employee sleep on the weekend through rumination. https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Focp0000031

Occupational balance as used in occupational therapy: A concept analysis https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/11038128.2011.596219