Υγεία Δέρματος

Η έκθεση στο μπλε φως βλάπτει το δέρμα, υπάρχουν όμως και πλεονεκτήματα;

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι το μπλε φως μπορεί να βλάψει τα μάτια και να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Την ίδια ώρα που μπορεί να βλάψει και το δέρμα.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγο Thomas Griffin, Jr. MD, η κύρια πηγή του μπλε φωτός είναι ο ήλιος, αλλά σημαντικές πρόσθετες πηγές είναι οι ψηφιακές συσκευές, όπως τα κινητά, οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις. (Το μπλε φως των κινητών μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες!)

Η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του μπλε φωτός στην επιδερμίδα είναι περιορισμένη, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χαμηλότερη ενέργεια και το μεγαλύτερο μήκος κύματος του μπλε φωτός, μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, η οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Σε τι διαφέρει το μπλε φως από την υπεριώδη ακτινοβολία;

Το μπλε φως έχει τα μικρότερα μήκη κύματος που ανιχνεύονται από το ανθρώπινο μάτι, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 400-500 νανόμετρα. Το υπεριώδες φως είναι αόρατο και έχει μήκος κύματος κάτω από 400 νανόμετρα.

Σύμφωνα με τον Griffin, παραδοσιακά θεωρείται ότι τα μικρότερα μήκη κύματος του υπεριώδους φωτός UVA και UVB είναι βλαβερά και καρκινογόνα για το δέρμα. Ωστόσο, δεδομένου του αυξημένου χρόνου που περνά ο σύγχρονος άνθρωπος μπροστά από οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως, άρχισαν να διαφαίνονται και οι επιπτώσεις του μπλε φωτός στο ανθρώπινο δέρμα.

Μια από τις πιο κοινές επιπτώσεις του μπλε φωτός στο δέρμα είναι η υπερμελάγχρωση, η οποία σκουραίνει το χρώμα του δέρματος, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση, διάσπαση του κολλαγόνου και δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού. (Φως κατά τη διάρκεια του ύπνου: Μπορεί να βλάψει την υγεία;)

Πόσο επιβλαβές είναι το τεχνητό μπλε φως;

Παρόλο που το φως του ήλιου αποδεδειγμένα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το δέρμα, δεν υπάρχει σύνεση σχετικά με το πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι το μπλε φως που εκπέμπουν οι ψηφιακές συσκευές.

Μια μελέτη του 2018, διαπίστωσε ότι η έκθεση των κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος στο φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές (ακόμη και η σύντομη έκθεση), αυξάνει τη δημιουργία αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, που προκαλούν γήρανση. (Πώς επηρεάζει το φως LED και OLED τον μεταβολισμό μας στη διάρκεια του ύπνου;)

Αντίθετα, μια άλλη μελέτη του 2021, διαπίστωσε ότι η ποσότητα του τεχνητού μπλε φωτός που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές, δεν είναι αρκετή για να βλάψει το δέρμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το να περάσει κάποιος μια ολόκληρη εβδομάδα αδιάκοπα μπροστά σε μια οθόνη, αντιστοιχεί σε ένα μόνο λεπτό έκθεσης στον ήλιο, μια καλοκαιρινή μέρα.

Επικαλούμενη τη μελέτη του 2021, η Beth Goldstein, MD, FAAD, δερματολόγος και χειρουργός Mohs, σημείωσε ότι το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρικές συσκευές, δεν είναι τόσο ανησυχητικό για το δέρμα, όσο πιστευόταν παλαιότερα. (Τα παιδιά κρατώντας το κινητό και το τάμπλετ μολύνονται από επιβλαβείς χημικές ουσίες)

Η έκθεση στο μπλε φως έχει πλεονεκτήματα;

Παρόλο που όταν συζητάμε για το μπλε φως μιλάμε κυρίως για τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει, η έκθεση στο μπλε φως έχει και τα πλεονεκτήματά της. Το μπλε φως χρησιμοποιείται, συγκεκριμένα, ως θεραπεία για πολλές δερματικές παθήσεις.

Στη δερματολογία, σύμφωνα με την Goldstein, το μπλε φως, σε χαμηλότερες ενεργειακές ρυθμίσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των προκαρκινικών δερματικών κηλίδων και της ψωρίασης, με παράλληλη χρήση φαρμάκων. Τονίζεται ότι η χρήση μπλε φωτός χωρίς φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, αυξημένη και ακανόνιστη μελάγχρωση, οξειδωτικό στρες, φωτογήρανση και να επιδεινώσει ορισμένες δερματικές ασθένειες που χαρακτηρίζονται από ευαισθησία στο φως. (Κινητά τηλέφωνα: Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία;)

Πώς θα προστατέψετε το δέρμα σας από το μπλε φως;

Σύμφωνα με τον Griffin, τα παραδοσιακά χημικά αντηλιακά δεν παρέχουν προστασία από το μπλε φως. Τα φυσικά αντηλιακά, ειδικά αυτά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου, προστατεύουν τόσο από το μπλε φως, όσο και από το υπεριώδες φως UVA και UVB. (9 κοινοί μύθοι και αλήθειες για τα αντηλιακά)

Επιπρόσθετα, τα οξείδια σιδήρου παρεμποδίζουν το μπλε φως με παρόμοιο τρόπο με τα αντηλιακά και τέλος οι ενυδατικές κρέμες ενυδατώνουν το δέρμα και αναδομούν τον φραγμό του δέρματος, που ενδεχομένως να έχει καταστραφεί από το μπλε φως.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Can Blue Light Harm Your Skin? https://www.verywellhealth.com/can-blue-light-harm-your-skin-6745463

Blue-Violet Light Irradiation Dose Dependently Decreases Carotenoids in Human Skin, Which Indicates the Generation of Free Radicals https://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/579675/

Can Light Emitted from Smartphone Screens and Taking Selfies Cause Premature Aging and Wrinkles? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6280109/

Pigmentation effects of blue light irradiation on skin and how to protect against them https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ics.12637